Høringsbrev

"Stø kurs"

 

Evaluering av maritim strategi ”stø kurs”

Regjeringen Stoltenberg fører en aktiv næringspolitikk. Høsten 2007 la regjeringen frem en strategi for miljøvennlig vekst i de maritime næringer, ”Stø kurs”[1]. Bakgrunnen for strategien er Soria Moria- erklæringen hvor det heter at ”regjeringen vil utvikle nasjonale strategier innen de næringsområder hvor Norge har særlige fortrinn”. Videre står det at ”Norge må ha som ambisjon å være verdensledende innen maritim forskning, kompetanseutvikling og nyskaping” (…) og at ”gode og stabile rammevilkår vil bidra til sikre arbeidsplasser og vekst”.

Med utgangspunkt i utfordringene den norske maritime sektor var stilt overfor, ble det utarbeidet mål og tiltak innenfor følgende hovedområder: Globalisering og rammevilkår, Miljøvennlige maritime næringer, Maritim kompetanse, Maritim forskning og innovasjon og Nærskipsfart. I alt 53 tiltak ble konkretisert. I juni 2009 ble en rapport, ”Stø kurs – 2 år etter”[2], lagt frem med oppfølging av strategien; rapporteringen på de 53 tiltakene viste positive resultater for å styrke Norge som maritim nasjon.

I snart fem år har ”Stø kurs” bidratt til stabile rammebetingelser for den maritime næringen. Nå er tiden inne for å evaluere virkningen av strategien og finne veien videre for den norske maritime næringen. Jeg inviterer derfor til synspunkter, vurderinger og innspill. 

Følgende spørsmål kan være veiledende, uten å legge begrensinger for innspill:

 ·        Hvilke virkninger har ”Stø kurs” hatt/hvor hadde vi vært uten ”Stø kurs”?

·         Hvilke endringer har funnet sted i norske maritime næringer i siden 2007?
          Hvilke betydning har dette for fremtidig utformingen av maritim strategi?

·         Hvilke (nye) utfordringer står vi overfor de neste 5-10 årene?

·         Er visjonen og målsettingene fra 2007 fortsatt aktuelle eller er det behov
          for justeringer?

·         Forslag til nye tiltak/initiativer?

Frist for å komme med innspill er 1. mai 2012. 

Jeg ser frem til videre dialog. 

Med hilsen
Trond Giske