NOU 1995: 15

Et apparat for likestilling— En gjennomgang og vurdering av det sentrale likestillingsapparatet med forslag til omorganisering av Likestillingsrådet

Til innholdsfortegnelse

3 St. prp. nr. 81 (1978-79)

Om mandat for og antall medlemmer i Likestillingsrådet

Tilråding fra Forbruker- og administrasjonsdepartementet av 16. februar 1979, godkjent i statsråd samme dag.

Innledning.

Lov om likestilling mellom kjønnene ble vedtatt 9. juni 1978. I lovens § 9 heter det:

Kongen oppnevner et Likestillingsråd med det mandat og med det antall medlemmer som Stortinget til enhver tid fastsetter.

Regjeringen ønsker å sette Likestillingsloven i kraft våren 1979. Det vil være en fordel om Likestillingsrådets mandat og sammensetning etter den nye bestemmelsen er fastsatt før dette tidspunkt. På dette grunnlag fremmes forslag til mandat for Likestillingsrådet og om antall medlemmer av rådet.

Bakgrunn for forslaget.

Bestemmelsen om Likestillingsrådet ble tatt inn i utkastet til Likestillingsloven under stortingsbehandlingen. Regjeringen hadde hverken i sitt første lovutkast (Ot.prp. nr. 33 (1974-75)) eller i det utkast som ledet fram til lovvedtaket (Ot. prp. nr. 1 (1977-78)) foreslått å lovfeste Likestillingsrådet. I Høyres utkast til likestillingslov var Rådet foreslått lovfestet med stort sett de oppgaver Rådet har i dag.

Sosialkomiteen i Stortinget kom i forståelse med departementet til at det var riktig å lovfeste Likestillingsrådet (Innst. O. nr. 55 (1977-78)). Det het i innstillingen:

Spørsmålet om å lovfeste Likestillingsrådet, og derved innføre det i loven som ett av dets organer har vært med i vurderingen under hele lovforarbeidet. Flertallet forstår de betenkeligheter departementet har hatt på det nåværende tidspunkt å fastlegge både rådets sammensetning og mandat. Flertallet vil derfor si seg enig med departementet i at Likestillingsrådets oppgaver og sammensetning først bør bli nærmere vurdert og forutsetter at forslag til endringer senere blir forelagt Stortinget.

Flertallet har i forståelse med departementet kommet til at man må legge fram forslag om en ny paragraf 9 som vil lyde:

«Kongen oppnevner et Likestillingsråd med det mandat og med det antall medlemmer som Stortinget til enhver tid fastsetter.»

Likestillingsrådets mandat.

Departementets ønske om å ta Likestillingsrådets mandat opp til vurdering henger sammen med at de administrative forhold på likestillingsområdet er betydelig endret siden Rådet ble opprettet. Det er etablert en egen departementsavdeling i Forbruker- og administrasjonsdepartementet som skal utforme den offentlige likestillingspolitikken og koordinere de ulike offentlige myndigheters innsats for likestilling. Videre har en fått en lov om like­stilling mellom kjønnene som legger klagebehandlingen til et Likestillingsombud.

Det synes på dette grunnlag rimelig å endre Likestillingsrådets mandat på en slik måte at en unngår uklare ansvarsforhold og dobbelt arbeid innen den offentlige virksomhet på likestillingsområdet. Samtidig er det viktig å styrke Rådets muligheter til å arbeide effektivt for å fremme likestilling mellom kjønnene med de virkemidler som naturlig peker seg ut for et offentlig råd.

I det nye mandat har departementet derfor lagt hovedvekten på Rådets oppgaver som gjelder rådgivning overfor det offentlige, kontakt mellom organisasjonslivet og myndighetene, informasjon overfor samfunnets ulike institusjoner og overfor publikum, og utredningsarbeid om likestillingsspørsmål. De mere forvaltningspregede oppgaver som koordinering av den offentlige virksomhet, behandling av klagesaker, samordning av forskning, behandling av konkrete likelønnsproblemer m.v. finner departementet det mer hensiktsmessig å overlate til de øvrige organer på likestillingssektoren.

Departementet vil understreke viktigheten av at Rådet skal være kontaktorgan til de organisasjoner som engasjerer seg i likestillingsspørsmål. Gjennom konferanser og seminarer der også Likestillingsombudet og departementet tar del, bør Rådet søke å fange opp de saker og synspunkter som organisasjonene presenterer og føre disse videre til Regjeringen og andre offentlige myndigheter i form av rapporter og forslag til konkrete reformer.

Rådet bør også legge betydelig vekt på kontakten med de kommunale likestillingsutvalgene. Gjennom disse vil Rådet kunne skaffe seg god kjennskap til forholdene lokalt og bidra til å stimulere til fortsatt aktivitet for å fremme likestilling mellom kjønnene i lokalsamfunnet.

På bakgrunn av disse merknadene vil departementet fremme følgende forslag til nytt mandat for Likestillingsrådet:

  1. Likestillingsrådet har som formål å arbeide for likestilling mellom kjønnene på alle samfunnsområder – familieliv, arbeidsliv, utdanning og samfunnet for øvrig.

  2. Likestillingsrådet skal følge utviklingen i samfunnet med sikte på å klarlegge og peke på forhold som motvirker likestilling og likeverd mellom kvinner og menn og gi det offentlige råd om tiltak som bør treffes for å rette opp slike forhold.

  3. Likestillingsrådet skal være et bindeledd mellom de offentlige myndigheter og de organisasjoner som arbeider med likestillingsspørsmål.

    Rådet skal videre spre informasjon om likestilling mellom kjønnene.

  4. Så langt det er mulig skal Rådet forestå utredningsarbeid og utvikle opplysningsmateriell om likestillingsspørsmål.

Likestillingsrådets sammensetning.

Likestillingsrådet har i dag 13 medlemmer. Et flertall på 7 er oppnevnt på individuell basis blant personer som i særlig grad har deltatt i samfunnsdebatten om likestilling. De øvrige seks medlemmer er oppnevnt etter forslag fra Landsorganisasjonen i Norge, Norsk Arbeidsgiverforening og Norske Kvinners Nasjonalråd, som derved har 2 medlemmer hver.

Departementet legger betydelig vekt på at Likestillingsrådet er slik sammensatt at det kan arbeide effektivt. Etter departementets mening har Rådet til nå vært for stort og det har derfor vært vanskelig å få til hensiktsmessig arbeidsopplegg. En vil derfor foreslå at antall i Likestillingsrådet begrenses til 7 med personlige varamedlemmer.

Leder og nestleder oppnevnes særskilt blant disse. 2 av de øvrige medlemmer oppnevnes etter innstilling henholdsvis fra Landsorganisasjonen i Norge og Norsk Arbeidsgiverforening. Departementet finner at disse to organisasjoner har en så grunnleggende betydning for likestillingsarbeidet at de bør gis representasjon i Rådet.

Departementet har vurdert om også andre organisasjoner bør være fast representert i Likestillingsrådet, men er kommet til at det i dag ikke synes mulig å foreta et rettferdig utvalg av organisasjoner som gjør det mulig å holde Rådets medlemstall på et håndterbart nivå. Dette må derfor også gjelde Norske Kvinners Nasjonalråd. En har derfor i stedet anbefalt at Rådet intensiverer sitt kontaktarbeid overfor organisasjonene og at Likestillingsombudet og departementet trekkes inn i dette kontaktarbeidet.

Ved oppnevning av Likestillingsrådet vil departementet legge vekt på at ulike landsdeler, forskjellige yrkesgrupper og begge kjønn blir representert. Det vil også være naturlig å sikre at Rådet får et antall medlemmer med bakgrunn fra kvinneorganisasjonene og med erfaring fra arbeidet for likestilling.

Forskrifter for Likestillingsrådet.

Selv om det ikke uttrykkelig går fram av lov om likestilling mellom kjønnene, forutsetter departementet at Regjeringen kan gi utfyllende forskrifter for Likestillingsrådets virksomhet. Stortinget har sluttet seg til Regjeringens ønske om å opprette et felles sekretariat for Likestillinsombudet og Likestillingsrådet. Det vil være nødvendig å gi forskrifter for ansvarsfordeling og arbeidsoppgaver for sekretariatet o.l. Departementet tar sikte på å gi samlede forskrifter for Likestillingsombudets, Klagenemndas og Likestillingsrådets virksomhet.

Forbruker- og administrasjonsdepartementet

tilrår:

At Deres Majestet godkjenner og skriver under et framlagt utkast til proposisjon til Stortinget om endring av Likestillingsrådets mandat og antall medlemmer i Rådet.

Vi OLAV, Norges Konge,

gjør vitterlig:

Stortinget blir innbudt til å gjøre følgende vedtak:

  1. Stortingsvedtak av 18. februar 1972 om opprettelse av et råd for likestilling mellom kvinner og menn – Likestillingsrådet – oppheves.

  2. I medhold av § 9 i lov om likestilling mellom kjønnene av 9. juni 1978 nr. 45 fastsettes nytt mandat og antall medlemmer for Likestillingsrådet i samsvar med fremlagt utkast.

Tilråding fra Forbruker- og administrasjonsdepartemenet ligger ved i avtrykk.

Utkast til vedtak

I medhold av § 9 i lov om likestilling mellom kjønnene av 9. juni 1978 nr. 45 fastsettes nytt mandat og antall medlemmer for Likestillingsrådet.

  1. Mandat.

    1. Likestillingsrådet har som formål å arbeide for likestilling mellom kjønnene på alle samfunnsområder – familieliv, arbeidsliv, utdanning og samfunnet for øvrig.

    2. Likestillingsrådet skal følge utviklingen i samfunnet med sikte på å klarlegge og peke på forhold som motvirker likestilling og likeverd mellom kvinner og menn og gi det offentlige råd om tiltak som bør treffes for å rette opp slike forhold.

    3. Likestillingsrådet skal være kontaktorgan mellom offentlige myndigheter og de organisasjoner som arbeider med likestillingsspørsmål.

      Rådet skal videre spre informasjon om likestilling mellom kjønnene.

    4. Så langt det er mulig skal Likestillingsrådet forestå utredningsarbeid og utvikle opplysningsmateriell om likestillingsspørsmål.

  2. Antall medlemmer.

    Likestillingsrådet består av 7 medlemmer med personlige varamedlemmer. Leder og nestleder oppnevnes særskilt. Ett medlem med varamedlem oppnevnes etter forslag fra Landsorganisasjonen i Norge og ett medlem med varamedlem etter forslag fra Norsk Arbeidsgiverforening.

    Rådet oppnevnes for 4 år av gangen.

Til forsiden