Forsiden

Høringssvar fra Geir Kvam

E-sigaretter er ikke tobakksprodukter

Dato: 19.01.2016

Svartype: Med merknad

Jeg undres over den, slik jeg oppfatter det, den bevisste tåkeleggingen av landets myndigheter angående E-sigaretter, hva det er, hva det inneholder og hva de er laget av.
Hver eneste politiker som hittil har uttalt seg om E-sigaretter benytter seg konsekvent av begrepet "Tobakksprodukt". 
Det er ikke et tobakksprodukt, det er nemlig ikke laget av tobakk. 
Greit nok, man kan tilsette nikotin som vanligvis finnes i tobakksplanten, men man kan like gjerne utvinne nikotinen fra tomat- eller potetplanter. 
Skal vi kalle nikotinen som iblant tilsettes E-sigarettene et "Potetprodukt" av den grunn hvis nikotinen er utvunnet av potetblader?

Så, etter over 35 år som røyker var til slutt helsen svært dårlig, jeg hadde astma og begynnende kols. Har forsøkt et uttalt ganger å slutte og begynt med snus men endte opp både som røyker og snuser. 
Så begynte jeg med e-sigaretter, her må jeg nevne at såkalte sigalikes (som ser ut som sigaretter) ga liten eller ingen effekt og fungerte ikke for meg som et røykesluttalternativ. 
Så jeg kjøpte da en ordentlig "pakke", bestående av et godt batteri (en såkalt mod), en påfyllingstank og e-juice i forskjellige smaker. 

I løpet av 4 uker hadde jeg sluttet å røyke!
Det gikk helt av seg selv, tobakken faset seg selv ut til jeg en dag fant ut at jeg ikke røyket lenger.

I løpet av et par måneder merket jeg en klar forbedring av helsen: Astmaen hadde forsvunnet og jeg kunne puste igjen, jeg ble ikke så fort andpusten som før, jeg hostet ikke, jeg fikk mer energi, jeg sov bedre og var mer opplagt, og etterhvert som jeg nå har brukt E-sigaretter i snart 2 år merker jeg at dette behovet også gradvis avtar. Men jeg stresser ikke med det og lar "naturen" gå sin gang. 
Om jeg en dag legger vekk E-sigarettene aner jeg ikke, men det er ikke noe problem for meg heller. 
E-juicen jeg bruker er laget av 4 hovedingredienser og jeg blander selv for da vet jeg hva jeg får: Propylenglykol (som forbrennes i kroppen og etterlater melkesyre), Glyserol (som ikke tas opp i lungene), Nikotinbase løst i propylenglykol og Aromaer som benyttes i mat og konditorprodukter. Alt i farmasøytisk grad. 
Om det er ufarlig? Nei, men langt mindre skadelig enn den coctailen av giftstoffer tobakkken tilfører meg.

Skadereduksjon er allid et mål for myndighetenes tiltak når det gjelder så og si alle andre dumme ting vi mennesker gjør, og hvorfor skal ikke det samme prinsippet brukes her?
Vi får stadig sikrere biler med det nyeste av sikkerhetsutstyr. Ingen har noenesinne foreslått å forby biler fordi så mange dør i trafikken. Nei, det er skadereduskjon som er målet hele tiden. 
Vi får stadig tryggere og sikrere arbeidsplasser med sikrere verktøy, mer sikkerhetsutstyr og strengere krav til både arbeidsgivere og ansatte. Vi drikker stadig mindre brennevin til fordel for vin og øl, pga de kampanjene som føres. 
Narkomane gis substitutter og tilbys både medisinsk hjelp og egnede rom for å sette sprøytene sine.
Alt i skadereduksjonens ånd. 

Men altså ikke når det gjelder E-sigaretter. 
Hvorfor? Hvor er logikken? Er ikke skadereduskjon viktig her?

Jeg undres
Mvh
Geir Kvam