Forsiden

Høringssvar fra Lisbet Fjølstad

JA TIL DAMP - Nei til e-sig

Dato: 19.11.2015

Svartype: Med merknad

Hei alle dere i HoD!
Jeg vil gjerne få si mine meninger om dette direktivet som dere ønsker å innføre her i Norge:

For det første så er det nok slik at dampermiljøet og de som fremdeles røyker og bruker snus, hadde hatt best av å hatt den ordningen som allerede eksisterer - heller enn at dette skal reguleres innunder et Tobakksdirektiv! Dette er IKKE en tobakksvare! Det aller beste for Folkehelsa hadde selvfølgelig vært å selge dette som nytelsesmiddel med 18-årsgrense.
For det andre så kommer dette direktivet (hvis innført) til å eliminere begrepet damp og dertil dampemiljøene.
Alle disse detaljrike endringene som direktivet fører med seg, vil helt enkelt gjøre at all damping opphører - eller hvertfall blir ulovlig. Det eneste som blir tillatt med dette direktivet er e-sigaretter, eller "cigalikes" som dampermiljøet kaller dem! Disse cigalikene har i flere undersøkelser vist seg å være like (in)effektive som de øvrige NEP-produktene som allerede er i reseptfritt salg i apoteker, butikker osv. Disse produktene har en forholdvis lav suksessrate. Nei, de eneste som tjener på cigalikes, er Tobakksindustrien! :( De har meget store markedsandeler innen cigalikes - dette er også en av grunnene til at dampermiljøer verden over skyr cigalikes! Vi ønsker ikke å legge mer penger i lomma på Tobakksindustrien!
se oversikt her: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4465757/table/T7/ - full rapport her: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4465757/

En uoffisiell undersøkelse blandt ca 2000 norske dampere viser at så mange som nesten 8 av 10 blir kvitt sin avhengighet fra tobakk etter bytte til damp! Åtte av ti! Det er mange det!
Link til resultatene her: https://docs.google.com/forms/d/1pV9OG0X5tsLF_LZpqezvBg0KCH3p0Vk6sq0e4JrAq38/viewanalytics

Årsakene til at damp er så attraktivt og effektivt blandt røykere og snusere, er det store mangfoldet og alle valgmulighetene - det er dette EU-direktivet vil til livs! Ikke blir det mulig å få den smaken man selv ønsker - ikke blir det mulig å kjøpe slike tanksystemer som eksisterer i dag - ikke kan man kjøpe den nikotinstyrken man trenger for å bli kvitt tobakksavhengigheten heller...

Hvis de norske helsemyndigheten var så opptatt av Folkehelsen og det å beskytte barn og deres helse, ville de ha gjort damping lovlig i sin nåværende og effektive form - heller enn å innføre dette direktivet som som ikke kommer til å redusere røyking i noen særlig grad! Krev da heller at nikotinholdig dampevæske blir oppbevart i stengte skap - heller enn å forby det fordi dere er redde for at barn skal få tak i det!
Hvis dampen hadde blitt tillatt solgt som nytelsesmiddel med 18-års aldersgrense så ville nok dampen i løpet av forholdsvis kort tid utkonkurrert røyk i butikkhyllene! Og dermed hadde også etterhvert de over 6000 røyk og røykerelaterte dødsfallene i Norge gått bort!
Damp forårsaker ikke kreft, KOLS osv, ikke forårsaker dampen sykdommer på omgivelsene heller!

Selv hadde jeg vært røyker i 33år da jeg høsten 2013 begynte med damp. Jeg hadde i utganspunktet ikke særlig trua på damp heller, for jeg hadde da prøvd å slutte med røyk så utrolig mange ganger før! I tillegg hadde jeg røyka på meg astma.. Jeg hadde helt mista trua på at jeg skulle klare det, for jeg hadde allerede prøvd tabletter flere ganger, jeg hadde sløst bort et par tusenlapper på hypnose osv osv - for absolutt alt dette var så godt som virkningsløst! Det lengste jeg klarte å holde meg unna røyk, var fire uker... og hva er vel fire uker? I tillegg var disse fire ukene fyllt av dårlig søvn og humør og andre, til dels store, plager! Med damp ble det lett som bare det! Etter bare to-tre uker med damp klarte jeg endelig å legge røyken på hylla :) og der ligger den faktisk enda for jeg skrev dato i den: 15/10-2013 var min første dag i mitt nye, røykfrie liv!
Jeg hadde virkelig aldri klart dette uten dampen i sin nåværende og effektive form, ei heller uten veiledning og hjelp fra fb-gruppa til Norsk Dampselskap (NDS).


Hva er forskjellen mellom damp og e-sigaretter, spør dere kanskje?
Forskjellen mellom e-sigaretter og damp er:

En e-sigarett ser ut som røyk, det er første og største forskjellen. De kommer med ferdigfylte ampuller, få valgmuligheter ang smak og nikotinstyrke, lite batterikapasitet og de gir forholdsvis lite damp (eller "røyk" om dere vil).
Damp: Ser i det hele tatt ikke ut som en røyk/sigarett! Et sett med dampeutstyr består av et batteri som ofte er regulerbart på wattstyrke og en tank som man kan fylle med dampevæske/ejuice. Denne dampevæska finnes nå i flere tusen ulike smaker og det er også stor variasjon av nikotinstyrker på den. Man kan også blande i smaker osv selv om man ønsker det. Disse smakene selges på anerkjente dampebutikker i England osv. Med dampeutstyr får man også mer damp og en mer nytelsesfull opplevelse enn man ofte får med en e-sigarett.
Dette dampeutstyret gir folk veldig stor valgfrihet og på den måten klarer alle å finne noe som passer deres preferanser og dermed er det også veldig mange som kan klare å legge røyk og snus på hylla for godt.


Da jeg skulle begynne med damp var det veldig viktig for meg at: Det skulle ikke se ut som røyk, det skulle ikke smake som røyk osv - jeg ønsket heller frukt, mentol- og godterismaker. Med dette utstyret og disse juicene ble det endelig lett for meg å legge røyken på hylla og jeg vet at erfaring fra NDS sin FB-gruppe at det er veldig mange som deler denne erfaringen med meg.


Jeg vedlegger også en rekke historier fra folk som har byttet fra røyk eller snus til damp. En tidligere versjon av dokumentet ble sendt helseministeren 30.03.2015, men uten at NDS fikk noen reaksjon.
https://drive.google.com/file/d/0B8LuLmJf5nxZU2dJbElOcjZPWHc/view

Utdrag fra dette dokumentet er mitt eget innlegg som jeg skrev i januar 2015:

 • "Hadde røyka i 33år og prøvd alt fra tabletter og hypnose til viljestyrke, uten at det hjalp. Med dampen gikk det lett! :) Allerede første uken var røykhoste og slim borte! :) Nå har jeg vært røykfri siden 15/10-2013 og jeg har sluttet med dampen også."

  Et til, som er fra Lise Ernfridsdatter Høier, skrevet juli 2015: "Lånte en Istick av en venninne og dermed ble jeg ikkerøyker.Røyka 3-4 røyk de første dagene,men fant fort ut at det ikke smakte godt lenger.Med liten kols var det lurt å slutte.Har hatt en fæl morgenhoste i mange år,den er nå helt borte etter 3 mnd.med damp.Har røyka i 50 år...mye,men kan ikke tenke meg å begynne igjen.Tragisk hvis myndighetene skal ødelegge dette.Virker som det er målet...få folk over på røyk igjen !!!" og "Ante ikke at jeg hadde kols jeg før jeg ble lagt inn med lungebetennelse i februar i ifjor.Ble litt sjokka,men det fikk meg ikke til å slutte å røyke ...hadde ikke klart det uten dampen"

  Enda et, som er fra Svanhild Svendsen fra feb.2015: "Både min mann og jeg har røyka i over 40 år. Jeg var storrøykeren av oss, med et forbruk på 5 pakker rullings i uka. Men uansett skremselspropaganda og myndighetenes iherdige forsøk på å legge hindringer i veien for oss røykere, så har jeg aldri vært på tanken å slutte. Da selv om jeg var mye plaget med astma og daglig tok to typer astmamedisin. Jeg hadde ikke lyst til å slutte og røyke – enkelt og greit. Men så var vi da i den heldige situasjon at andre familiemedlemmer hadde prøvd damping. De ville jeg skulle prøve, men jeg kvidde meg, det virket jo litt skummelt. Men etter en vinter hvor jeg var spesielt mye plaget med astmaen så fant jeg ut at jeg kunne jo "avlaste" røykinga med litt damp innimellom, for å bedre pusten. Men det utrolige skjedde, jeg tok det som kun skulle være et testdrag av dampen, -og har ikke rørt tobakken i ettertid. Og astmamedisinene står for det meste til pynt. Om 10 dager er det 1 år siden jeg slutta med tobakk. Ingen andre hjelpemidler i denne verden enn dampen kunne redda meg vekk fra tobakken. - Det er jeg 100% sikker på. Jeg kan jo nevne at det samme skjedde med min mann. Han ble også røykfri på minuttet. Jeg ber til alle de guder og ånder som finnes at dette fantastiske og livreddende produktet må gjøres lett tilgjengelig for alle."

  Og et siste innlegg, som er skrevet av Likken Sperling. Også det i februar 2015: "Jeg har røykt i nesten 50 år. Har utallige mislykkede slutt forsøk bak meg, Kom ved en tilfeldighet over e-siggen på en annonse på nettet og prøvde den. Virket dårlig, men den gav meg en ide om at hvis kvaliteten var bedre, så kanskje dette var svaret. Samkjørte et par måneder og fant så bedre utstyr enn disse siga-likes. Kraftigere batterier, som holt en dag og påfyldbare tanker og noen gode dampevesker. Etter få dager var jeg helt røykfri. Det er nå 22 måneder siden. Helt slutt på den evinnelige røykhosten etter en ukes tid. Bedre lungekapasitet. Bedre søvn. Total bedre livskvalitet. Alt takket være dampen."


  Visste dere forresten at man må dampe sammenhengende i 35 minutter på en liten damper (sånn som jeg ble røykfri med) med middels nikotinstyrke for å få samme nikotinkonsentrasjon i blodet som hvis man røyker én vanlig røyk? Dette er bl.a fordi at dampen ikke er tilsatt alle de såkalte hjelpestoffene som tobakk/røyk er.
  Her kan dere se: http://www.nature.com/articles/srep04133/figures/4 - den grafen er tatt fra denne siden: http://www.nature.com/articles/srep04133

  Jeg vil også legge til at FHI sin påstand om "passiv damp", bla dette: "Foreliggende data tyder på at nikotinnivåene i omgivelsene ved passiv eksponering for aerosol fra e-sigaretter fører til omtrent like høye nikotinnivåer i blodet som hos en passiv røyker av vanlige sigaretter. Dette innebærer at en kan forvente tilsvarende skadelige nikotinrelaterte effekter ved passiv eksponering for e-sigaretter som for vanlige sigaretter." og "Dette kan blant annet påvirke avhengigheten av nikotin."
  Disse konklusjonene som FHI her har gjort seg, er feilaktig vurdering av det forskningsmateriell som foreligger og det har gjentatte ganger blitt tilbakevist av forskere verden over - bl.a av cardiolog og forsker dr. Konstatinos Farsalinos her:
  http://www.ecigarette-research.org/research/index.php/whats-new/whatsnew-2015/207-niph2

  Forskningsleder på SIRUS, Karl E. Lund har kommet med en rapport som kan lese her: http://www.sirus.no/ny-sirus-rapport-om-e-sigaretter/ (trykk på "les hele rapporten" for å lese alt)
  Denne forskeren har gjentatte ganger vært på banen om damp, og bl.a uttalt at "det er uetisk å forby e-sigaretter" og "dette har potensiale til å bli den største forbrukerstyrte helserevolusjonen noensinne!"
  ..men alt dette avhenger selvfølgelig av hvordan det reguleres..


  Hvis damp heller enn å bli regulert under TPD hadde blitt regulert som det nytelsesmidlet det faktisk er, selvfølgelig med 18-årsgrense, så hadde nok dampen på ganske kort tid utkonkurert både snus og røyk i butikkhyllene - og de over 6000 årlige røykerelaterte dødsfallene hadde fort blitt en saga blott!
  si JA til bedre Folkehelse - si JA til DAMP!
  Hvorfor må DAMP legges under TOBAKKdirektivet? Det er ingen tobakk i det hele tatt! Det er heller ikke røyk! Det er et nytelsesmiddel.


Vi dampere sier JA til:

 • Barnesikre korker
 • 18-årsgrense
 • Valgfrihet
 • Bedre helse
 • En fornuftig regulering
 • Ja til damp!
 • Ja til et røykfritt miljø!

Vi sier NEI til:

 • At Tobakksindustrien får en slik gylden gavepakke fra de norske helsemyndighetene
 • Nei til at dampen skal reguleres ihjel bare fordi det ser ut som vi blåser ut røyk
 • Nei til innføring av artikkel 20 i EU's Tobakksdirektiv!

Takk for ordet!

Med hilsen Lisbet Fjølstad, Verdal

 

(Lise, Svanhild og Likken har gitt tillatelse til at jeg publiserer historiene deres)

Vedlegg