Høringsbrev

Vedlagt oversendes til høring utkast til forskrift om melde- og rapporteringsplikt ved sjøulykker og andre hendelser til sjøs.

Høringsfristen settes til seks uker på bakgrunn av et ønske om at forskriftsendringene trer i kraft 1. juli 2008, som er ikrafttredelsen av de nye reglene i sjøloven om undersøkelse av sjøulykk. I forbindelse med den praktiske gjennomføringen av de nye reglene om undersøkelse av sjøulykker har det vært nedsatt en arbeidsgruppe bestående av berørte myndigheter, som blan annet har sett på behov for lov- og forskriftsendringer. Utkastet har vært diskutert i arbeidsgruppen.

Høringsfrist: 26. mai 2008.

Bakgrunn for endringen
Den 17. januar i år sendte Nærings- og handelsdepartementet, i samråd med Justisdepartementet, ut et forslag om endringer i blanta nnet sjøloven og skipssikkerhetsloven om melde- og rapporteringsplikt ved sjøulykker på høring. Forslagene inneholdt primært presiseringer av forskriftsfullmakter, slik at man i forskrift form kan gi utfyllende bestemmelser om melding og rapportering av sjøulykker. Dette for å få et mer fleksibelt system.

Departementet har tatt utgangspunkt i gjeldende regelverk, herunder forskrift 2. april nr. 231 om rapportering av hendelse til sjøs, og har forsøkt å forenkle og presisere gjeldende krav til melding og rapportering. Utkastet omhandler derfor også meldings- og rapporteringsplikter ved andre hendelser enn sjøulykker, herunder hendelser i forbindelse med utslipp av olje, farlige eller forurensende stoffer og som ikke faller inn under begrepet sjøulykke. Videre omhandler forslagtet arbeidsulykker som ikke er sjøulykker.

Det er lagt vekdt på å få et enkelt, og brukervennlig meldings- og rapporteringssystem, med én mottakerinstans for meldinger. Det fremgår av utkastets § 4 at rederiet og skipsfører uten opphold skal gi kystradiostasjon eller hovedredningssentralene melding om sjøulykke og andre nærmere angitte hendelser. Fritidsbåter kan alternativt gi melding til politiet, jamfør bestemmelsens tredje ledd.

Etterfølgende rapport om sjøulykke og andre hendelser skal sendes Sjøfartsdirektoratet, men rapportering ved utslipp eller fare for utslipp av olje, farlige eller forurensende stoffer skal sendes kystradiostasjon eller hovedredningssentralene, jamfør §§ 6 og 10.

Økonomiske og administrative konsekvenser
Forslaget er i hovedsak en opprydding og forenkling av eksisterende regelverk. Det har vært et ønske å forsøke å samle alle bestemmelser som relaterer seg til melding og rapportering av sjøulykker og andre lignende hendelser i én forskrift. Vi har derfor valgt å ta inn forskrift 2. april 1987 nr. 231 om rapportering av hendelser til sjøs. En del av disse hendelsene vil nå falle inn under sjølovens definisjon av sjøulykke. Vi har videre stilt spørsmål om hvorvidt forskirft 9. juli 1992 nr. 1269 om varsling av akutt forurensing eller fare for akutt forurensing, som er delegert til Fiskeri- og kystdepartementet fra Miljøverndepartementet burde tas inn i utkastet. Forskriftens bestemmelser som omhandler forurensning til sjøs synes langt på vei å væe dekket opp av forskriftsutkastet. Vi ber derfor spesielt om innspill på dette.

Ut fra brukervennlighet foreslår vi at kystradiostasjon eller hovedredningssentralene skal være meldingsinstans, alternativt politiet ved sjøulykke hvor fritidsbåter er involvert. Det antas at dette ikke innebærer en ekstra byrde for brukerne.

For myndighetene vil utkastet innebære økt informasjonsvirksomhet om det nye regimet, utarbeidelse av rapporteringsskjema, samt interne prosedyrer for informasjonsutveksling mellom myndighetene og Statens havarikommisjon for transport.

Ved eventuelle spørsmål kan Ingunn Hestnes (22 24 65 57) eller Terje Hernes Pettersen (22 24 04 77) kontaktes.
Vi ber om at eventuelle kommentarer sendes elektronisk til: postmottak@nhd.dep.no med kopi til: thp@nhd.dep.no.


Med hilsen


Leif Asbjørn Nygaard
ekspedisjonssjef
                                                                                        Ingunn Hestnes
                                                                                        seniorrådgiver







 

 Vedlegg