Høringsbrev

I tråd med regjeringserklæringen fra Regjeringen Stoltenberg II, fremmet Arbeids- og inkluderingsdepartementet Ot.prp. nr. 24 (2005-2006) med forslag om endringer i den nye arbeidsmiljølovens formålsparagraf, i lovens regler om midlertidig ansettelse, om retten til å fortsette i stillingen under en oppsigelsestvist, om overtid og om gjennomsnittsberegning av arbeidstiden.

I tillegg ble det i endringsproposisjonen fremmet en rekke andre forslag, blant annet om beredskapsvakt, passivt arbeid og hjemmevakt. Det ble også foreslått en endring som innebar en videreføring av den domstolsskapte valgretten ved virksomhetsoverdragelse.

Forslagene i Ot.prp. nr. 24 (2005-2006) ble vedtatt i Stortinget 17. desember 2005. Den nye arbeidsmiljøloven trådte i kraft 1. januar 2006, med de endringer som ble gjennomført på bakgrunn av endringsproposisjonen.

I Ot.prp. nr. 24 (2005-2006) varslet departementet at det tok sikte på å komme tilbake med en ny proposisjon i løpet av våren 2006 med forslag om regulering av varsling/ytringsfrihet i arbeidsforhold. Det ble samtidig forespeilet at det i denne forbindelse også kunne bli fremmet forslag om ytterligere endringer i arbeidsmiljøloven, og det ble særlig pekt på reguleringen av passivt arbeid/hjemmevakt og valgretten ved virksomhetsoverdragelse. På disse punktene innebar endringsproposisjonen en videreføring av gjeldende rett. Departementet var samtidig av den oppfatning at eventuelle endringer utover en ren reversering ville kreve ytterligere utredning og dessuten en egen høringsprosess.

En departemental arbeidsgrupperapport med forslag til regulering av varsling/ytringsfrihet i arbeidsforhold ble sendt på tre måneders høring 23. desember 2005. På bakgrunn av forslagene i rapporten og høringsrunden, tar departementet, som tidligere meddelt, sikte på å fremme en proposisjon for Stortinget i løpet av våren. I samme proposisjonen tas det videre sikte på å fremme noen andre endringsforslag som med dette sendes på høring. For å gjøre det mulig å fremme endringsforslagene i den planlagte proposisjonen, er det nødvendig at høringsfristen begrenses til 6 uker. Departementet viser i denne forbindelse til at det ikke tas sikte på å foreslå store materielle endringer.

I høringsnotatet drøftes først og fremst forslag om endring i arbeidsmiljølovens regler om beredskapstjeneste, passiv tjeneste og hjemmevakt, jf punkt 1. I punkt 2 i høringsnotatet fremmes noen forslag til forenklinger/klargjøringer i arbeidstidskapitlet med sikte på tilpasning til strukturen i den nye loven, men som i liten grad endrer det materielle innholdet i bestemmelsene. Punkt 3 i notatet har forslag til noen klargjøringer ellers i loven.

For å legge til rette for tilstrekkelig implementering av Direktiv 96/71/EF om utsending av arbeidstakere i forbindelse med tjenesteyting er det i punkt 4 et forslag om å ta inn en forskriftshjemmel for å gi regler om utsendte arbeidstakere i lov om forbud mot diskriminering på grunn av etnisitet, religion mv. (diskrimineringsloven).

Som nevnt ovenfor ble det i Ot.prp. nr. 24 (2005-2006) varslet at det kunne bli aktuelt å komme tilbake med forslag i forbindelse med valgrett ved virksomhetsoverdragelse. Departementet finner det ikke hensiktsmessig å fremme forslag om regulering av valgretten nå. Dette er omtalt under punkt. 5. Selve lovforslagene finnes under punkt 6.

Departementet ber om eventuelle kommentarer til vedlagte høringsnotat og de foreslåtte endringene innen 28. mars 2006.


Med hilsen
Gundla Kvam (e.f.)
ekspedisjonssjef

Rune Ytre-Arna
avdelingsdirektør

Vedlegg: Høringsnotat med forslag til lovendringer