Høringssvar fra Marcin Krzyscin

Dato: 13.09.2022

Retten til å betale med kontanter må styrkes. Vi trenger et verktøy mot næringsdrivende som nekter å ta kontanter, eller pålegger brukerne et straffegebyr for å betale med kontanter. Jeg ser et stort problem i disse områdene:

1. Legekontor, tannlegekontor, medisinske institusjoner: De installerte betalingsautomatene som tar imot kun bankaxept kort som har årsgebyr på ca 300 nok i året. Kontant betaling er ikke mulig, men fakturagebyr ligger på ca 50-100 nok per transaksjon. For meg, som besøker legen og fornyer resepter en gang i året, betyr det fordobling av kostnader. Gratis bankkort uten BankAxept utstedt av Wise, eller Revolut, som er helt gratis å ha er ikke akseptert i legekontorene. Derfor kontanter der er det eneste alternativet. Legekontorene må bli tvunget til å ta kontanter for å gjøre tjenestene billigere for alle.

2. Persontransport: Pasassjerene tvinges til å bruke apper for å kunne reise med buss, tog, eller trikk. Det betyr at, alle kostnadene er flyttet til brukernes side. Å Eie, vedlikeholde, opdatere, aktualisere en smartphone koster mye penger. Mobil internett er heller ikke gratis, alle appene krever et betalingskort for å fungere og de fleste appene virker kun på mobilene som har google play, eller appstore installert. Dette er en sikkerhettrussen, og skandale, at appene fra kollektivselskappene trenger Google Mobile Service framework for å fungere. Gamle smarttelefoner og de med linux, eller annen OS er ekskludert. Å kreve ekstra gebyr ved kontantbetaling i kollektivtransport er et svinn og må avskaffes (straffes). Alle bussjåfører har en spesiell eske med vekslingmaskiner som gjør det lett å håndtere kontanter. Jeg vet, jeg jobbet som bussjåfør selv i 8 år.

3. Det er umulig å ta kontanter uten bankkort som koster ca 300 nok i året. Posten må få tilbake den tjenesten, der kunne man få penger ved personlig frammøte uten å måtte ha et bankkort. Etter er tilbudet forsvant og bank i butikk overtatt tjenestene, er det umulig å få kontanter uten å ha kort. Da er det i praksis innført påbudt med å eie og betale for kortet. Jeg krever at bankene begynner med kontanthåndtering og posten, eller anner institusjon.

4. De stedene som nekter å ta kontanter, eller pålegger ekstra gebyrer må straffes. EU klarte å begrense kortselskapenes grådighet, som visa og mastercard og provisjon for å betale med kort fallt fra ca 3,75 % til 0,3 % i hele UE. Jeg krever at regjeringen gjør samme grep og bekjemper kontantnektere på lignende måte.