Høringssvar fra Person som ikke har oppgitt navn

Referanse: 512504

Boligsalg i dag, en arena for svindel og bedrag!

Dato: 16.01.2018

Svartype: Med merknad

For noen år tilbake, en varm sommerdag, fikk vi kjøpt drømmehuset. Boligsalgsrapporten oppga ingen store feil og mangler, kun av kosmetisk art. Egenerklæringen fortalte at selger hadde eid huset siden det ble bygd, og således kjente det ut og inn. Til og med megler kjente huset godt, siden hun hadde løpt ut og inn der fra barnsben av. Vi fikk visningen for oss selv, sønnen var tilstede og kunne svare på utfyllende spørsmål, megler skrøt av at huset var godt vedlikeholdt og at selger hadde valgt kvalitetsløsninger. Huset trengte bare litt kosmetisk oppdatering på innsiden for å moderniseres. Egenerklæringen var alt krysser av nei, noe som betydde ingen kjente feil/mangler, ingen skadedyr osv. Megler bekreftet når vi bemerket dette, at huset var godt vedlikeholdt. Kort tid etter at vi flyttet inn med to små, minste 7 mnd, oppdaget vi fukt/råte i bærende konstruksjon rundt gele huset. Husbukk og borrebiller i bærende konstruksjon rundt hele huset. Rotter og mus i gulv og vegger. Muggsopp i underetasjen og krypkjellere. Basseng med vann og bekker i krypkjellere ved regnevær. Maur i vegger. Elektrisk anlegg som viste seg å være utført av sønnen da han var 10 år og oppover, selvsagt ikke faglært. Bak en nymalt kledning, med mange råtne bord bak den nye malingen, var deler av sviller og stendere byttet/forsterker for å få kledningen til å henge. Vi var helt klart lurt, her har selger strekt seg langt for å skjule husets egentlige tilstand. Megler er venn av selger, og takstmannen viser det seg er en god venn av selger. Arbeidene som er gjort på huset, som vi ikke ble opplyst om, var helt klart ikke faglig utført. Vi har et uttrykk for dette her sørpå, å sminke liket. Dette grenser til svindeltilstander... Selger hadde tegnet eieirskifteforsikring (Norwegian Claims Link), vi melder raskt inn skadene. Vi hyrer inn takstmann for å dokumentete de første skadene, men oppgir at vi er i avdekkningsfasen, hans første takst er på 300 000 kr.  NCL sender takstmann, han virker proffesjonell, bedyrer at det viktigste for ham er å være nøytral. Hans takst blir på 150 00 kr. Nå starter takstmannen og NCL sitt spill. Vi har oppdager flere feil/mangler, takstmannen krever å komme på ny befaring flere ganger, og hver gang er taksten minimal og han bagatelliserer feilene, kommer med billige løsninger som ikke er gjennomførbare. Vi har begynt å høre rykter om både takstmannen og NCL, at det er slik de knekker deg. Vi hyrer advokat og ny takstmann da den forrige trakk seg på grunn av NCL sin takstmann - han er visst en mann man ikke motsier i byen. Den nye takstmannen er uhildret og uredd, huset må rives og bygges nytt. Dette bekreftes av byggfirma og annen takstmann seinere. Vårt drømmehus til 2,4 millioner må rives!

Barna og vi er syke med luftveisinfeksjoner konstant, vi må ut av huset så fort vi kan før vi tar mén av å bo der. NCL trenerer og trenerer, så er saksbehandler på ferie, så får vi ny saksbehandler som må sette seg inn i saken, så en ny og så en ny osv. De kommer med skambud på prisavslag, som hadde betydd kroken på døra for oss økonomisk resten av livet - både for oss og barna. De gir oss tidsfrister vi må holde, men har ingen respekt for dem vi setter. Vi skal ha forståelse for deres ferier, sykemeldinger etc. Mens NCL har ingen forståelse for våre syke barn, for det helvete vi lever i..

Advokaten stevner inn for Tingretten. Vi må bo i huset som gjør ungene syke på grunn av muggsopp i over to år før saken blir berammet. To år med rotter i gulvet som gnager om natta. To år med usikkerhet for fremtiden, med NCL sitt spill om våre liv.

I Tingretten kommer vi til et forlik om heving av kjøpet, med stort påtrykk fra Dommeren. To år i strid med NCL har kostet oss 500 000 kr i advokatutgifter, rettsgebyrer, takstmenn osv. Av dette får vi dekket 100 000 kr av rettshjelpdekningen på vår vanlige boligforsikring.

Etter en kort frist om utflytting, men lang frist før pengene er på vår konto, er vi endelig igjen fri - vi har vært fengslet av NCL i over to år i vårt eget hus.

Det er mye feil med bolighandelen slik den er i dag, den er tilrettelagt slik at selger kan gjøre store penger på boligsalg. Svindel og bedrag får ingen konsekvenser men belønnes i steden. De gjemmer seg bak store, mektige eiersikfteforsikringer og blir ikke straffeforfulgt.

Megler og takstmann er med på å gjøre det mulig, så lenge de også tjener  på det uten at det får konsekvenser. Ingen organ regulerer hvordan de opererer på, disse straffeforfølges heller ikke.

Eierskifteforsikringene har fått ture frem slik de vil, det er ingen som regulerer eller kontrollerer dem. De har kyniske strategier for når det lønner seg å betale prisavslag, og når det lønner seg og trenere og utsulte boligkjøper. De vet av erfaring godt hvordan de skal gjøre det, de er store og mektige firmaer mot den lille og fattige mannen i gata. Takstmannen NCL sendte til oss, var en de benytter mye. Han viste at han skulle bagatellisere, komme med latterlige utbedringsforslag og trenere for å gjøre sin arbeidsgiver fornøyd. Hans takst på 150 000 kr mot vår på å måtte rive huset og bygge nytt, sier det meste.

Vi var heldige og fikk hevet kjøpet, de færreste er det dessverre.