Høringsbrev

1. Innledning

Forsvarsdepartementet sender med dette forslag om at det geografiske anvendelsesområdet for lov 20. mars 1998 nr 10 om forebyggende sikkerhet (sikkerhetsloven) med tilhørende forskrifter, utvides til å omfatte Svalbard og Jan Mayen. Som følge av utvidelsen foreslås også endring i forskrift om personellsikkerhet av 29. juni 2001 (personellsikkerhetsforskriften).

Forsvarsdepartementet ber om eventuelle merknader innen 3. april 2013 til postmottak@fd.dep.no. Vi ber høringsinstansene vurdere om forslaget bør forelegges underliggende organer m.m. som ikke er oppført på listen over høringsinstanser.

Med særlig henvisning til våre forpliktelser overfor EU er det ønskelig at de her fremlagte forslagene trer i kraft 1. mai 2013, forutsatt at høringsinnspillene ikke er til hinder.

2. Bakgrunn for forslaget

Det følger av sikkerhetsloven § 2 sjette ledd at sikkerhetsloven gjelder for Svalbard og Jan Mayen i den utstrekning Kongen bestemmer. Slik bestemmelse er hittil ikke fattet.

Utviklingen av forvaltningsvirksomheten på Svalbard og etableringen av EUs satelittnavigeringsprogram Galileo har nå gjort det nødvendig at sikkerhetsloven med forskrifter får anvendelse også på Svalbard og Jan Mayen. Både reglene om beskyttelse av skjermingsverdig informasjon så vel som skjermingsverdige objekter er nødvendige bestemmelser i denne sammenheng.

Norske forvaltningsorganers tilstedeværelse dreier seg primært om Sysselmannen på Svalbard og Forsvarets stasjon på Jan Mayen. I tillegg er det mulig at også Avinor AS behandler sikkerhetsgradert informasjon i forbindelse med sikkerheten ved Svalbard lufthavn Longyearbyen. I forbindelse med etableringen av Galileo er det blant annet etablert bakkeinfrastruktur på Svalbard og Jan Mayen. EU anser Galileo som samfunnskritisk infrastruktur, og det anses viktig å beskytte infrastrukturen og sensitiv informasjon om denne. Norge har forpliktet seg i en samarbeidsavtale med EU/EUs medlemsland til å beskytte denne bakkeinfrastrukturen med tiltak som gir samme grad av sikkerhet som de tiltak som gjelder innen EU. Videre skal sikkerhetsgradert informasjon beskyttes i samsvar med de krav som gjelder for norsk informasjon med tilsvarende graderingsnivå. Norge har allerede inngått en generell sikkerhetsavtale med EU som muliggjør utveksling av gradert informasjon.

3. Nærmere om forslaget

Ved at sikkerhetsloven får anvendelse på Svalbard og Jan Mayen vil virksomhetene ha plikt til å utøve forebyggende sikkerhetstjeneste i tråd med bestemmelsene i sikkerhetsloven med tilhørende forskrifter. Slik departementet forstår det, ivaretas forpliktelsene om å gjøre tiltak for å beskytte skjermingsverdig informasjon og skjermingsverdige objekter i stor grad allerede i dag. Forslaget om å utvide sikkerhetslovens geografiske virkeområde til også å omfatte Svalbard og Jan Mayen innebærer således langt på vei en kodifisering av allerede etablert praksis.

Det at sikkerhetsloven ikke formelt er gjort gjeldende for Svalbard og Jan Mayen medfører imidlertid at de berørte virksomhetene ikke har en lovhjemlet plikt til å implementere de sikkerhetstiltak som sikkerhetsloven med forskrifter pålegger. Videre har det som konsekvens at NSM mangler en formell tilsyns- og påleggskompetanse, og at manglende etterlevelse av regelverket ikke vil kunne sanksjoneres. Det kan videre fremstå som uklart om det foreligger et tilstrekkelig hjemmelsgrunnlag for å sikkerhetsklarere tjenestemenn i disse virksomhetene.

Longyearbyen lokalstyre vil også bli berørt av at sikkerhetsloven får anvendelse, ved at det arbeides med å innføre beredskapsplikt for lokalstyret jf. sivilbeskyttelsesloven med tilhørende forskrift. Departementet foreslår derfor en forskriftsendring i personellsikkerhetsforskriften § 4-1 første ledd om klareringsmyndigheter, slik at Fylkesmannen i Oslo og Akershus og Fylkesmannen i Rogaland blir klareringsmyndighet også for Longyearbyen lokalstyre. Departementet anser det mest hensiktsmessig at FAD, som overordnet departement for fylkesmennene, foretar den administrative beslutningen om hvilken av de to aktuelle fylkesmannsembetene som rent faktisk blir klareringsmyndighet for Longyearbyen lokalstyre.

Arbeidet er koordinert med Justis- og beredskapsdepartementet v/Polaravdelingen, Nærings- og handelsdepartementet, Utenriksdepartementet, Sysselmannen på Svalbard og Det interdepartementale polarutvalg.

4. Administrative og økonomiske konsekvenser

Forslaget vil medføre enkelte administrative konsekvenser. Fylkesmannsembetene i Oslo og Akershus og i Rogaland blir klareringsmyndighet for Longyearbyen lokalstyre. Omfanget av oppgaven antas å være av et beskjedent omfang. Videre får NSM det overordnede kontroll- tilsyns- og koordineringsansvar for de virksomheter på Svalbard og Jan Mayen som omfattes av sikkerhetsloven. Også denne oppgaven antas å være av mindre omfang.

For øvrig anses forslaget å ha begrensede økonomiske og administrative konsekvenser.

 

Med hilsen

Severin Vikanes (e.f.)
avdelingsdirektør

Cathrine Bjoland
Rådgiver

Brevet med underskrifter (pdf, 271 kb.)