NOU 2008: 15

Barn og straff— – utviklingsstøtte og kontroll

Til innholdsfortegnelse

12 Lovforslag

I

I lov 22. mai 1902 alminnelig borgerlig straffelov (straffeloven) foreslås følgende endringer:

§ 39 c nytt annet ledd skal lyde:

Der siktede var under 18 år på handlingstidspunktet, kan forvaring etter første ledd ikke idømmes.

§ 53 nr. 3 bokstav c skal lyde:

  • c) at den domfelte avholder seg fra å bruke alkohol eller andre berusende eller bedøvende midler og avgir nødvendig rusprøver hos bydelsoverlegen eller kommunelege I

§ 53 nr. 3 bokstav h og ny bokstav i skal lyde:

  • h) at den domfelte møter til megling i konfliktrådet etter konfliktrådsloven kapittel II og oppfyller eventuell avtale som inngås i meglingsmøte, forutsatt at både fornærmede og domfelte har samtykket til megling i konfliktrådet,

  • i) at den domfelte som ikke var fylt 18 år på handlingstidspunktet, gjennomfører ungdomsstormøte og ungdomsplan godkjent av retten etter konfliktsrådsloven kapittel III der det foreligger samtykke fra domfelte

II

I lov 13. juni 1980 nr. 24 om ligningsforvaltning (ligningsloven) foreslås følgende endring:

§ 6-13 nr. 2 bokstav e skal lyde:

  • e. konfliktrådene etter krav fra ligningsmyndighetene gi opplysninger om innholdet i avtale eller ungdomsplan inngått under megling i konfliktråd, jf. lov 15. mars 1991 nr. 3

III

I lov 22. mai 1981 nr. 25 om rettergangsmåten i straffesaker (straffeprosessloven) foreslås følgende endringer:

§ 67 nytt tiende ledd skal lyde:

Kongen kan gi nærmere regler for delegasjon av adgangen til å gi påtaleunnlatelse.

§ 69 annet ledd nytt tredje punktum skal lyde:

For siktede som var under 18 år på handlingstidspunktet, kan prøvetiden settes fra seks måneder til to år.

§ 96 nytt tredje ledd skal lyde:

Der siktede var under 18 år på handlingstidspunktet og det er spørsmål om å idømme ubetinget frihetsstraff eller betinget straff etter straffeloven § 53 nr. 3 bokstav i, skal siktede alltid ha forsvarer.

Gjeldende tredje til femte ledd blir nye fjerde til sjette ledd.

§ 99 nytt tredje punktum skal lyde:

Der siktede var under 18 år på handlingstidspunktet og det er spørsmål om å idømme ubetinget frihetsstraff eller betinget straff etter straffeloven § 53 nr. 3 bokstav i, skal siktede alltid ha forsvarer.

Overskriften i kapittel 13 skal lyde:

Kap. 13 Personundersøkelse, kartlegging og rettspsykiatrisk undersøkelse

Ny § 164 a skal lyde:

Der siktede var under 18 år på handlingstidspunktet, kan det foretas en kartlegging av siktede. Siktede skal alltid undergis kartlegging før saken pådømmes av domstolen. Der det har gått mer enn ett år fra kartleggingen ble foretatt til saken pådømmes, må det foretas ny kartlegging. Kongen kan gi nærmere regler om innholdet og gjennomføringen av kartleggingen.

§ 168 skal lyde:

I den utstrekning det ikke strider mot taushetsplikt, skal offentlig myndigheter og tjenestemenn bistå personundersøkere, kartleggere og sakkyndige med slike opplysninger som de ber om til bruk for saken.

§ 169 første punktum skal lyde:

Personundersøkelse, kartlegging og rettspsykiatrisk undersøkelse skal foretas slik at den ikke blir til unødig ulempe eller krenkelse for den siktede eller andre.

§ 170 første ledd skal lyde:

Personundersøker, kartlegger eller sakkyndig må ikke overfor uvedkommende røpe noe han under sitt arbeid har fått vite om private forhold.

§ 183 nytt tredje ledd skal lyde:

Er siktede under 18 år, skal påtalemyndigheten varsle barneverntjenesten om fengslingen. Barneverntjenesten skal møte til hvert fengslingsmøte. Barneverntjenesten plikter å uttale seg om behovet for tiltak etter barnevernloven kapittel 4 og gi informasjon om det arbeidet som pågår i forhold til å iverksette tiltak.

§ 185 første ledd nytt fjerde punktum skal lyde:

Er siktede under 18 år, kan fristen ikke overstige to uker.

Nåværende første ledd fjerde punktum blir nytt femte punktum.

§ 186 annet ledd nytt tredje og fjerde punktum skal lyde:

Er den fengslede under 18 år, kan det ikke besluttes at den fengslede ikke skal kunne motta besøk eller sende eller motta brev fra nær familie. Bestemmelsen om rett til å motta besøk i straffegjennomføringsloven § 31 åttende ledd får tilsvarende anvendelse.

Nåværende tredje og fjerde punktum blir nye femte og sjette punktum.

§ 186 a første ledd annet punktum skal lyde:

Er den siktede under 18 år, kan isolasjon ikke besluttes.

§ 186 a fjerde ledd oppheves. Nåværende femte ledd blir nytt fjerde ledd.

IV

I lov 15. mars 1991 nr. 3 om lov om megling i konfliktråd (konfliktrådsloven) foreslås følgende endringer:

§ 1 skal lyde:

Konfliktrådet har til oppgave å megle i tvister som oppstår på grunn av at en eller flere personer har påført andre en skade, et tap eller en annen krenkelse og etter betinget dom med vilkår om at den domfelte gjennomfører ungdomsstormøte og ungdomsplan godkjent av retten, jf. straffeloven § 53 nr. 3 bokstav i.

Ny § 4 a skal lyde:

I hvert konfliktråd skal det være en eller flere ungdomskoordinatorer. Ungdomskoordinatoren har ansvaret for å gjennomføre behandling av straffesaker ved ungdomsstormøte etter kapittel III. § 2 første ledd annet og tredje punktum gjelder tilsvarende for ungdomskoordinatoren.

§ 5 første punktum skal lyde:

Megling i konfliktrådet etter kapittel I og II krever partenes samtykke. For gjennomføring av ungdomsstormøte og ungdomsplan etter kapittel III kreves samtykke fra domfelte og domfeltes verger.

§ 6 nytt annet punktum skal lyde:

For behandling av straffesaker ved ungdomsstormøte etter kapittel III bør som regel ungdomsstormøtet foregå i den kommunen hvor domfelte bor eller oppholder seg.

§ 7 første ledd nytt annet punktum skal lyde:

Møteplikt til ungdomsstormøte fremgår av § 18.

§ 8 nytt annet ledd skal lyde:

For behandling av straffesaker ved ungdomsstormøte skal det være en ungdomskoordinator som har ansvaret for saken fra den kommer inn til ungdomsplanen er gjennomført.

§ 10 første ledd første punktum skal lyde:

Med mindre annet er fastsatt i eller i medhold av lov, plikter meglere, ungdomskoordinatorer og andre som utfører tjeneste eller arbeid for konfliktrådet, å bevare taushet om det de i forbindelse med tjenesten eller arbeidet får vite om noens personlige forhold eller andre forhold som nevnt i forvaltningsloven § 13 første ledd.

Overskriften i kapittel II skal lyde:

Kapittel II. Behandling av straffesaker ved mekling i konfliktrådet

§ 11 nytt annet og tredje punktum skal lyde:

Saken kan tas til behandling selv om det ikke er en part som er påført en skade, et tap eller en annen krenkelse eller denne parten ikke ønsker å møte. Konfliktrådet kan da be en annen representant om å opptre for denne parten.

§ 12 første ledd skal lyde:

Dersom en part er under 18 år, må også vergen samtykke i at saken blir overført til mekling i konfliktrådet.

Nytt kapittel III skal lyde:

Kapittel III. Behandling av straffesaker ved ungdomsstormøte og ungdomsplan

§ 18

Konfliktrådet innkaller til ungdomsstormøte straks saken er overført fra domstolen etter straffeloven § 53 nr. 3 bokstav i.

Et ungdomsstormøte ledes av en ungdomskoordinator. Ungdomskoordinatoren innkaller alle med tilknytning til saken til ungdomsstormøtet.

Under ungdomsstormøtet skal domfelte, domfeltes verger og en representant for kriminalomsorgen være til stede. Dersom vergene ikke kan eller vil være til stede, skal hjelpeverge oppnevnes etter vergemålsloven § 16. Fornærmede og fornærmedes verger har rett til å være til stede. Ungdomskoordinatoren kan i tillegg be en representant for skole, barneverntjeneste, helsevesen eller andre med tilknytning til domfelte eller saken være til stede.

De som deltar på ungdomsstormøtet og som har lovbestemt taushetsplikt, har opplysningsplikt under møtet for alle forhold som berører saken eller som ungdomskoordinatoren finner er av betydning.

§ 19

Ungdomsstormøtet skal utforme en ungdomsplan. Planen kan blant annet gå ut på at domfelte skal:

  • a) yte kompensasjon til den som er påført en skade, et tap eller en annen krenkelse

  • b) delta i kriminalitetsforebyggende program eller andre tilsvarende tiltak

  • c) oppholde seg i institusjon eller gjennomgå annen behandling

  • d) avstå fra å bruke alkohol eller andre berusende eller bedøvende midler

  • e) møte for politiet

  • f) utføre samfunnsnyttig tjeneste

  • g) overholde bestemmelser om oppholdssted, arbeid eller opplæring

  • h) unngå kontakt med bestemte personer

  • i) overholde bestemmelser om innetid

Ungdomsstormøtet fastsetter lengden av ungdomsplanens gjennomføringstid som ikke kan være mindre enn seks måneder og ikke skal overstige to år.

Planen skal godkjennes av ungdomskoordinatoren, domfelte og domfeltes verger. Dersom ungdomsstormøtet ikke kommer frem til en ungdomsplan, sendes saken til domstolen som bestemmer om hele eller deler av den betingede fengselsstraffen skal fullbyrdes.

§ 20

Ungdomsplanen oversendes til domstolen for godkjennelse. Domstolen skal vurdere om planen skal godkjennes eller om den skal sendes tilbake til ungdomsstormøtet for endring. Godkjennelsen treffes ved kjennelse etter behandling i rettsmøte som domfelte, domfeltes forsvarer og påtalemyndigheten innkalles til. Domstolen kan etter å ha sendt planen tilbake to ganger, nekte å godkjenne ungdomsplanen, og domstolen kan da bestemme at hele eller deler av den betingede fengselsstraffen skal fullbyrdes.

Når planen er godkjent av domstolen, har ungdomskoordinatoren ansvaret for gjennomføring av ungdomsplanen i samarbeid med ungdomsteamet. Ungdomsteamet ledes av ungdomskoordinatoren. Ungdomsteamet består av domfelte, domfeltes verger, en representant for kriminalomsorgen og alle som har oppgaver i forbindelse med gjennomføringen av ungdomsplanen. Ungdomskoordinatoren kan gi andre med tilknytning til domfelte eller saken om å delta. Ungdomsteamet holder så mange møter som er nødvendige for forsvarlig gjennomføring av ungdomsplanen.

Domstolen skal gis melding når ungdomsplanen er gjennomført.

§ 21

Den domfelte skal under ungdomsstormøte, i møte med ungdomsteamet og i andre møter eller avtaler som fremgår av ungdomsplanen

  • a) møte til fastsatt tid og sted

  • b) være upåvirket av alkohol eller andre berusende eller bedøvende midler

  • c) oppholde seg i landet i gjennomføringstiden hvis ikke ungdomskoordinatoren gir tillatelse til noe annet

Den domfelte skal ikke vise en atferd som kan

  • a) true sikkerheten til personer som deltar under gjennomføringen eller

  • b) påvirke miljøet på negativ måte

Domfelte skal ikke begå nye straffbare handlinger i gjennomføringstiden.

§ 22

Hvis det fremstår som nødvendig for å motvirke en ny straffbar handling som er rettet mot noens liv, helse eller frihet, kan ungdomskoordinatoren på ethvert tidspunkt i løpet av gjennomføringstiden forby den domfelte å bruke alkohol eller andre berusende eller bedøvende midler.

Ungdomskoordinatoren kan oppheve forbudet når det ikke lenger fremstår som nødvendig.

§ 23

Hvis ungdomsplanen har satt vilkår etter § 19 første ledd bokstav d eller ungdomskoordinatoren har forbudt den domfelte å bruke alkohol eller andre berusende eller bedøvende midler etter § 22 første ledd, skal ungdomskoordinatoren undersøke om vilkåret eller forbudet blir overholdt. Undersøkelsen kan innebære uanmeldte besøk i hjemmet. Når det er satt rusforbud, kan ungdomskoordinatoren pålegge den domfelte å avgi urinprøve, utåndingsprøve eller blodprøve eller medvirke til annen undersøkelse som kan skje uten fare eller særlig ubehag. Bestemmelsen i straffeloven § 53 nr. 3 bokstav c gjelder tilsvarende der rusprøve skal avgis.

Er det grunn til å anta at den domfelte møter påvirket av alkohol eller andre berusende eller bedøvende midler, skal ungdomskoordinatoren snarest undersøke forholdet. Den domfelte kan pålegges å avgi urinprøve, utåndingsprøve eller blodprøve eller medvirke til annen undersøkelse som kan skje uten fare eller særlig ubehag. Bestemmelsen i straffeloven § 53 nr. 3 bokstav c gjelder tilsvarende der slik rusprøve skal avgis.

Tiltak som er en del av undersøkelse etter første ledd annet alternativ eller annet ledd, er ikke en del av ungdomsplanen.

§ 24

Ungdomskoordinatoren kan avbryte gjennomføringen av straffen dersom den domfeltes helsetilstand tilsier det, eller det for øvrig foreligger særlig tungtveiende grunner som ikke kan avhjelpes på annen måte. Når det fremstår som nødvendig for at avbruddet skal være sikkerhetsmessig forsvarlig, skal ungdomskoordinatoren fastsette slike vilkår som nevnt i § 25 første ledd.

§ 25

Hvis den domfelte forsettelig eller uaktsomt bryter bestemmelser gitt i medhold av § 19 første ledd bokstav a til i, § 21 første og annet ledd eller § 22, kan ungdomskoordinatoren pålegge den domfelte å møte til samtale for å få innskjerpet kravene. Under samtalen skal den domfelte gjøres kjent med følgene av gjentatte brudd. Dersom det fremstår som nødvendig for å motvirke nye brudd, skal ungdomskoordinatoren fastsette vilkår om at den domfelte skal

  • a) overholde bestemmelser om oppholdssted

  • b) unnlate å ha kontakt med bestemte personer

  • c) unnlate å bruke alkohol eller andre berusende eller bedøvende midler, eller

  • d) møte for politiet eller kriminalomsorgen

Hvis domfelte etter at ungdomskoordinatoren har holdt innskjerpingssamtale eller fastsatt vilkår etter første ledd, på nytt bryter kravene eller vilkår fastsatt etter første ledd bokstav a til d, kan ungdomskoordinatoren melde saken til påtalemyndigheten med anmodning om at saken bringes inn for retten med begjæring om at den betingede fengselsstraffen skal fullbyrdes helt eller delvis i medhold av straffeloven § 54 nr. 2 første punktum.

Dersom den domfelte unnlater å møte til innskjerpingssamtale etter første ledd, kan ungdomskoordinatoren beslutte å avbryte gjennomføringen av straffen. Det samme gjelder der domfelte, etter at innskjerpingssamtalen er gjennomført, på nytt bryter kravene. Når ungdomskoordinatoren har anmodet påtalemyndigheten om å bringe saken inn for retten, avbrytes gjennomføringen av straffen fra det tidspunktet begjæringen er oversendt retten.

§ 26

Begår den domfelte ny straffbar handling før utløpet av gjennomføringstiden, kan påtalemyndigheten bringe saken inn for retten med begjæring om at den betingede fengselsstraffen skal fullbyrdes helt eller delvis etter straffeloven § 54 nr. 2 første punktum. Ungdomskoordinatoren kan anmode påtalemyndigheten om å bringe saken inn for retten.

Dersom den domfelte er siktet for en straffbar handling som kan føre til fullbyrding av den betingede fengselsstraffen etter straffeloven § 54 nr. 2 første punktum, kan gjennomføringen av straffen avbrytes. Når påtalemyndigheten beslutter å bringe saken inn for retten, avbrytes gjennomføringen av straffen fra det tidspunktet begjæringen er oversendt retten.

V

I lov 17. juli 1992 nr. 100 om barneverntjenester (barnevernloven) foreslås følgende endringer:

Ny § 3-5 skal lyde:

Der barneverntjenesten er gitt melding om fengslingsmøte av barn etter straffeprosessloven § 183, skal barneverntjenesten delta i fengslingsmøtet. Barneverntjenesten plikter å uttale seg om behovet for tiltak etter barnevernloven kapittel 4 og gi informasjon om det arbeidet som pågår i forhold til å iverksette tiltak.

VI

I lov 26. mars 1999 nr. 14 om lov om skatt av formue og inntekt (skatteloven) foreslås følgende endring:

§ 5-15 første ledd bokstav k skal lyde:

k. fordel vunnet ved skadevolders arbeid for skadelidte, utført etter skriftlig avtale inngått ved megling i konfliktråd, jf. lov om megling i konfliktråd § 13 eller ved ungdomsplan etter § 19.

VII

I lov 2. juli 1999 nr. 64 om helsepersonell mv. (helsepersonelloven) foreslås følgende endringer:

§ 12 tredje og fjerde ledd skal lyde:

Bydelsoverlegen eller kommunelege I har plikt til å foreta rusprøver etter straffeloven § 53 nr. 3 bokstav c. Plikten kan overlates til en eller flere leger i hver enkelt kommune.

Lege, sykepleier eller bioingeniør har ingen plikt til å foreta undersøkelser etter første til tredje ledd av:

  1. ektefelle, samboer, registrert partner, forlovede eller av slektninger i rett opp- eller nedstigende linje, søsken eller like nær besvogrede. Likt med slektskap regnes adoptiv- og fosterforhold.

  2. person som helsepersonellet har til behandling.

Nåværende fjerde ledd blir nytt femte ledd.

VIII

I lov 18. mai 2001 nr. 21 om gjennomføring av straff mv. (straffegjennomføringsloven) foreslås følgende endringer:

§ 6 første ledd skal lyde:

Avgjørelse etter denne loven treffes av lokalt nivå med mindre annet følger av annet og tredje ledd.

§ 6 nytt tredje ledd skal lyde:

For domfelte under 18 år skal avgjørelse etter §§ 12 til 16, 20, 33, 35, 36 og 42 til 44 treffes på regionalt nivå.

§ 10 nytt fjerde ledd skal lyde:

For domfelte under 18 år skal kartleggingen som er foretatt etter straffeprosessloven § 164 a, danne grunnlag for valg av gjennomføringsform og andre avgjørelser om straffegjennomføringen. Der det har gått mer enn ett år fra kartleggingen ble foretatt til straffen kommer til soning, skal det foretas ny kartlegging.

Ny § 10 a skal lyde:

§ 10 a Særregler for unge innsatte

For domfelte under 18 år skal ikke tiden fra rettskraftig dom på ubetinget fengselsstraff til innsettelse overstige to måneder.

Domfelte under 18 år skal i god tid forut for innsettelse gis informasjon om rettigheter i forbindelse medsoningsoppholdet, herunder om vilkår for soningsutsettelse, mulighet for å gjennomføre skole og arbeid i fengselet og øvrige tilbud som finnes. Informasjon skal gis både muntlig og skriftlig. I tilfeller der en ungdom under 18 år sitter i varetekt, skal slik informasjon gis der varetekten har hatt varighet ut over to uker.

Fengsel for innsatte under 18 år skal særlig innrettes med tanke på denne gruppens behov. Alle slike fengsel der unge innsatte soner, skal ha fagteam som skal ivareta de unges behov under soningen og forberede tiden etter løslatelse.

Ansatte som skal arbeide med innsatte under 18 år, skal ha en toårig utdanning fra Kriminalomsorgens utdanningssenter eller annen relevant fagkompetanse tilpasset barns behov.

Kongen kan gi nærmere bestemmelser om krav til fengsel som skal ta i mot innsatte under 18 år, herunder til fagteamenes organisering, sammensetning og arbeidsoppgaver.

§ 11 nytt femte ledd skal lyde:

Alle domfelte under 18 år skal vurderes i forhold til innsettelse i fengsel med lavere sikkerhetsnivå eller innsettelse i overgangsbolig.

§ 16 første ledd nytt annet punktum skal lyde:

For domfelte under 18 år skal kriminalomsorgen alltid vurdere om vilkårene for å overføre domfelte til gjennomføring av straffen utenfor fengsel er oppfylt når halvdelen av straffetiden er gjennomført.

Gjeldende første ledd annet punktum blir nytt tredje punktum.

§ 31 nytt åttende ledd skal lyde:

Innsatte under 18 år skal kunne motta besøk av nær familie som tar opphold i nær tilknytning til fengselet for inntil tre dager av gangen dersom det er sikkerhetsmessig forsvarlig. Kriminalomsorgen kan gi nærmere regler for gjennomføring av slike besøk og om økonomiske bidrag til innsattes nærstående for gjennomføring av besøk.

§ 37 nytt annet ledd skal lyde:

For innsatt under 18 år kan utelukkelse fra fellesskapet bare benyttes der det er særlig påkrevd og bare for et kortest mulig tidsrom.

Gjeldende annet til åttende ledd blir nye tredje til niende ledd.

§ 38 nytt annet ledd skal lyde:

For innsatt under 18 år kan tvangsmidler bare benyttes der det er særlig påkrevd og bare for et kortest mulig tidsrom.

Gjeldende annet til fjerde ledd blir nye tredje til femte ledd.

§ 39 nytt annet punktum:

For innsatt under 18 år kan umiddelbar utelukkelse fra fellesskapet bare benyttes der det er særlig påkrevd og bare for et kortest mulig tidsrom.

§ 40 nytt niende ledd:

For innsatt under 18 år kan bestemmelsen bare benyttes der det er særlig påkrevd og bare for et kortest mulig tidsrom. Kriminalomsorgen kan gi særlige regler for reaksjoner ved brudd overfor slike innsatte.

IX

I lov 20. mai 2005 nr. 28 om straff (straffeloven) foreslås følgende endringer:

§ 30 bokstav g skal lyde:

overføring av saken til megling i konfliktrådet etter konfliktrådsloven kapittel II, jf. straffeprosessloven § 71 a

§ 37 bokstav c) og i) til k) skal lyde:

  • c) avstå fra å bruke alkohol eller andre berusende eller bedøvende midler og avgi nødvendige rusprøver hos bydelsoverlege eller kommunelege I

  • i) møte til mekling i konfliktrådet etter konfliktrådsloven kapittel II og oppfylle eventuelle avtaler som inngås i meklingsmøte, forutsatt at både fornærmede og domfelte har samtykket til mekling i konfliktrådet

  • j) gjennomføre ungdomsstormøte og ungdomsplan godkjent av retten etter konfliktrådsloven kapittel III

  • k) oppfylle andre særvilkår som retten finner hensiktsmessig.

§ 40 første ledd nytt annet punktum skal lyde:

Er siktede under 18 år, kan forvaring ikke idømmes.

§ 43 første ledd annet punktum oppheves.

Gjeldende tredje og fjerde punktum blir nye annet og tredje punktum.

§ 78 ny bokstav i skal lyde:

i) lovbryteren var under 18 år på handlingstidspunktet.

X

Ikrafttredelses- og overgangsregler:

  1. Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer. Kongen kan sette i kraft de enkelte bestemmelser til forskjellig tid.

  2. Kongen gir nærmere overgangsregler.

Til forsiden