Høringsbrev - Forslag om utvidelse/endring av bedriftshelsetjenesten

Vi viser til den vedlagte utredningen ”Forslag om utvidelse/endring av bedriftshelsetjenesten”, samt forslag til forskrift om hvilke virksomheter som skal ha knyttet til seg bedriftshelsetjeneste (bransjeforskriften) og forskrift om arbeidsgivers bruk av bedriftshelsetjeneste og godkjenning av bedriftshelsetjeneste.

Forslaget går hovedsakelig ut på en utvidelse av bransjeforskriften med 7 nye bransjer somt innføring av en godkjenningsordning for bedriftshelsetjenesten.

Bakgrunn for utredningen

Bedriftshelsetjenestens rolle i det lokale arbeidsmiljøarbeidet ble drøftet særskilt i
Arbeidslivslovutvalget (NOU 2004:5) og i Ot.prp. nr. 49 (2004-2005). Departementet mente i proposisjonen at det er behov for en gjennomgang og revisjon av dagens bransjeforskrift, og at et slikt arbeid vil bli iverksatt i samarbeid med Arbeidstilsynet, partene i arbeidslivet og sentrale forskningsmiljøer. I Innst. O. nr. 100 (2004-2005) understreker også Kommunalkomiteen på behovet for å gjennomgå bransjeforskriften. Departementet ble også bedt om å arbeide videre med tiltak for å styrke kvaliteten på bedriftshelsetjenesten, og herunder vurdere godkjenningsordninger eller ytterligere kvalitetskrav.

En arbeidsgruppe la 1. september 2007 frem rapporten ”Prosjekt for vurdering av den videre oppfølging av bedriftshelsetjenesten”. Vedlagte høringsnotat representerer en videreføring av denne rapportens hovedkonklusjoner.

Utredningens hovedinnhold

Dagens bransjeforskrift er i stor grad basert på en tenkning om at fysiske arbeidsmiljøfaktorer representerer størst helserisiko i arbeidslivet. Dagens moderne arbeidsliv inneholder imidlertid et videre spenn av risikofaktorer, herunder særlig ergonomiske og psykososiale forhold, og det har derfor vært grunn til å foreta en revurdering av hvilke næringer som bør være omfattet av bransjeforskriften.

Hovedregelen om at plikten til bedriftshelsetjeneste knyttes til en vurdering av risiko i virksomheten beholdes, men det foreslås å utvide bransjeforskriften med 7 nye bransjer; helse- og sosialsektoren, undervisningsbransjen, fiskeoppdrett og klekkerier, gjenvinning, vakttjenesten, frisørbransjen og kraft- og vannforsyning. Dette betyr at de ansatte innen disse bransjene alltid skal være knyttet til en bedriftshelsetjenesteordning. De bransjene som allerede er omfattet av forskriften skal fortsatt ha bedriftshelsetjeneste. Bransjeforskriftens næringsgrupper foreslås også justert etter siste næringsgruppeinndeling fra Statistisk Sentralbyrå (SN2007).

Antall sysselsatte som arbeider i de 7 nye bransjene er 636 518 personer. Grunnet høy dekningsgrad i flere av bransjene er det imidlertid kun 111 211 av disse som i dag mangler tilknytning til bedriftshelsetjeneste. Det er på denne bakgrunn beregnet at den foreslåtte utbyggingen vil gi et behov for 204-315 nye årsverk i bedriftshelsetjenesten, fordelt på 7 ulike yrkesgrupper.

Det foreslås også å innføre en obligatorisk godkjenningsordning for bedriftshelsetjenesten, etter en godkjenningsmodell basert på kompetanse, volum til tjenesten og kvalitetssikring. Det antas at bedriftshelsetjenestens faglighet og kompetanse kan sikres på en bedre måte gjennom en godkjenningsordning. De useriøse ordningene får dårligere kår, og det vil bli enklere for Arbeidstilsynet å samarbeide med virksomhetene og få gjennomført forbedringer fordi etaten vet at virksomheten har tilgang på den nødvendige arbeidsmiljøfaglige kompetanse. Altfor få arbeidsgivere med bedriftshelsetjeneste bruker denne etter forutsetningene i regelverket. En godkjenningsordning i seg selv vil ikke avhjelpe dette, men det antas at en godkjenningsordning vil fungere som en forsikring om at bedriftshelsetjenesten er rustet til å utføre de oppgavene de har etter forskriften på en faglig tilfredsstillende og god måte dersom de blir brukt riktig.

Det er ikke foretatt en endelig vurdering av hvilken instans som bør være godkjenningsorgan. Ulike ordninger skisseres, herunder å legge godkjenningsordningen til et eksisterende forvaltningsorgan (eksempelvis Arbeidstilsynet eller Statens Arbeidsmiljøinstitutt) eller et akkrediteringsorgan. Det er ønskelig å motta høringsinstansenes synspunkt på organisering av godkjenningsordningen.

Det foreslås at godkjenning gis for en periode på 5 år. Skjer det endringer i forutsetningene skal bedriftshelsetjenesten melde fra om dette til godkjenningsorganet. En gang i løpet av godkjenningsperioden kontrollerer godkjenningsorganet om bedriftshelsetjenesten fremdeles oppfyller betingelsene. En godkjenningsordning kan dessuten tilbakekalles hvis betingelsene ikke lenger er til stede.

Det legges ikke opp til en generell dispensasjonsadgang fra kravet om godkjenning. Dersom en bedriftshelsetjenesteordning ikke tilfredsstiller kravene til godkjenning vil virksomheten(e) som er tilknyttet denne ordningen søke om dispensasjon fra kravet om å knytte til seg en godkjent ordning. Dette vil særlig kunne være aktuelt i virksomheter med mindre egenordninger.

Det foreslås en tre års overgangsperiode for å tilfredsstille kravene til godkjenning. I mellomperioden må bedriftshelsetjenesten legge fram en plan for hvordan kravene skal oppfylles.

Departementet har fått bistand fra Det Norske Veritas når det gjelder utregning av de økonomiske konsekvensene, samt justering av næringskoder i bransjeforskriften i tråd med SN2007.

Frist for høringsinnspill settes til onsdag 25. juni 2008.

Med hilsen

Gundla Kvam (e.f.)
ekspedisjonssjef


                                                                           Tone Kjeldsberg
                                                                           avdelingsdirektør