Historisk arkiv

Kunngjøring av prosjektmidler 1. tildelingsrunde 2013

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsdepartementet forvalter på vegne av Utenriksdepartementet en tilskudds-ordning til norsk – russiske samarbeidsprosjekter som fremmer målsettingene i Samarbeids-programmet for helse og relaterte sosiale spørsmål i Barents¬regionen 2012-2015, og Den nordlige dimensjons partnerskap for helse og livskvalitet.

Helse- og omsorgsdepartementet forvalter på vegne av Utenriksdepartementet en tilskudds­ordning til norsk – russiske samarbeidsprosjekter som fremmer målsettingene i Samarbeids­programmet for helse og relaterte sosiale spørsmål i Barents­regionen 2012-2015, og Den nordlige dimensjons partnerskap for helse og livskvalitet.

Det er to tildelingsrunder hvert år, og neste søknadsfrist er 17. oktober 2012. Denne

søknadsfristen gjelder prosjekter som skal starte opp eller videreføres i 2013.

Det gis anledning til å søke om tilskudd for prosjekter av varighet fra ett til tre år. Det tas forbehold om Stortingets vedtak og eventuelle endringer i rammebetingelsene for ordningen.

Geografisk prioriteres prosjekter som involverer én eller flere av følgende russiske

regioner; Murmansk, Arkhangelsk, Komi, Nenets, Karelia, Kaliningrad, Sankt

Petersburg, og Leningrad fylke. Alle søknader må ha en norsk og en russisk samarbeids­partner. Hovedsøker (applicant) står ansvarlig for forvaltning av tilskuddet, rapportering og regnskap dersom det gis støtte. Dette skal som hovedregel være norsk partner.

Helse- og omsorgsdepartementet ønsker å informere om at det vil bli arrangert en prosjekt­lederkonferanse 4. og 5. desember 2013. Mer informasjon og program vil bli gjort tilgjengelig på www.ndphs.org og www.regjeringen.no

Målsetting med tilskuddsordningen

Til grunn for tildeling av prosjektmidler for 2013 ligger følgende hovedmålsettinger:

  • Forebygging og kontroll av smittsomme og ikke-smittsomme sykdommer
  • Gjennom reduksjon av livsstils­relaterte risikofaktorer, å forbedre den helsemessige og sosiale situasjonen for befolkningen
  • Utvikling av primærhelsetjenesten, folkehelse og sosiale tjenester

I prioriteringen av prosjektmidlene vil det i tillegg bli lagt vekt på å støtte:

  • Prosjekter som bidrar til styrket folkehelsekunnskap
  • Prosjekter som bidrar til særlige satsningsområder som hiv/aids, tuberkulose, fengselshelse og skadelig bruk av alkohol
  • Prosjekter som bidrar til mer samordnende støttetiltak for utsatte barn og unge
  • Prosjekter som bidrar til utvikling av primærhelsetjenesten og reformer i helsesektoren.

Målgruppene er sårbare grupper i befolkningen, og når det er aktuelt skal utfordringer for urfolk og befolkningen i områder med spredt bosetting vektlegges spesielt.

Hensynet til kjønnsperspektivet skal ivaretas i alle tiltak.

Se også www.barentshealth.org og www.ndphs.org for nærmere informasjon om

Samarbeidsprogrammet for helse og relaterte sosiale spørsmål i Barentsregionen 2012-2015 og Den nordlige dimensjons partnerskap for helse og livskvalitet.

Krav til søker:

  • Søker må, med signert samarbeidsavtale, kunne dokumentere å ha etablert god kontakt med samarbeidspartner i Russland.
  • Søker bør ha vurdert hvordan tiltaket passer inn med andre aktørers aktiviteter på samme felt, med sikte på å unngå overlapping med andre prosjekter.
  • Søker må ha relevante kvalifikasjoner og kompetanse, herunder kompetanse og system for resultat- og regnskapsrapportering.
  • Søker bør tilstrebe å begrense administrative kostnader.

I vurderingen av søknadene legges det vekt på at:

  • Tiltaket fremmer omstilling og reformprosesser ved hjelp av kunnskapsoverføring og kompetans­eutvikling.
  • Tiltaket er i tråd med mottakerlandets prioriteringer. Myndighetsforankring tillegges vekt i slike tilfeller.
  • Norsk og russisk partner bidrar med egeninnsats, finansielt og/eller gjennom egeninnsats (personell/fysiske fasiliteter).
  • Tiltaket kan skape synergier, samt tiltak som utløser midler eller innsats fra andre kilder lokalt, nasjonalt eller internasjonalt.
  • Tiltaket har en viss langsiktighet og kontinuitet, og søker kan godtgjøre at innsatsen innen rimelig tid kan bli levedyktig og videreføres uten norsk offentlig støtte.
  • Søker viser god innsikt i problemstillingene i regionen.
  • Søker har satt seg klare og gjennomførbare mål for tiltaket.
  • Søker kan dokumentere relevante kvalifikasjoner/kompetanse, herunder resultater av eventuell tidligere innsats, samt kunne godtgjøre den merverdi som tilføres tiltaket ut over overføring av finansielle midler.

Det gis normalt ikke støtte til forskningsprosjekter, prosjekter med stor andel lønnsutgifter eller prosjekter der store deler av budsjettet skal gå til innkjøp av utstyr og materiell.

Det vises for øvrig til generelle vilkår som finnes på departementets hjemmeside. Relevante dokumenter og lenker finnes i høyremenyen.

Søknadsformat og leveringsmåte

Søknader om støtte skal leveres elektronisk via Den nordlige dimensjons søkeportal.

All relevant informasjon skal ligge i søknadsskjemaet, som forutsettes å inneholde fullstendige og korrekte opplysninger. Det er i utgangspunktet ikke anledning til å legge ved andre vedlegg enn de som er etterspurt i søknadsskjemaet (budsjett og samarbeidserklæring).

En signert utskrift av søknadsskjemaet med budsjett og signert samarbeids­erklæring skal i tillegg sendes til Helse- og omsorgsdepartementet med vanlig post. Søkere som ikke sender signert versjon per post kan ikke påregne at søknaden blir behandlet.

Prosjektrapporter, dokumentasjon eller regnskap for tidligere tildelinger skal ikke legges ved søknader om videreføring av prosjekter, men må sendes inn separat etter frister som er angitt i tilskuddsbrevet.

Vedlagt dette kunngjøringsbrevet ligger en kortfattet veiledning for registrering av søknader i databasen. Henvendelser om registrering av søknader eller andre spørsmål kan rettes til Vibeke Gundersen på tlf. +47 48 26 27 16, e-post vrg@hod.dep.no eller Inger Garstad på tlf: + 47 98 05 63 94, e-post ig@hod.dep.no. Søkere som har spørsmål bes om å ta kontakt i så god tid som mulig før fristens utløp.

Vurdering av innkomne søknader

En rådgivende programkomité som ledes av Helse- og omsorgsdepartementet bistår departementet ved vurderingen av innkomne søknader. Komiteen innhenter ved behov vurderinger fra norske eller utenlandske eksperter. I komiteen deltar representanter fra Helsedirektoratet, Nasjonalt folkehelseinstitutt, Fylkeslegen i Finnmark, Helse Nord, Utenriksdepartementet, Barne-, likestillings-, og inkluderingsdepartementet, Justis­departementet og Barentssekretariatet.

Søknadene er normalt ferdigbehandlet 10 - 12 uker etter søknadsfristen.

Med vennlig hilsen

Hilde C. Sundrehagen e.f.
Avdelingsdirektør


Vibeke R. Gundersen
seniorrådgiver