Høringssvar fra Reginalt kunnskapssenter for barn og unge, Nord, RKBU Nord
- Øke kunnskapen i helse og sosiale tjenester som jobber med barn og familier og betydningen av sosioøkonomiske forhold for helse og trivsel.
- Kunnskap og ferdigheter i å fange opp og sette inn tiltak mot barn og familier som lever i risiko for å utvikle psykisk uhelse. Foreldreveiledning.
- Kompetanse om risiko og beskyttende faktorer for barnehager og skoler og hvordan man bør ivareta barn og familier man er bekymret for.
- Kommuner bør prioritere fritidsklubber og ivaretakelse av fysisk aktivitet blant barn og unge.
- Kommunen bør ansette folkehelsekoordinatorer som har som oppgave å sette i gang tiltak sammen med ideelle og frivillige aktører.
- Økt fokus på forebyggende og helsefremmende kompetanse i kommunene. Innføring i risiko og beskyttende faktorer for barn og familier. Spesialt rettet mot barnehager og skoler. Kartleggingsverktøy for identifisering ved mistanke og bekymring.
- Økt tverrfaglig fokus. Tverrfaglige team i kommunene.
- Kompetansemiljøer i alle regioner bør jobbe med kompetanseheving til kommunale tjenester med alle disse områdene; kunnskap om risiko og beskyttende faktorer, kartleggingsverktøy og tverrfaglig samarbeid.
Hva bør gjøres for å styrke kunnskapen om folkehelse og effekten av tiltak?
- Ansette flere folk i skoler og barnehager (ulike yrkesgrupper)
- Utprøving av tiltak for mot alle barn og tiltak som retter seg mot barn og unge i risiko for å utvikle problemer.
Hvilke tiltak kan bidra til implementering og spredning av ny kunnskap?
- Tiltak rettet mot barn og unges psykiske helse og foreldreveiledning.
- Tiltak som er utprøvd og viser god effekt, både når det gjelder å fremme god helse samt og forebygge psykiske vansker innenfor de mest sentrale områdene som angst, depresjon og atferdsvansker
- Tiltak rettet mot barn, familier og skoler der barn viser tegn på bekymret skolefravær.