Høringsbrev

Høring - tiltak for å redusere antall midlertidige tilsettinger

Regjeringen har som mål å redusere antall midlertidige tilsettinger i universitets- og høgskolesektoren. Som ledd i dette arbeidet nedsatte Kunnskapsdepartementet en arbeidsgruppe for å utrede tiltak som kan bidra til å nå dette målet. Arbeidsgruppen, som ble ledet av direktør Magnus Rindal ved NOVA, og som for øvrig besto av ledere ved universiteter og høgskoler og representanter fra tjenestemannsorganisasjonene, overleverte sin rapport til departementet 1. november 2010. Rapporten er tilgjengelig på følgende nettadresse: ~/link/a5265af0ccef42debdd4a556d4a530c7.aspx

Arbeidsgruppens forslag til tiltak er oppsummert i kapittel 5 i rapporten. Den foreslår både tiltak som institusjonene selv bør iverksette, tiltak som eierdepartementet bør iverksette og endringer i lov eller forskrift som ansvarlig departement bør vurdere.

Kunnskapsdepartementet mener at noen av tiltakene som foreslås må kunne iverksettes umiddelbart. Det gjelder bl.a. forslaget om at hver enkelt institusjon skal foreta en gjennomgang av egen andel midlertidige tilsettinger, og utarbeide en systematisk oversikt over hjemmelsgrunnlag, varighet og andre relevante forhold. Institusjonene må vurdere lovligheten av bruken av midlertidige kontrakter i prosjekter og innføre rutiner for systematisk oversikt over utviklingen av midlertidige tilsettinger, dvs. sikre løpende oversikt over individuelle grunnlag og varighet. Videre skal det gjennomføres årlige drøftinger om bruken av midlertidige tilsettinger med tillitsvalgte. Som del av grunnlaget for den årlige drøftingen skal det foreligge oversikt over antall tilsatte som har vært midlertidig tilsatt i fire år eller mer. Det bør videre iverksettes systematisk opplæring for å sikre nødvendig kunnskap om grunnlag og premisser knyttet til midlertidig tilsetting. Videre vil bruken av midlertidige tilsettinger bli en del av den årlige dialogen i etatsstyringsmøtene alt fra møtene våren 2011, Institusjonene må da ha oversikt over utviklingen ved egen institusjon siden tallgrunnlaget i rapporten ble utarbeidet.

Andre forslag i rapporten kan by på større dilemmaer mht. iverksetting. Vi viser bl.a. til en drøfting av slike dilemmaer i rapportens kapittel 4. Noen av forlagene er også av flertallet i arbeidsgruppen knyttet opp mot foreslåtte endringer i lov eller forskrift. Før departementet tar stilling til disse forslagene ber vi om høringsinstansenes vurdering av de tiltak som foreslås. Også andre tiltak enn de som er trukket fram av i rapporten, og som kan bidra til å redusere antall midlertidige tilsettinger, er departementet interessert i å få tilbakemelding på.

Frist for tilbakemelding er 20. februar 2011.

 

Med hilsen


Toril Johansson (e.f.)
ekspedisjonssjef

Anders Trodal
underdirektør