Forsiden

Høringssvar fra Jorun Holmsen

Tillatt alle typer e-sigaretter.

Dato: 22.01.2016

Svartype: Med merknad

Jeg og sambo er av de som etter over 40 år med tobakk har klart å slutte med hjelp av e-sigaretter.  Jeg har tidligere prøvd alt av røykeslutt produkter også pillene på resept. Pillene ble jeg sucidal av.  Ved hjelp av tyggegummi så klarte jeg å trappe ned på røyken i en periode men hikket så voldsomt at jeg gikk tilbake til røyken. Jeg har veldig dårlig helse og er så og si helt uten pust, klarte IKKE å gå 10 meter før jeg måtte hvile når jeg røykte.  Etter å ha brukt e-sigaretter siden i sommer er klarer jeg å gå over 50 meter uten å hvile.  For meg er det ikke nikotinen  jeg er mest avhengig av, men det er alt rundt e-sigaretten. Det å åpne flaskene lukte på innholdt, tømme det i en tank, og så det viktigste er nå etter 6 mnd det å ha noe å holde i hånden og "suge" på.  Det å skrive dette høringssvaret sitter langt inne pga min dysleksi, men tilslutt måtte jeg bare pga hvis det blir slik jeg forstår forslagene i  høringen og TBD artikkel 20  være det være tilbake til tobakken og en rask død.

Mine anmerkninger er:

1. Høringen og TPD art 20 sidestiller nikotin og nikotinfri e-juice.  Nikotinfri e-juice er i dag tillatt solgt i Norge.  Må si at det overrasker meg at dere trekker tilbake et fullt lovlig produkt som ikke innholder nikotin solgt i Norge for å legge det under strenge regler.

2. Begrensingene på påfyllingstanker på 2 ml. Det vil si at mine tanker på 4 ml vil bli ulovelig.  Det er også etter hva jeg har lest meg til helt umulig å finne helt lekasjefrie tanker på markedet. Så det vil si at min type e-sigarett vil forsvinne eller bli ulovelig å bruke.  De fleste bruker dette litt større utstyret som IKKE ser ut som en pen/sigarett og bare med denne regelen skaper dere mange nye lovbrytere.

3. Størrelsen på påfyllingsflaskene setter dere og TPD art 20 til 10 ml, og begrunner det med sikkerhet ovenfor bl.a barn.  Om flasken er 10 ml eller større så er det viktige barnesikring av korken.  Som røyker vet du at du ikke skal gå i fra et åpent askebeger med sneiper når det barn i huset, man blir ikke slurvete med sikkerhet bare for at man går fra tobakk til e-juice.   E-juice flaskene oppevares selvfølgelig på et sted uten for barnsrekkevidde, i motsetning til tobakk og sigaretter som ligger å slenger på bord og i lommer.  Det blir også dyrere for bruker og dårlig for miljøet med småflasker, små enheter mer søppel.

4  Regulering som tobakksvarer av noe som ikke er tobakk virker på meg merklig. Dette blir nesten lakrispipeforbudet som dere gledelig har fjernet om igjen. Som nevt i punkt 1 så innholder ikke all e-juice niktoin heller. Jeg er for aldersgrense 18 år, forbud mot bruk av e-sigaretter på steder hvor eier/bruker sier nei.

Alle registeringskrav fra dere til butikker og andre som vil omsette disse produktene vil gjøre dem så dyre at hvis det kommer store avgifter ala tobakksavgift i tillegg til staten  vil mange gå tilbake til tobakken. Det å spare penger er et stort pluss når man skal slutte å røyke, og for å klare det. Derfor må avgifter av alle typer holdes på et minimum.

Helt til slutt vil jeg si at for meg så ser det ut som høringen og TPD art 20 er spesial skrevet for tobakksinndustrin sine e-sigaretter.