Høringsnotat

FORSKRIFT OM BYGG- OG ANLEGGSBEREDSKAP
Fastsatt av Nærings- og handelsdepartementet x. juni 2013 med hjemmel i lov 16. desember 2011 nr. 65 om næringsberedskap §§ 6, 8 og 17.

§ 1 Formål
Formålet med forskriften er å øke tilgjengeligheten til bygg- og anleggsressurser i kriser ved å gi grunnlag for nødvendig, rask og effektiv prioritering og omfordeling av ressursene gjennom samarbeid mellom offentlige myndigheter og næringsdrivende.
Planleggingen og tiltakene skal være dimensjonert ut fra de til enhver tid gjeldende nasjonale trusselvurderinger, beredskapsmessige planleggingsforutsetninger og den aktuelle situasjonen.

§ 2 Geografisk virkeområde
Forskriften gjelder norsk territorium, på kontinentalsokkelen og for Svalbard.

§ 3 Rådet for bygg- og anleggsberedskap                             
Rådet for bygg- og anleggsberedskap er rådgivende organ for Nærings- og handelsdepartementet i spørsmål om bygg- og anleggsberedskap. Rådet inngår i Nærings- og handelsdepartementets beredskapsorganisasjon ved kriser.

§ 4 Sammensetning og oppnevning av rådet
Nærings- og handelsdepartementet oppnevner medlemmer til rådet. Rådet består av faste medlemmer med personlige varamedlemmer fra de landsdekkende firmaene innen bygg- og anleggsnæringene etter forslag fra firmaene selv. De som blir oppnevnt plikter å delta. Deltagelsen i rådet må være på et nivå som er hensiktsmessig i forhold til de oppgavene som skal løses både innen rådgivning og krisehåndtering.

Ved behov kan det også utpekes medlemmer og varamedlemmer fra miljøer med spesialkompetanse eller med spesielle ressurser til tids- eller oppgavebegrenset deltagelse i rådet.

Rådet konstituerer seg selv. Leder- og nestlederfunksjonen i rådet går på omgang blant medlemmene etter nærmere kriterier fastsatt av rådet selv.

For personell som faller inn under forskriftens bestemmelser søkes fritak etter gjeldende regler for fremmøte i forsvaret ved mobilisering.

§ 5 Observatører til rådet
Bransjeorganisasjoner kan delta som observatører i rådets ordinære møter  og møter ved krisehåndtering når rådet ber dem om det. Bransjeorganisasjonenes  oppgave er da å samordne næringens synspunkter, bidra til utredninger, bidra til forberedelser og gjennomføring av krisehåndteringstiltak og liknende.   

§ 6 Rådets oppgaver
Rådet og de firmaene  som er representert i i rådet, skal bistå Nærings- og handelsdepartementet med

a)     råd ved behov
b)     å vurdere kritiske situasjoner
c)     å finne frem til ressurser det er behov for
d)     å stille ressurser til rådighet

Dersom det på forhånd er kartlagt at det kan bli behov for bestemte ressurser i krisesituasjoner, skal Nærings- og handelsdepartementet varsle rådet når disse kreves stilt til rådighet. Rådets medlemmer videreformidler slike krav til sine respektive firmaer.

§ 7 Sekretariat til rådet
Nærings- og handelsdepartementet holder sekretariat for Rådet for bygg- og anleggsberedskap.

§ 8 Sikkerhetsklarering
Medlemmer, varamedlemmer og observatører i Rådet for bygg- og anleggsberedskap skal være sikkerhetsklarert for minst nivå HEMMELIG etter sikkerhetsloven. Tilsvarende gjelder enhver som deltar i konkrete utredningsoppgaver, planleggingsoppgaver eller lignende innenfor rådets oppgaver.

§ 9 Godtgjørelse
Rådets medlemmer og varamedlemmer godtgjøres etter ordinære regler for offentlig oppnevnte utvalg.

§ 10 Bygg- og anleggsnæringenes plikter                
Både entreprenør, underentreprenører og underleverandører kan pålegges å stille maskiner, utstyr og ekspertise til disposisjon for myndighetene og å utføre tjenester i situasjoner som dekkes av næringsberedskapsloven. De kan også pålegges å stille personell til disposisjon for oppgaver som krever bruk av utstyr som ikke benyttes til vanlig.

Firmaene skal så langt som mulig oppfylle pliktene etter forskriften ved normal organisering og kontakt med sivile og militære myndigheter som har behov for bygg- og anleggsressurser.

§ 11 Ressursoversikter
Bygg- og anleggsfirmaene og deres organisasjoner  skal gi all informasjon som er nødvendig for planlegging og gjennomføring av krisehåndtering. Dette gjelder også den informasjonen som Nærings- og handelsdepartementet trenger for å etablere og vedlikeholde en oversikt over bygg- og anleggsfirmaer og deres organisering. Når departementet krever det, skal de firmaene informere om egne og samarbeidende virksomheters ressurser etter kriterier fastsatt av Nærings- og handelsdepartementet. Kriteriene kan blant annet omfatte kategorier av maskiner og utstyr, geografisk plassering og regionale og lokale organisasjonsenheter.

§ 12 Øvelser
For å sikre at kompetansen innen bygg- og anleggsberedskapen opprettholdes kan firmaene og deres representanter  pålegges å delta i øvelser og opplæring. Påleggene kan omfatte opplæring i bruk av spesialutstyr som ikke benytter til vanlig. Medlemmene av Rådet for bygg- og anleggsberedskap må påregne øvelse og opplæring årlig.

§ 13 Kompensasjon - erstatning
Når det fattes vedtak om særskilt tiltak eller vedtak om forberedelse til særskilt tiltak, skal firmaene  kompenseres etter regning. Ved arbeid etter regning skal firmaene  ha betalt for nødvendige kostnader med å utføre arbeidet og påslag til dekning av dokumenterte indirekte kostnader herunder bruk av underentreprenører og - leverandører. Dersom det utføres ordinære bygge- eller anleggsarbeider skal fortjeneste beregnes ut fra ordinære beregningsprinsipper.

Den myndigheten som har byggherreansvar  skal erstatte firmaets  dokumenterte direkte tap og merkostnader som følge av avbrudd på igangværende oppdrag og dokumenterte direkte tap som følge av forsinkelse på slike. Hver av partene kan alene kreve skjønnsmessig beregning ut fra bestemmelsene i lov 1. juni 1917 nr. 1 om skjønn og ekspropriasjonssaker.

§ 14 Ikrafttredelse
Forskriften trer i kraft 1. juli 2013.

Fra samme tidspunkt oppheves forskrift 6. juni 1997 nr. 572 for arbeidet med bygg- og anleggsberedskap.