NOU 2008: 12

Revisjonsplikten for små foretak

Til innholdsfortegnelse

11 Økonomiske og administrative konsekvenser

Utvalget skal i henhold til mandatet

«vurdere økonomiske og administrative konsekvenser, og herunder analysere kostnader og nytte av de forslag som fremmes».

Ettersom det er uenighet i utvalget om hvorvidt revisjonsplikten bør oppheves for små aksjeselskaper, og enighet om at regnskapspliktige NUF med begrenset deltageransvar bør ha revisjonsplikt som aksjeselskaper, vil de økonomiske og administrative konsekvensene bli vesentlig forskjellig for henholdsvis flertalls- og mindretallsforslaget.

Som nevnt i kapittel 6.4 hefter det usikkerhet ved omfanget av de kostnadsbesparelser som kan oppnås ved eventuell opphevelse av revisjonsplikten for små aksjeselskaper. Det er også ulike oppfatninger i utvalget om hvilke kostnadsbesparelser som er sannsynlige. Utvalget viser til det som er uttalt om slike forhold i kapittel 6.3 samt i kapittel 6.6. Utvalget ser ikke grunn til i dette kapittelet å gjøre nærmere rede for økonomiske og administrative konsekvenser av mindretallets forslag.

I forhold til gjeldende rett medfører flertallets forslag i hovedsak bare den endring at regnskapspliktige NUF med driftsinntekter under fem millioner kroner pålegges revisjonsplikt. Utvalget antar at kostnadene med revisjon av NUF vil være tilnærmet de samme som for aksjeselskaper av samme størrelse. Utvalget anslår kostnadene til et sted mellom 10 000 og 30 000 kroner i året per NUF, avhengig av omfanget og kompleksiteten på regnskapene. I tillegg vil det påløpe interne kostnader i foretakene. Det legges til grunn at det er minst 6 400 NUF som vil bli berørt av endringen basert på tall for 2006 og at det senere er skjedd en økning i antall NUF. På den annen side må revisjonen forventes å gi foretakene nytte, blant annet ved den kompetanse revisjonen tilfører foretaket samt ved at revisjonen styrker foretakets troverdighet overfor kreditorer og offentlige myndigheter. Samfunnet vil kunne legge opp skattekontrollen på linje med den som er for aksjeselskaper, og vil spare kostnader ved det. Ettersom valg av NUF som foretaksform normalt må antas i vesentlig grad å skyldes ønsket om å unngå egenkapitalkravene for aksjeselskaper antar utvalget at innføring av revisjonsplikt for små NUF i begrenset grad vil innvirke på antall NUF over tid.

Innføring av revisjonsplikt for små NUF vil medføre betydelig økning i etterspørselen etter revisortjenester. Dette kan, avhengig av tilgang på og annen etterspørsel etter tjenester revisorer kan tilby, få betydning for revisjonskostnadene både for foretak som i dag har revisjonsplikt og for NUF. Det kan ikke utelukkes at enkelte foretak vil få problemer med å få tak i en revisor, i hvert fall lokalt.

Innføring av revisjonsplikt for små NUF må antas å bidra til å forebygge og avdekke økonomisk kriminalitet.

Til forsiden