Høringssvar fra Nord universitet
18-03784-5 Invitasjon innspill til stortingsmelding om internasjonal studentmobilitet fra Nord universitet
Invitasjon til å komme med innspill til stortingsmeldingen om internasjonal studentmobilitet - Tilbakemelding fra Nord universitet
Til Kunnskapsdepartementet
Nord universitet ønsker å takke for muligheten til å gi innspill til kommende stortingsmelding om internasjonal studentmobilitet. Vi vil kommentere på de enkeltstående punktene i dette dokumentet. Kunnskapsdepartementet viser til at det overordnede målet med den kommende stortingsmeldingen er å fremme en kulturendring hos studenter, institusjoner og andre relevante aktører. Internasjonal studentmobilitet må bli en naturlig del av det strategiske arbeidet med kvalitet i utdanningen, og en integrert del av studiene ved universiteter og høyskoler. Men det viktigste er at studentene må på forhånd forstå, og i ettertid, ha opplevd en umiddelbar merverdi av den internasjonale mobiliteten. Dette vil i høy grad påvirke motivasjonen.
Kunnskapsdepartementet viser til fem faktorer som må ligge til grunn for å oppnå ambisjonen om en kulturendring, som legger til rette for mobilitet som en integrert del i alle studier.
Nord universitet har vedtatt Strategi2020 som danner grunnlaget for delstrategi for Internasjonalisering. Fakultetene arbeider med sine respektive handlingsplaner der internasjonalisering av utdanning og forskning inngår. Fakultetenes handlingsplaner har også en tiltaksliste for internasjonalisering. De fleste elementene nevnt i denne tilbakemeldingen er hentet fra strategien og handlingsplanene med tiltakslister. 1.Ambisjon om kulturendring Nord Universitet er enig i at de fem faktorene er viktige for at Internasjonaliseringen skal bli en integrert og naturlig del av Nord universitets sin faglige aktivitet.
Hva skal til for å oppnå ambisjonene. Det er viktig å etablere gode rutiner for internasjonalisering i hele organisasjonen, inkludert ved HR og økonomi for godt og smidig mottak av internasjonale ansatte og ph.d.-kandidater. Det er viktig å gi økt kunnskap om samarbeidsavtalens rolle og betydning i studieprogrammets tilrettelegging av studentmobilitet.
Internasjonalisering starter med en positiv holdning, og god erfaring med internasjonalisering blant de faglige vitenskapelige ansatte. Disse må motiveres til å etablere solide internasjonale nettverk som de har nytte av i sitt forsknings- og utviklingsarbeid. Parallelt med å stimulere til studentmobilitet, må etablering av internasjonale nettverk blant faglige vitenskapelige ansatte stimuleres og det bør eventuelt vektlegges i planer for forskning på institusjons- og fakultetsnivå. I en slik sammenheng vil vekt på internasjonal rekruttering bidra positivt, og være en raskere vei til økt mobilitet da disse ofte har sterke nettverk når de starter ny jobb i Norge.
Studenter ønsker i større grad å bli motivert av de faglige vitenskapelige ansatte. Det må bli attraktivt, faglig fordelaktig og finansielt mulig for studenter å delta i utveksling. Økt kvalitet i administrasjon av internasjonalisering av forskning og utdanning vil på sikt kunne gi økt grad av automatisering av søknader, slik at tid frigjøres til mer veiledning av studenten. Se eget punkt om systemutvikling. Regelverk kan være en utfordring i internasjonalt samarbeid ved utsendelse og mottak av studenter. Ikke nødvendigvis ved de respektive utdanningsinstitusjoners tildeling av studierett, men ved eksterne faktorer som for eksempel regelverk innen grensekryssing til andre og tredje land. Det er for så vidt en risikofaktor for internasjonalt samarbeid generelt.
2. Utgående studentmobilitet (fra norske UH-institusjoner til utenlandske). Nord universitets arbeid med utgående studentmobilitet.
Disse tiltakene gir mindre frafall underveis. Økt utgående mobilitet krever et større fokus på HMS, og særlig risikovurderinger innenfor de helsefaglige utdanningene er av stor betydning. Men her skal en også for andre utvekslinger innen andre fagfelt være bevisst på at HMS-krav er avgjørende for våre studenter, og for universitetets juridiske og etiske ansvar når studenter og ansatte er på utveksling. Nord universitet er i ferd med å sikre at læringsutbyttet ved utveksling supplerer læringsutbyttet i studieprogrammet hjemme. Vellykkede tilnærminger I enkelte ph.d.-program ved Nord universitet er det inngått avtaler med partnerinstitusjoner som tilbyr emner, som kan inngå som godkjente emner i opplæringsdelen av ph.d.-utdanningen. Dette fremmer mobilitet for denne gruppen. Nord universitet har slike åpne internasjonale tilbud ph.d- nivå som stimulerer innkommende mobilitet. Men ikke alle opphold er så lange som 90 dager.
Utfordringer og hindre.
Studenter kan velge å ikke reise ut, men de kan ikke velge bort internasjonalisering i studieprogrammet hjemme. Internasjonal studentmobilitet for utreisende kan ikke sees separat fra tilrettelegging for innkommende mobilitet. Utvekslingsavtaler har teoretisk sett et gjensidighetsprinsipp i seg som gir vekstpotensial opp til et visst punkt knyttet til kapasitet til å inkludere og bidra med god utdanning av studentene. Økt grad av internasjonalisering hjemme og kultur for å sende studenter ut, betyr at hele organisasjonen må være innforstått med studentens kulturelle bagasje; dit den enkelte skal og der den enkelte kommer fra. 3. Innkommende studentmobilitet. Hvordan jobber Nord universitet med innkommende mobilitet, utveksling og grad. Delstrategien Internasjonalisering og fakultetenes handlingsplaner setter fokus på i hvilken grad Nord universitet skal styrke kvaliteten og omfang av studieprogram og emner på engelsk, samt forbedre integreringen av de internasjonale studenter i det akademiske miljøet.
For å legge best mulig til rette for utenlandske studenter, bør det være separate, lett tilgjengelige hjemmesider tilpasset disse studentenes behov. Dette bidrar til både at de er bedre forberedt når de kommer, og de kan lettere få svar på kritiske spørsmål under oppholdet.
Semesterpakkene til Handelshøgskolen i offentlig økonomi er et vellykket eksempel hvor Nord universitet samarbeider med en allianse av ukrainske utdanningsinstitusjoner, og tilbyr en fast emnekombinasjon til innreisende masterstudenter, på faste tidspunkt og med finansiering fra enten prosjekt- eller stipendmidler.
Regelverk for internasjonale studenter som oppleves som hinder.
I tillegg kommer drift av de mange stipendprogrammer, enten som del av prosjekter eller som unike program. Ekstern finansiering er nødvendig for å kunne opprettholde og øke innreisende mobilitet fra samarbeidspartnere. Norge er et land med mange digitale brukerløsninger som krever tilgang. Det bør være tekniske løsninger til rådighet for de av studentene som ikke vil få tilganger til disse systemene. Økt visumgebyr hindrer studentene i å komme til Norge selv om de er interessert og vi har studieplass til dem. Særlig for studenter på innveksling utenfor EU/EØS. Utvekslingsstudenter som ønsker å forlenge studieretten fra ett til to semestre må betale både for førstegang oppholdstillatelse, og en tilsvarende sum for å få den midlertidige oppholdstillatelsen fornyet. 4. Strategisk samarbeid Nord universitets delstrategi for internasjonalisering viser til at samarbeid bør integrere forskningssamarbeid, mobilitet i bachelor, master og ph.d.-kandidater og studentdeltakelse i forskningsprosjekter.
Det er satt i gang et arbeid internt hvor intensjonen med avtaleopprettelse sees i sammenheng med akkreditering av studieprogrammet. En såkalt «sjekkliste» som viser hva som må være på plass for å kunne tilrettelegge de praktisk anliggende ved internasjonal studentmobilitet, og at det overordnede fokuset er faglig relevans og læringsutbytte forankret i utdanning og forskning.
5.Nasjonale tiltak og regelverk Økt kunnskap og bruk av nasjonale finansielle virkemidler til oppstartsfasen av felles samarbeid. For å øke antall forskningsopphold i utlandet er det viktig at finansieringsordningene tilrettelegger for å ta med familie. For å muliggjøre økt utgående mobilitet i profesjonsstudier, må nasjonale føringer og retningslinjer legge til rette for det, særlig med tanke på autorisasjon og rammeplaner. I følge dagens finansieringsordning, så utløses incentiver for studentmobilitet gjennom formaliserte samarbeidsavtaler hvis lengden på oppholdet er over 3 måneder/90 dager. Det er en større pott for utreisende Erasmus+-studenter.
Praksisopphold på kortere opphold (60 dager) gir finansiering fra Erasmus+, men denne ordningen er ikke i samsvar med Kunnskapsdepartementet incentivordning, til tross for oppmuntring til økt praksismobilitet, og bruk av Erasmus+ programmet.
6.Godkjenning Fakultetene og studieprogrammene som ønsker å bruke en samarbeidspartner til gjensidig studentmobilitet, bør vurdere om automatiske godkjenninger vil kunne medføre hindringer for studentene. Lokalt bør en forbedre utveksling av informasjon mellom samarbeidspartnere om vekting av emner og arbeidsmengde for studenten ved utreise. Nord universitet antar at «automatisk godkjenning» brukes som et begrep hvor intensjonen er å forenkle selve saksflyten i godkjenningssaker. Men dette må defineres på nasjonalt nivå. Dersom studieprogrammet utvikler faste emnekombinasjoner vil det forenkle prosessen, hjemme og ute, for utvikling av studentens utdanningsplan. En slik løsning fordrer at studenten er garantert tilgang til disse emnene ved oppstart av mobilitetsperioden. God kommunikasjon og besøk til potensielle nye samarbeidspartnere før inngåelse av nye avtaler bør være en rutine. Dette for å sikre tilstrekkelig kunnskap om emner, studieplan, arbeidsmengde og praksisopplegg og kan bidra til å få på plass forhåndsgodkjenning. Å ha en viss fleksibilitet ved endring av emner ute kan være det beste, så lenge det er ikke går på bekostning av kvalitet. Det fordrer godt samarbeid mellom samarbeidsinstitusjonene, og god innsikt i hverandres fagområder, alt til fordel for studenten. 7. Arbeids- og næringsliv Karrieredager i regi av studieprogram/fagområde bør inkludere perspektiver rundt internasjonalisering. Arbeids- og næringslivet bør i større grad inkluderes i den videre utviklingen av internasjonalisering i høyere utdanningsinstitusjoner ved økt erfaringsutveksling gjennom for eksempel «Råd for samarbeid med arbeidsliv.» Her bør også utdanningsinstitusjoner som har internasjonale bedrifter i sine nærområder, dra nytte av deres potensielle akademiske nettverk enten i landet der morselskapet er lokalisert, eller i andre land der morselskapet har avdelinger/ datterselskap. Organisering av arbeidet med internasjonalisering og studentmobilitet ved Nord universitet. Nord universitet er i ferd med å implementere Charter & Code, noe som vil gi bedre rutiner for mottak av innkommende internasjonale ph.d.-kandidater, gjesteforskere og ansatte.
Ved enkelte fakultet er det et internasjonalt utvalg, eller internasjonaliseringsarbeidet dekkes inn under Utdanningsutvalgene. Utvalgene sikrer erfaringsdeling og forankring av strategiske samarbeidsavtaler. Det er også et Internasjonalt utvalg sentralt, som utarbeider strategier, forankrer prosesser og deler erfaringer mellom fakultetene og administrasjon. Fakultetene har faglig vitenskapelige og administrative ansatte som har et spesielt ansvar for internasjonaliseringsarbeidet lokalt eller i en desentralisert modell.
Nord universitet er i en overgangsfase der oppgaver som tidligere har ligget på virksomhetsnivå nå er forankret og flyttet til fakultetene. Dette gjøres for å bygge bedre utvekslingsmuligheter for internasjonalt mobile studenter i de enkelte studieprogram. Dette gjelder f.eks. motivering og rekruttering av studenter. Hvert studieprogram har en studieprogramansvarlig. Disse har ansvar for kvalitet i utdanningen og har også et tydelig ansvar for å sikre mobilitetsvindu og bidra til at det er interessante utvesklingsmuligheter for sitt studieprogram.
På virksomhetsnivå er oppgavene konsentrert om standardisering av administrasjonen av den innreisende og utreisende studenten, og til og fra studiestedene ved Nord universitet. Den vedtatte delstrategi for Internasjonalisering vil med sine tre arbeidspakker bidra ytterligere til å organisere arbeidet for faglige vitenskapelige og administrative, i tydeligere deloppgaver – som igjen vil påvirke systemutvikling og brukervennligheten. Studentene er avhengig av en god og synlig struktur på administrativt side. Det er flere faktorer innenfor tilrettelegging av studentmobilitet som påvirker studentens valg om å reise ut eller ei. Derfor er det et behov for en kulturendring spesielt blant de faglig vitenskapelige ansatte, og mer på enkelte fakultet enn på andre.
Innspill fra universitetene til felles nasjonal systemutvikling – administrasjon. Universitetene har tidligere formidlet behovet for at det bør utvikles en felles søknadsportal for internasjonale studenter som søker på hele grader i Norge. De respektive opptakskontorer bruker betydelig tid på teknisk vurdering av dokumentasjon til studenter som ikke er kvalifiserte. For Nord universitet mottar vi over 2500 søknader fra internasjonale studenter på gradsgivende studier og det starter opp omtrent 150 studenter. Mange av de som søker til Nord universitet søker også andre norske universitet og høgskoler. Det betyr et betydelig arbeid, og i mange tilfeller et betydelig dobbeltarbeid
Universitetene har ønsket å gjenopplive FS- ekspertgruppen for studentutveksling, og vi ønsker å få på plass dette slik at manuelt eller ineffektivt byråkrati ikke skal belaste administrasjonen ytterligere.
Resultater:
Gevinster:
Med vennlig hilsen
Dokumentet er elektronisk signert og har derfor ikke håndskrevne signaturer.
Kopi til: Rektor v/Bjørn Olsen, Avdeling utdanning v/Hanne Solheim Hansen, Studieavdeling v/Jan-Atle Toska
|
||||||||||||||||||||||||