Høringsbrev

Høring - Forslag til endringer i lov om verneplikt (videreutvikling av sesjonsordningen og innføring av sesjonsplikt for kvinner)

1. Innledning
Regjeringen har i St.prp. nr. 48 (2007-2008) Et forsvar til vern om Norges sikkerhet, interesser og verdier foreslått å videreutvikle sesjonsordningen i Forsvaret og innføre sesjonsplikt for kvinner. Stortinget har gjennom behandling av proposisjonen gitt tilslutning til regjeringens forslag. Det vises til Innst. S. nr. 318 punkt 2.7.3 og behandling i Stortinget 19. juni 2008. En implementering av forslagene fordrer at det foretas endringer i lov om verneplikt, og tilhørende regelverk.

Departementets forslag til endringer i vernepliktsloven sendes med dette ut på høring. Frist for å fremsende innspill i forbindelse med høringen er satt til 28. november 2008.

2. Departementets vurderinger
2.1. Generelt
Departementet har foretatt en gjennomgang av vernepliktsloven, og vurdert behovet for lovendringer i lys av forslagene om todelt sesjon og allmenn sesjonsplikt. Det er behov for tilpasninger av loven for å implementere forslagene, og vi har utarbeidet konkrete endringsforslag i den forbindelse. Det er også foreslått enkelte lovtekniske endringer som følge av tidligere endringer i Forsvaret og samfunnet for øvrig.

Endringsforslagene følger av vedlagte høringsnotat.

2.2. Videreutvikling av sesjonsordningen – todeling av sesjon
Det er i St.prp. nr. 48 (2007-2008) punkt 8.5.1.1 redegjort for at Regjeringen ønsker å gjøre sesjonen til et bedre seleksjons- og rekrutteringsverktøy, og legger opp til at fremtidig sesjon skal gjennomføres i to deler. Del I vil være en egenerklæring, primært nettbasert, hvor hensikten er å skaffe grunnlagsinformasjon om den enkeltes helse, forutsetninger og interesser, og målet er å benytte dette som grunnlag for videre utvelgelse og oppfølging. Del II vil innebære at de best skikkede og mest motiverte møter til sesjon i et av Forsvarets sesjonslokaler.

Fokus for sesjonsordningen vil være målrettet rekrutteringsvirksomhet, herunder informasjon om forsvarsgrenene og tjenestestillinger, klassifisering og testing av den enkelte. For å øke kvaliteten legges det opp til å avskaffe den ambulerende sesjonen og innføre et antall faste sesjonssteder i ulike deler av landet. Dette må imidlertid praktiseres på en fleksibel måte, slik at geografiske avstander ikke svekker den enkeltes mulighet til å møte på sesjon. Det vil bli etablert mekanismer som sikrer ivaretakelsen av datasikkerheten i forhold til sensitiv informasjon på en god måte. Egenerklæringen må utvikles slik at den gir et sannferdig bilde av den vernepliktiges skikkethet.

Departementet er av den oppfatning at en implementering av forslaget forutsetter en justering av §§ 24, 25, 27 og 28 i vernepliktsloven kapittel III (Utskriving og rulleføring). Se for øvrig vedlagte høringsnotat.
 
2.3. Innføring av sesjonsplikt for kvinner
Regjeringen har i St.prp. nr. 48 (2007-2008) punkt 8.5.2.2 foreslått å innføre pliktig sesjon for kvinner. Innføring av sesjonsplikt for kvinner forutsetter at kvinner underlegges en utskrivningsplikt på linje med menn. Utskrivningsplikten innebærer en plikt til å la seg innrullere i Vernepliktsverkets hovedrulle og å la seg klassifisere for å fastsette tjenestedyktighet for tjeneste i Forsvaret.

Målet om å rekruttere flere kvinner til Forsvaret står fast, og det foreslås å innføre utskrivningsplikt for kvinner for å møte en høyere kvinneandel. Dette vil bidra til å sikre at alle kvinner i det aktuelle årskullet får tilgang til informasjon om Forsvaret – og at de best skikkede og mest motiverte også får et møte med Forsvaret, for derigjennom å styrke rekrutteringen av denne gruppen.

En implementering av forslaget om sesjonsplikt for kvinner forutsetter at det foretas endringer i loven §§ 20, 31, 34, 35 og 37 i kapittel III (utskriving og rulleføring) og §§ 39, 40, 43, 46 og 48 i kapittel IV (forskjellige bestemmelser). Se for øvrig vedlagte høringsnotat.

2.4. Øvrige endringsforslag
Vernepliktsloven ble siste gang endret 1. juli 2006, og den siste større revisjonen fant sted i 1990. Som følge av utviklingen i Forsvaret og samfunnet for øvrig, mener departementet det også bør foretas mindre lovtekniske endringer i andre bestemmelser i vernepliktsloven. Dette gjelder §§ 9, 23, 36 og 38.

3. Prosessen videre
Departementets overordnede målsetting for implementering av forslagene er 1. januar 2010.

Det vil i etterkant av høringen bli utarbeidet en odelsproposisjon vedrørende endringer i vernepliktsloven. Departementet tar sikte på at proposisjonen kan bli oversendt Stortinget primo 2009.

Departementet vil parallelt med lovendringsarbeidet vurdere behovet for nødvendige justeringer av forskriften til vernepliktsloven med tilhørende regelverk som følge av de foreslåtte lovendringene.

4. Avslutning
Forsvarsdepartementet ber om eventuelle kommentarer til høringen fremsendes innen 28. november kl 1500. Det bes om at innspill også fremsendes elektronisk til følgende
e-postadresse: bfy@fd.dep.no.

Med hilsen

Elisabeth Bødtker Larsen (e.f.)
ekspedisjonssjef

Severin Vikanes
avdelingsdirektør

Høringsbrevet i pdf-format (704 kb.)