NOU 1995: 11

Statsbankene under endrede rammevilkår

Til innholdsfortegnelse

1 Utvalgets mandat, sammensetning og arbeid

1.1 MANDAT OG SAMMENSETNING

I forbindelse med behandlingen av Revidert nasjonalbudsjett 1994 ba Stortinget regjeringen om å sette ned et utvalg med oppgave å vurdere statsbankenes rolle og funksjon. I Kongelig resolusjon av 7. oktober 1994 nedsatte regjeringen utvalget, som fikk følgende mandat:

Utvalget skal på prinsipielt grunnlag vurdere statsbankenes rolle og funksjon. Postbanken regnes ikke som statsbank i denne sammenheng.

Utvalget skulle avlegge sin innstilling innen 1. april 1995.

Utvalget fikk følgende sammensetning:

Cand.oecon. Per Kleppe, Oslo, leder

Cand.jur. Berit Klemetsen, Oslo

Professor Jørn Rattsø, Trondheim

Seksjonssjef Anna Rømo, Oslo

Sivilagronom Ole Gabriel Ueland, Sola

Sekretærer for utvalget har vært forskningssjef Sigbjørn Atle Berg, Norges Bank, rådgiver Knut Eeg, Norges Bank, førstekonsulent Thomas Ekeli, Finansdepartementet og konsulent Anita Nergård, Norges Bank fra 1. november 1994. Kontorsjef Anders Svor deltok i sekretariatet fram til 1. desember 1994.

Finansdepartementet oppnevnte en referansegruppe hvor representanter fra følgende organisasjoner/instanser ble invitert til å delta:

Den norske Bankforening

Kredittilsynet

Landsorganisasjonen i Norge

Norges Bank

Næringslivets Hovedorganisasjon

Sparebankforeningen i Norge

Norske Boligbyggelags Landsforbund

Kommunenes Sentralforbund

Den Norske Stats Husbank

Norges Kommunalbank

Statens nærings- og distriktsutviklingsfond

Statens Landbruksbank

Statens Fiskarbank

Statens lånekasse for utdanning

Statens lånekasse for aviser

1.2 UTVALGETS ARBEID

Det har i perioden oktober 1994 til mars 1995 vært avholdt åtte utvalgsmøter og to møter med referansegruppen. Det har vært avholdt separate møter med representanter fra statsbankene og de respektive departementer som de forskjellige statsbanker sorterer under, med sikte på å få et mest mulig korrekt bilde av de nåværende ordningene. Det har videre vært foretatt besøk hos representanter for svenske myndigheter og svenske offentlige næringsfinansieringsinstitusjoner.

Utvalget har på grunn av den knappe tidsfristen for utvalgets arbeid ikke hatt mulighet til å sette i gang utredningsoppgaver fra eksterne kilder. Utvalget har derfor i sitt arbeid basert seg på tidligere avlagte utredninger og forskningsrapporter. Utvalget vil takke statsbankene for den informasjon som disse har utarbeidet for utvalget.

1.3 PREMISSENE FOR ARBEIDET

I samsvar med mandatet har utvalget konsentrert seg om å gjennomføre en prinsipiell drøfting av statsbankenes rolle og funksjon. Siktemålet har dels vært å undersøke hvilke typer offentlige finansieringsordninger som det, ut fra hovedmålsettingene i den økonomiske politikken og eventuelt på andre politikkområder, er hensiktsmessig å operere med. Det andre prinsipielle spørsmålet har vært å vurdere organiseringen av slike offentlige finansierings ordninger. Utvalget har i sine vurderinger lagt stor vekt på rollefordelingen mellom statsbankene og private finansinstitusjoner, og på hvordan statsbanksystemet bør organiseres for at det skal kunne fungere effektivt som et offentlig styringsinstrument. Selv om hovedvekten av de prinsipielle drøftinger er konsentrert om statsbankenes funksjoner som formidlere av offentlig kapital, er det i vurderingene av de enkelte statsbanker også tatt hensyn til andre funksjoner som statsbankene utøver.

På bakgrunn av mandatet for arbeidet har utvalget ikke funnet det naturlig å gå detaljert inn på de enkeltordninger som statsbankene i dag forvalter. I de tilfeller utvalget har funnet betydelige avvik mellom nivået av eksisterende ordninger og det utvalget mener er et fornuftig nivå, har imidlertid utvalget foreslått endringer.

Kapittel 2 inneholder et sammendrag av rapporten og av utvalgets vurderinger og tilrådinger. Kapittel 3-6 er i hovedsak beskrivende. Vurderinger og konklusjoner følger i kapittel 7-11. De prinsipielle vurderinger om statsbanksystemet er å finne i kapittel 7. I de øvrige vurderingskapitler går utvalget mer konkret inn på de enkelte statsbankers rolle og funksjon. Kapittel 12 omhandler økonomiske og administrative konsekvenser av utvalgets tilrådinger.

De enkelte statsbanker beskrives nærmere i vedlegg 1-7 til utredningen. I vedlegg 8 gis en oversikt over uttalelser i offentlige utredninger om statsbankene. Vedleggene 9 og 10 inneholder en beskrivelse av offentlige finansieringsordninger for nærings- og boligformål i andre nordiske land. Utvalget har ikke tatt stilling til vedleggene, og innholdet i disse står derfor for sekretariatets regning.

Til forsiden