Forsiden

Høringssvar fra Anja Gabriele Neske

Nei til TPD artikkel 20

Dato: 17.01.2016

Svartype: Med merknad

Hvorfor damping er slik en suksess for røykeslutt

Jeg har røyket i 30 år, mannen min i 35. Vi røyket hhv 25/35 daglig. Jeg har prøvd alt for å slutte:
Plaster, tyggegummi, pastiller, Oliver Twist, snus, inhalator, Allen Carrs bok, trappe ned, bråslutte, Zyban, Champix og akupunktur. Noe av det fungerte bare ikke (men gjorde meg ikke syk), noe ble jeg fysisk uvel av, noe ble hodet mitt uvel av og jeg turte ikke bruke det mer.

Så fikk jeg besøk av en venn fra Tyskland, og han var tidligere storrøyker, men dampet nå på en pinne. Jeg spurte ham ut, og han var storfornøyd med utstyret sitt og hadde sluttet å røyke. Dette måtte prøves, og jeg fikk tak i cigalikes (altså sånne som ser ut som sigaretter). De gir lite damp (lite tilfredsstillende), har kort batterikapasitet og lang ladetid (upraktisk), og koster ganske mye. Dessuten smaker de noe som kanskje kan ligne røyk, eller mentol, og avstanden smaksmessig er ikke stor tilbake til røyk. Ergo tok jeg en og annen røyk innimellom fordi det ikke var noen overgang. Brukte dem et år før jeg ble fulltidsrøyker igjen.

August 2014 fant jeg Norsk Dampselskap på nettet, fikk tak i ordentlig utstyr og 24 mg juice, og prøvde på nytt. I løpet av to uker var jeg røykfri. Mannen min (som bare var nysgjerrig, men ikke skulle slutte å røyke) var røykfri etter tre uker. I dag damper jeg 3-6 mg nikotin, og er fornøyd med det. Mannen min damper 12-18 mg.

Helsegevinster:

 • Lukt og smak ble forandret.
 • Piping i brystet forsvant etter bare få dager.
 • Vesentlig bedre lungekapasitet (jeg er musiker, og har
  ikke målt lungekapasiteten hos lege, men merker det veldig godt
  når jeg spiller).
 • Mannen min går til bedriftslege, og allerede etter tre uker røykfri var lungekapasiteten hans vesentlig forbedret.
 • Slutt på stadig småhosting, noe som er særlig merkbart når jeg spiller.
 • Bedre blodomløp.
 • Mindre tett i nesen (ikke pga forkjølelse men fordi nesen min i utgangspunktet er for trang).
 • Slipper sammenhengende forkjølelser på vinteren, kronisk bronkitt
  og lungebetennelse, og forkjølelse er nå bare noe lett og
  forbigående.
 • Bedre og friskere hud.
 • God munnhelse og hvitere tenner.
 • Mer energi og overskudd.
 • Senebetennelsen min underlig nok også er mindre plagsom når jeg
  damper. Har til sammen dampet over to år (et år med cigalikes hvor jeg var nesten røykfri, og ca 500 dager med ordentlig utstyr og denne gang røykfri), og i disse periodene har jeg ikke behøvd håndleddstøtte og/eller fatle for å komme gjennom dagen.

Hvorfor er damping slik en suksess? På grunn av:

 • alle de gode smakene som gjør overgangen til å ta en røyk for stor til at de fleste orker å røyke
 • utstyret kan skreddersys i forhold til hver enkelt sin personlighet; noen vil ha knallfarger, andre diskrete, noen har digre modder, andre små osv. (Hvorfor skal vi som ikke røyker tvinges til å bruke noe som ser ut som røyk?)
 • utstyret kan skreddersys med tanke på hvor mye damp det avgir
 • juicen kan skreddersys med VG/PG-forholdet for å gi akkurat rette halsrøsk til den enkelte

Damp er ikke tobakk. Fellesnevneren er nikotin, som også finnes i tomater, poteter, auberginer, grønn te mv. Dampejuice inneholder ingen stoffer som gjør at nikotin opptas lettere i kroppen - slik f.eks. nicorette munnspray gjør. Damping er ikke farlig for folk som står i nærheten, og det er ingen bevis for at det normaliserser røyking, så hva er problemet?

La oss få beholde damping slik vi har det i dag. Påfyllbart utstyr i alle farger og fasonger, og en rekke smaker. Innfør gjerne 18-årsgrense!

Å regulere det som tobakk er både uriktig og helseskadelig, og det favoriserer tobakksindustrien, for de er de eneste som har råd til å betale det det koster å få et produkt inn på markedet.

Jeg vil fortsette å nyte min nikotin på denne minimalt skadelige måten, slik jeg også nyter min kaffe uten at det skader noen.

Nei til TPD artikkel 20!

Mvh
Anja Gabriele Neske
(Dirigent, instruktør og bachelor i musikk)