NOU 1995: 18

Ny lovgivning om opplæring— «... og for øvrig kan man gjøre som man vil»

Til innholdsfortegnelse

Del 10
Lovutkast fra forskjellige mindretall

46 Lovutkast fra forskjellige mindretall

I kap. 12 - 40 er det redegjort for en rekke særstandpunkter. Noen av disse munner ut i alternative forslag til lovtekst, mens andre innebærer at den tekst flertallet foreslår, utgår. I sistnevnte tilfelle framgår ikke standpunktet i denne delen av utredningen, som bare refererer de foreliggende mindretallsforslag til lovtekst.

Medlemmene Folkestad og Wøien foreslår:

Alternativt § 1-1 tredje ledd:

Denne loven gjelder også for kompetansegivende grunnskoleopplæring og videregående opplæring særskilt organisert for voksne som kommunen eller fylkeskommunen har ansvar for.

Medlemmene Folkestad, Skard og Wøien foreslår:

Alternativt § 2-2 første ledd:

Departementet fastsetter minste uketimetall og årstimetall for henholdsvis barne- og ungdomstrinnet gjennom forskrift som gis på grunnlag av budsjettvedtak i Stortinget. Det foreslås å endre 45 fortløpende uker til 44 fortløpende uker i 4. ledd.

Medlemmene Folkestad Hove, Solberg, Wøien og Aagesen foreslår:

Alternativt § 2-4 fjerde ledd siste punktum:

Dersom det er minst 14 elever på samme klassetrinn på en skole som velger annen hovedmålform, har de rett til slik undervisning på egen skole; ellers vedtar kommunen på hvilken skole tilbudet skal gis.

Medlemmene Folkestad, Solberg og Wøien foreslår:

Alternativt § 3-1 femte ledd:

Elev som etter reglene i kapittel 5 har rett til spesialundervisning, har rett til slik opplæring utover 3 år og inntil 5 år når eleven etter den sakkyndige vurderingen trenger det.

Medlemmene Folkestad, Skard og Wøien foreslår:

Alternativt § 3-2 første ledd:

Departementet fastsetter minste uketimetall og årstimetall for videregående opplæring gjennom forskrift som gis på grunnlag av budsjettvedtak i Stortinget. I § 3-2 tredje ledd foreslås 45 fortløpende uker endret til 44 fortløpende uker.

Medlemmene Berg, Hjortland, Hove, Loe, Skard og Solberg foreslår:

Alternativt § 5-1 tredje punktum:

Spesialundervisningen skal ha et slikt innhold at det samlede undervisningstilbud kan gi eleven et forsvarlig utbytte av undervisningen i forhold til andre elever og de opplæringsmål som er realistiske for eleven.

Medlemmene Hjortland, Loe, Skard og Sørensen foreslår:

Ny § 5-2:

§ 5-2 Spesialundervisning for voksneKommunen skal sørge for tilbud om opplæring for voksne som på grunn av sykdom eller skade har behov for fornyet opplæring på grunnskolens område.Det samme gjelder i forhold til voksne som har særlig behov for opplæring for å kunne utvikle eller vedlikeholde grunnleggende ferdigheter. Opplæringen skal foregå under faglig-pedagogisk veiledning og ansvar og på grunnlag av en opplæringsplan. Slik opplæring er unntatt fra kravene i denne lovens kapittel 10.

Medlemmet Hove foreslår:

Nytt § 5-4 tredje ledd siste punktum:

Vedtak om spesialundervisning og innhenting av sakkyndig vurdering kan for elever i skolepliktig alder likevel gis med pålegg til eleven og foreldrene.

Medlemmene Berg, Folkestad, Solberg og Wøien foreslår:

Alternativt § 5-6 annet ledd:

Den pedagogisk-psykologiske tjenesten skal sørge for at sakkyndig vurdering blir foretatt i de tilfeller loven krever det. Departementet kan gi forskrifter om tjenestens oppgaver og organisering forøvrig.

Medlemmene Folkestad, Hildrum, Wøien og Aagesen foreslår:

Alternativt § 7-1 annet ledd:

Elever i videregående skoler har rett til gratis skyss eller full skyssgodtgjørelse når skolen ligger mer enn 6 km fra hjemmet.

Medlemmene Berg, Folkestad, Jahr, Skard, Solberg, Wøien og Aagesen foreslår:

Nytt § 8-1 annet og tredje ledd:

Etter søknad kan en grunnskoleelev tas inn ved annen skole i hjemkommunen eller i en nabokommune. Søknaden avgjøres av hjemkommunen eller nabokommunen i samråd med hjemkommunen. Kommunen kan gi forskrift om søknadsfrist o.l.Ekstra utgifter som følger av inntak etter annet ledd kan kreves dekket av elevens foreldre.

Medlemmene Folkestad, Wøien Aagesen foreslår:

Nye ledd i § 8-1:

En offentlig grunnskole er en driftsenhet som ledes av en rektor eller administrasjonslærer og som drives i henhold til bestemmelser i denne lov.En grunnskole skal ikke ha mer enn 450 elever. Departementet kan gi dispensasjon når det foreligger særskilte grunner.En offentlig videregående skole er en driftsenhet som ledes av en rektor og som drives i henhold til bestemmelser i denne lov.Videregående skoler skal ikke ha mer enn 750 elever. Departementet kan gi dispensasjon når det foreligger særskilte grunner.Ingen offentlige grunnskoler eller videregående skoler skal ha større utstrekning enn at elevene kan gå til de ulike deler av skoleanlegget i løpet av et friminutt.En grunnskole med minst 20 elever i hvert årskull skal være fulldelt. Ellers skal elevtallet ikke være over 12 i udelt, 30 i todelt, 50 i tredelt og 84 i firedelt grunnskole. Det kan opprettes femdelte og seksdelte grunnskoler når årskullene er mindre enn henholdsvis 15 og 18. Medlemmet Hove slutter seg til annet, tredje, fjerde og femte ledd i forslaget til § 8-1 ovenfor.

Medlemmene Folkestad og Wøien foreslår:

Forslag til nytt § 8-2 annet ledd (foreslåtte ledd forskyves tilsvarende):

I fulldelte skoler skal det være bare ett årskull i hver klasse med mindre elever etter søknad ved skolestart har fått anledning til å gå i klasse sammen med eldre eller yngre elever.

Alternativt § 8-3 første ledd fjerde og femte strekpunkt:

- 28 elever når det er ett årskull i 1.-10. klasseAlternativt § 8-3 annet ledd:

Klasser i videregående skole kan ved skoleårets start ikke ha mer enn 28 elever på allmennfaglige studieretninger og 14 elever på yrkesfaglige studieretninger.

Alternativt § 8-3 tredje ledd:

Dersom man i løpet av skoleåret går ut over klassedelingstallet på grunn av tilflytting o.l., skal klassene tilføres ekstra ressurser tilsvarende ressursinnsats pr. elev i klassen før tilflyttingen. § 8-3 fjerde ledd strykes.

Ny § 8-4:

§ 8-4 Minste lærertimetallDepartementet fastsetter minste lærertimetall for de ulike skoleslag, trinn og studieretninger. I 1.klasse skal det ikke fastsettes lavere lærertimetall enn det som tilsvarer en lærer pr. 18 barn.

Medlemmene Folkestad, Wøien og Aagesen foreslår:

Ordet «stillinger» går inn som tillegg i overskriften i kap. 9 Ledelse, funksjoner, utstyr og læremidler i skolen.Alternativt § 9-1 annet ledd:

Som faglig, pedagogisk og administrativ leder ved hver skole skal det tilsettes rektor. Kravet om rektor gjelder ikke for grunnskole som er udelt eller to-delt. Ved skoler uten rektor skal ledelsesansvaret legges til en lærerstilling.For å ivareta skolefaglige ledelsesoppgaver på større skoler skal det tilsettes undervisnings-/studieinspektør etter bestemmelser fastsatt av departementet.

Alternativ § 9-2:

For å ivareta undervisningsoppgavene skal det tilsettes i undervisningsstillinger, jfr. kap.10. Dersom undervisningsoppgavene reduseres, kan slike stillinger kombineres med ulike funksjonsstillinger som er opprettet i henhold til lov eller forskrift.Elevene har rett til nødvendig rådgiving om utdanning, yrkesmuligheter og yrkesvalg, og sosiale spørsmål. For å utføre slike oppgaver på skolene skal det tilsettes internt i rådgivingsfunksjon etter regler gitt av departementet.Ellers kan departementet bestemme hvilke stillinger, funksjoner og tjenester som trengs i skoleverket hvor det kreves kompetanse i henhold til kap.10. Departementet fastsetter innholdet i de stillinger og funksjoner som er regulert gjennom lov, forskrift eller avtale hvor staten er part.Hver grunnskole skal ha bibliotek tilpasset skolens størrelse og lokale forhold. Biblioteket skal ha både en pedagogisk og allmennkulturell funksjon. Skolen skal samarbeide med folkebiblioteket i kommunen.Hver videregående skole skal ha bibliotek tilpasset skolens størrelse og lokale forhold.Departementet gir forskrifter om organisering og omfang av bibliotekene i grunnskole og videregående skole.

Medlemmene Folkestad og Wøien foreslår:

Alternativt § 9-4 første ledd:

Lærebøker som brukes i grunnskolen eller videregående opplæring, skal være godkjent av departementet.Alternativt § 9-4 annet leddd første punktum:

Bøker og andre læremidler som brukes i grunnskolen eller videregående opplæring, skal foreligge både på bokmål og nynorsk, og til samme pris. Nytt § 9-4 siste ledd:

Departementet gir nærmere forskrifter om skolenes læremidler og utstyr.

Medlemmene Folkestad, Jahr, Solberg, Sørensen, Wøien og Aagesen foreslår:

Ny § 9-5:

§ 9-5 AlkoholforbudPå grunnskoler og i kombinerte anlegg for grunnskole og andre formål skal det ikke nyttes alkohol.

Medlemmene Folkestad og Wøien foreslår:

Nytt § 10-2 sjette ledd (det foreslåtte 6.ledd blir 7.ledd):

Det kan stilles krav om at lærere må ha spesialpedagogisk tilleggskompetanse for å undervise i spesialundervisning når den sakkyndige vurderingen forutsetter dette.

Medlemmene Folkestad, Wøien og Aagesen foreslår:

Alternativ § 10-3:

Den som skal tilsettes som rektor, undervisnings-/studieinspektør og rådgiver må oppfylle et av de kompetansekrav etter § 10-2 som gjelder for undervisningsstilling i de skoleslag eller på noen av de klassetrinn vedkommende skal tilsettes for og må ha arbeidet i minst tre år med undervisning eller administrativt arbeid i skole.

Medlemmene Folkestad og Wøien foreslår:

Alternativ § 10-4:

§ 10-2 får samme anvendelse når det gis grunnskoleopplæring eller videregående opplæring spesielt organisert for voksne og som kommunene eller fylkeskommunene har ansvar for.

Medlemmene Folkestad, Wøien og Aagesen foreslår:

Alternativr § 10-6 første punktum:

Alle stillinger som er opprettet med hjemmel i denne lov eller tilhørende forskrift skal lyses ut offentlig.

Medlemmene Folkestad og Wøien foreslår:

Alternativ § 10-8: Personalet i grunnskolen som tilsettes i henhold til denne lov, tilsettes oppsigelig i kommunen og tildeles tjenestested på den enkelte skole. Dette personalet konkurrerer om fast tilsetting i samme stilling uten ny utlysing på grunnlag av samlet ansiennitet i skoleverket. 2/3 av disse stillingene i kommunen skal være faste. Fast tilsatt undervisningspersonale kan ikke sies opp.For personalet i den videregående skolen som tilsettes i henhold til denne lov, skal det inngås tariffavtale om tilsvarende tilsettingsvilkår.

Medlemmene Hildrum, Hove, Loe, Skard, Sverdrup og Sørensen foreslår:

Ny § 10-8:

§ 10 - 8 Arbeidstid.Undervisningspersonalets arbeidsår tilsvarer et årsverk for andre arbeidstakere i det offentlige med ordinær dagarbeidstid. Årsverket inndeles i tid til undervisning og tid til annet arbeid. § § 10-8 til 10-12 blir nye § § 10-9 til 10-13.

Medlemmene Folkestad og Wøien foreslår:

Ny § 10-9 (nummerering på foreslåtte paragrafer forskyves tilsvarende):

Dersom det ikke er søkere som fyller kompetansekravene i lov og forskrift, kan andre tilsettes i midlertidig stilling. Ved tilsetting i vikariater som utløper før 31.juli skal tilsettingen ha samme varighet som vikariatet. Ellers skal tilsettingen vare til og med 31.juli.For stillinger som går inn under denne lov blir lønns- og arbeidsvilkår fastsatt i tariffavtale.

Medlemmene Folkestad og Wøien foreslår:

Ny § 10-13:

Undervisningspersonalet har plikt til å undervise i de trinn og fag som de har kompetanse til.

Medlemmene Folkestad og Wøien foreslår:

Alternativt § 11-1 tredje ledd annet punktum:

Dersom kommunen oppnevner et annet styre for skolen enn samarbeidsutvalget, jf. kommuneloven § 11, skal minst to representanter for foreldrene og to representanter for undervisningspersonalet være med i styret.

Alternativt § 11-5 tredje ledd:

Dersom fylkeskommunen oppnevner et annet styre ved skolen enn skoleutvalget, jfr. kommuneloven § 11, skal elevene og undervisningspersonalet har to representanter hver i dette styret.

Alternativt § 12-1 første ledd annet punktum:

Rådet skal ha representanter fra arbeidslivets parter, fra undervisningspersonalet og fra departementet.

Alternativt § 12-2 annet ledd annet punktum:

Opplæringsrådet skal dessuten ha medlemmer med bred kjennskap til opplæringens innhold og oppgaver, samt fra undervisningspersonalet, men slik at representantene for arbeidsgiverne og arbeidstakerne til sammen utgjør et flertall.

Alternativt § 12-3 annet ledd: Nemnda skal ha ni (9) medlemmer med personlige varamedlemmer. To medlemmer oppnevnes etter forslag fra arbeidstakernes organisasjoner og to etter forslag fra arbeidsgivernes organisasjoner. Dessuten skal det oppnevnes en lærlingrepresentant. Fylkeskommunen oppnevner direkte ett medlem med spesiell innsikt i nærings- og sysselsettingsspørsmål og ett medlem med spesiell innsikt i skolespørsmål. Undervisningspersonalets organisasjoner oppnevner to representanter. Nemndas funksjonstid er den samme som fylkestingets. Leder og nestleder oppnevnes for to år om gangen.

Medlemmene Berg, Hildrum, Hjortland, Hove, Loe, Skard og Sørensen foreslår:

Alternativ § 12-3:

§ 12-3 Fylkeskommunens oppgaverFylkeskommunen skal i samarbeid med partene i arbeidslivet utføre følgende oppgaver i forhold til fagopplæring i bedrift:

  • godkjenning av lærekontrakter og lærebedrifter

  • utstedelse av fag- og svennebrev

  • formidling av elever til bedrifter i henhold til avtale

  • treffe vedtak om forholdet mellom lærling og lærebedrift som nevnt i kap. 4

  • føre tilsyn med opplæring i bedrift

Fylkeskommunen har et utviklingsansvar for fagopplæringen i arbeidslivet.Fylkeskommune oppnevner rådgivene yrkesutvalg for det enkelte fag eller fagområde. Prøvenemnd kan fungere som yrkesutvalg.Departementet kan gi forskrifter om yrkesutvalgenes sammensetning og virksomhet.Fylkeskommunen skal gi rapport til departementet og Rådet for fagopplæring i arbeidslivet om sin virksomhet etter denne bestemmelsen. § 12-4 utgår. § § 12-5 og 12-6 forskyves tilsvarende.

Medlemmene Berg, Jahr, Loe og Skard foreslår:

§ 13-4 endrer navn til: «Tilskudd og egenandeler».

Alternativ til § 13-4 første til tredje ledd:

Tilskudd gis etter søknad. Departementet kan gi nærmere forskrifter om utmåling av tilskudd. Nytt § 13-4 sjette ledd siste punktum: Lønns og arbeidsvilkår skal ikke være bedre enn i tilsvarende offentlige skoler.

Medlemmene Folkestad og Wøien foreslår:

Alternativt § 14-4 annet ledd:

Dersom kommunen eller fylkeskommunen ikke kan dekke behovet for opplæring gjennom eksisterende tilbud, kan gjennomføringen etter godkjenning fra staten midlertidig overlates til studieforbund som er godkjent etter lov 28. mai 1976 nr. 35 om voksenopplæring § 10. I slike tilfeller er studieforbundene for denne opplæringen bundet av kompetansereglene i kap.10 og undervisningspersonalet har rett på de samme lønns- og arbeidsvilkår som i skoleverket.

Medlemmene Folkestad og Wøien foreslår:

Alternativt § 14-7 første ledd annet punktum:

Tilskuddet gis normalt som rammetilskudd eller øremerket tilskudd etter regler gitt av departementet

Nytt § 15-1 tredje ledd siste punktum:Forslag til tillegg til tredje ledd i § 15-1 Statlig tilsyn:

Dersom pålegg ikke blir fulgt innen rimelig tid, kan staten øremerke deler av rammetilskuddet til kommunen eller fylkeskommunen til det formål pålegget gjelder.

Medlemmene Hildrum, Hjortland, Hove, Loe og Sørensen foreslår:

Alternativt § 15-1 tredje ledd:

Dersom det avdekkes forhold som står i strid med loven her eller med forskrifter gitt i medhold av loven, og som kan ha skadelige følger for elever eller andre, eller som på annen måte er uforsvarlig, kan departementet gi pålegg om å rette på forholdene.

Til forsiden