NOU 1997: 1

Regelverk om tilskudd til barne- og ungdomsorganisasjoner

Til innholdsfortegnelse

1 Innledning

1.1 Oppnevning av utvalget. Mandat.

Ved kgl res. av 29. mars 1996 ble det oppnevnt et utvalg for å utrede ordningene med tilskudd til barne- og ungdomsorganisasjonene.

Utvalget fikk slik sammensetning

  • Lagdommer Mats Stensrud (leder)

  • Spesialrådgiver Øyvind Engh

  • Førsteamanuensis Lise Kjølsrød

  • Førstekonsulent Oddvin Lundanes

  • Forskningsleder Hege Torp

  • Informasjonssjef Elsbeth Tronstad

  • Generalsekretær Jarle Tømmerbakke

  • Student Vedis Vik.

Cand. jur. Hans Martin Moxnes har fungert som utvalgets sekretær.

Utvalget fikk følgende mandat:

«

  1. Formålet med tilskuddene er å legge til rette for barns og ungdoms deltakelse i barne- og ungdomsorganisasjonene. Organisasjonene skal sikres og styrkes som arena for medbestemmelse og demokrati og som barns og ungdoms redskaper for deltakelse i samfunnet.

  2. Utvalget skal utrede og komme med forslag til nytt regelverk for tildeling av tilskudd til de frivillige barne- og ungdomsorganisasjonenes drift, internasjonale arbeid og prosjektarbeid. Utvalget skal herunder

    • vurdere hvilke delmål og indikatorer en i fremtiden bør bruke for å fremme formålet med tilskuddet og for å måle i hvor stor grad tilskuddsordningene har ført til ønsket effekt.

    • legge frem forslag til hvilke typer barne- og ungdomsorganisasjoner som bør få tilskudd fra departementets ordninger, herunder om ordningen bør omfatte de partipolitiske ungdomsorganisasjonene og hvis ikke, hvilken tilskuddsordning som bør gjelde for disse.

    • særlig søke å utforme et regelverk for ordningene med objektive og klart avgrensede kriterier som sikrer en rettferdig fordeling mellom organisasjonene. Regelverket skal være utformet slik at det kreves minst mulig ressursbruk fra organisasjonene, samtidig som det skal muliggjøre en effektiv kontroll av at reglene overholdes. Regelverket bør også inneholde nærmere rammer for den skjønnsutøvelse som eventuelt skal foretas i forbindelse med tildeling av tilskudd.

  3. Utvalget skal også utrede og fremme forslag til organisering av den fremtidige forvaltningen av tilskuddsordningen.

  4. Utvalget må ha som fundament for sitt arbeid resultatene av Fjeld-kommisjonens og Fordelingsutvalgets arbeider i 1995 og 1996, samt Riksrevisjonens sluttrapport og Stortingets drøfting av denne i 1996. Det vil også være viktig å ta hensyn til det arbeid som skjer i oppfølgingen av Statskonsults rapport 1996:4.Ved utarbeidelsen av utvalgets forslag må det tas hensyn til de rammer som følger av økonomireglement for staten med tilhørende funksjonelle krav.

  5. Utvalget bør legge fram sin innstilling for Barne- og familieministeren senest 31. oktober 1996.»

Fra foredraget til den kgl. res. siteres:

«Regjeringen foreslo i St.prp. nr. 1 (1995-96) å nedsette et bredt sammensatt utvalg som skulle ha til oppgave å vurdere behovet for endringer i tilskuddsordningen. Familie-, kultur- og administrasjonskomitéen var enig i at det burde settes ned et slikt utvalg. Flertallet ba om «at det blir lagt vekt på at det utarbeides klare regler med krav om dokumentasjon og med høyere krav til revisjonsrapporter. Etter at utvalget har kommet med sin innstilling bør den sendes ut på høring til alle berørte parter. Forslag til endring bør legges frem for Stortinget snarest råd.»

Stortinget fattet følgende vedtak: «Stortinget ber Regjeringen nedsette et bredt sammensatt utvalg som skal utarbeide forslag til nye tilskuddsregler for barne- og ungdomsorganisasjonene. Utvalget skal også vurdere hvilken budsjettmessig plassering på statsbudsjettet de partipolitiske ungdomsorganisasjoner skal ha. Forslag til nye regler legges fram for Stortinget etter at de har vært på høring i organisasjonene.»

I stortingsdebatten orienterte barne- og familieministeren om at utvalget ville bli nedsatt så snart som mulig etter Stortingets behandling av Riksrevisjonens rapport om statens ordning med tilskudd til barne- og ungdomsorganisasjonene. Riksrevisjonens rapport har tatt lengre tid enn forventet. For at ikke utvalgets arbeid skal bli vesentlig forsinket, mener barne- og familieministeren at utvalget bør nedsettes før Riksrevisjonens endelige rapport foreligger. Utvalget må imidlertid ta hensyn til Riksrevisjonens sluttrapport og Stortingets drøfting av denne når det foreligger.»

1.2 Bakgrunnen for utvalgets arbeid

Siden 1. januar 1991 har den avdeling som administrerer tilskuddsordningene til de frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene hørt inn under Barne- og familiedepartementet. Høsten 1994 påbegynte Riksrevisjonen en undersøkelse av ordningene.

Barne- og ungdomsorganisasjonene kom i søkelyset våren 1995. Den 2. mars 1995 hadde Verdens Gang oppslag om at Oslo AUF jukset med medlemstall for å få større økonomisk støtte.

Etter presseoppslagene utvidet Riksrevisjonen sin undersøkelse. Formålet med den utvidete undersøkelsen var å vurdere om departementets forvaltning var i overensstemmelse med Stortingets forutsetninger, herunder om tilskuddsordningene ble administrert på en tilfredsstillende måte og om det var etablert og gjennomført en hensiktsmessig og tilstrekkelig intern kontroll.

Riksrevisjonen tilskrev Barne- og familiedepartementet 8. mars 1995 og reiste spørsmål om kontrollomfanget. På bakgrunn av mediaoppslagene og Riksrevisjonens brev, ble det besluttet at Fordelingsutvalget skulle gjennomføre to ekstraordinære kontroller av h.h.v. medlemstall og kurs som lå til grunn for fordeling av tilskudd.

Samtidig med kontrollene ble det igangsatt en gransking av tilskuddsordningene. Granskingskommisjonen ble oppnevnt ved kgl.res. av 24. mars 1995. Lagdommer Rune Fjeld var leder og kommisjonen avga sin rapport 4. august 1995.

Ut fra habilitetsvurderinger ble den videre behandling av Fjeld-kommisjonens rapport overlatt til samferdselsministeren som settestatsråd. Det skjedde ved kgl. res. av 11. august 1995. Samferdselsministeren skulle vurdere straffeforfølgning og behandle de klager som ble fremsatt over Fordelingsutvalgets vedtak i tilskuddssakene.

Fordelingsutvalget fremla 26. oktober 1995 sin endelige rapport om organisasjonenes grunnlag for oppgitte medlemstall 1993-1995. Utvalget hadde tidligere fattet 18 vedtak om tilbakebetaling av tilskudd fra organisasjoner med begrunnelse at de hadde oppgitt for høye antall støtteberettigete medlemmer i forhold til regelverket. Se vedlegg 8.

I møte 31. oktober 1995 besluttet medlemmene i Fordelingutvalget å nedlegge sine verv p.g.a. «mangel på tillit og manglande avklaringer (med departementet)».

Etter at et nytt Fordelingsutvalg var nedsatt, ble det 29. januar 1996 fremlagt en rapport om ekstraordinær kurskontroll 1995, som inkluderte 39 vedtak om tilbakebetaling av tilskudd, denne gang for feil opplysninger om avholdte kurs. Etter senere klagebehandling ble beløpene redusert, jf. vedlegg 9.

Samferdselsdepartementet anmeldte den 2. februar 1996 i alt 24 barne- og ungdomsorganisasjoner til politiet for bedrageri. Den 20. februar 1996 besluttet statsadvokaten at politiet skulle etterforske alle 72 organisasjoner som hadde mottatt støtte fra Barne- og familiedepartementet. Flere organisasjoner gikk til motanmeldelse mot departementet.

Landsrådet for norske barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) tok «medlemssaken» opp med Sivilombudsmannen.

Riksrevisjonen baserte sin undersøkelse på bl.a. Fjeld-kommisjonens rapport og Fordelingsutvalgets to kontroller. Riksrevisjonens sluttrapport er datert 12. februar 1996 og antegnelsen er datert 13. mai 1996. Undersøkelse og antegnelse er inntatt i Dokument nr. 3:7 (1995-96). Riksrevisjonen vedtok å legge saken «Til observasjon».

Stortinget behandlet «medlemssaken» høsten 1996. I dagene 17. - 20. september ble det holdt en åpen høring. Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité stilte spørsmål til barne- og familieministeren, representanter fra det tidligere Fordelingsutvalget og barne- og ungdomsorganisasjonene, samt samferdselsministeren. Komitéen avleverte den 6. november 1991 Innst. S. nr. 32 (1996-97). Stortingsdebatten ble avviklet 17. desember 1996.

Etter at Fordelingsutvalget hadde forberedt klagesakene fra organisasjonene, traff Samferdselsdepartementet høsten 1996 vedtak i 12 klagesaker etter medlemskontrollen.

Statsadvokaten fant at bedrageribestemmelsen under enhver omstendighet ikke var anvendelig og kom den 29. oktober 1996 til følgende konklusjon: «Etter dette henlegges samtlige anmeldelser for bedrageri som intet straffbart forhold.» Imidlertid fortsatte etterforskingen mot medlemmer i ledelsen for Sosialistisk ungdom og Fremskrittspartiets ungdom, med grunnlag i straffelovens § 166 (falsk forklaring til offentlig myndighet).

Barne- og familiedepartementet la opp til skjerpede regler for tilskuddsordningene i St.prp. nr. 1 (1995-96) om budsjettet for 1996:

«Departementet vil foreslå at endringer i tilskuddsordningen skjer gjennom 2 trinn. For det første foreslås det en del presiseringer og endringer i retningslinjene for tildeling, forvaltning og kontroll som gjøres gjeldende allerede fra 1996. Disse er nærmere omtalt nedenfor.

For det andre vil departementet på grunnlag av Stortingets behandling av budsjettet for 1996 og den varslede rapport fra Riksrevisjonen, nedsette et bredt sammensatt utvalg som vurderer behovet for mer grunnleggende endringer i ordningen i framtida.»

Stortinget vedtok siste del av forslaget, hvoretter utvalget ble oppnevnt. Når det gjaldt tilskuddene for 1996, vedtok Stortinget at man skulle legge til grunn de samme retningslinjer som for 1995. Dog ble 4,5 mill kr. øremerket til de partipolitiske ungdomsorganisasjonene, og da til fordeling etter stemmer på moderpartiene ved siste stortingsvalg.

1.3 Utvalgets arbeid

Det har vært holdt i alt 26 møter i tidsrommet april - desember 1996.

Foruten utvalgets faste sekretær, har utvalget hatt bistand av rådgiver Dag Solumsmoen, nærmere bestemt for den del av utredningen som gjelder hvordan man bør organisere forvaltningen av tilskuddsordningene.

Fra Fordelingsutvalget og dets sekretariat har Kjell Melhus, Jørgen K. Fossum og Kjersti Morvik møtt og redegjort for tilskuddsordningene og praktiseringen av dem. Videre har også Tor Arne Gangsø fra LNU, Jens Døvig fra Norges Speiderforbund og Terje Karlsen fra Det Norske Lutherske Indremisjonssselskap møtt i utvalget og svart på spørsmål.

Det er innhentet et omfattende skriftlig materiale. Lederen og sekretæren har hatt samtaler med Oslo kommune om den kommunale tilskuddsordningen og vært i København og Stockholm hos myndighetene for de tilsvarende danske og svenske ordningene.

Pga. forsinkelser i Stortingets behandling av «medlemssaken» har ikke utvalget kunnet overholde den frist som var satt, 31. oktober 1996.

Til forsiden