NOU 2008: 2

Fordeling av inntekter mellom regionale helseforetak

Til innholdsfortegnelse

1 Brev fra Inntektsfordelingsutvalget for spesialisthelsetjenesten til dekanene ved de medisinske fakulteter på Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen, NTNU og Universitetet i Tromsø samt Universitets- og høyskolerådet, datert 23. oktober 2007

Utvalget som vurderer inntektsfordelingen mellom regionale helseforetak. Henvendelse om finansiering av forskning og utdanning

Utvalget som vurderer hvordan dagens ramme av sykehusmidlene skal fordeles mellom de regionale helseforetakene, ble oppnevnt i statsråd 22. desember 2006. I mandatet (vedlagt) heter det blant annet følgende: «Utdanning av helsepersonell og forskning er to av helseforetakenes lovpålagte oppgaver. Utvalget må ta hensyn til disse oppgavene ved vurdering av fordelingsmekanismene. Utvalget må ha kontakt med universitets- og høyskolesektoren under arbeidet.» Utvalget skal levere sin innstilling innen utgangen av 2007. Vedlagt er også utvalgets personsammensetning. Undertegnede leder utvalget.

Utvalget legger i sitt arbeid vekt på å utvikle et fordelingssystem som setter de fire regionale helseforetakene i likeverdig stand til å løse sine lovpålagte oppgaver. Når det gjelder forskning og undervisning innebærer løsningen at en ikke fullt ut får tatt hensyn til at det kan være regionale forskjeller i disse aktivitetene. Mer spesifikt innebærer dette:

Dagens finansiering av forskning til de regionale helseforetakene består av to deler; ett flatt regionalt tilskudd og en aktivitetsbasert del. Utvalget gjennomfører nå analyser som tar sikte på å avdekke eventuelle merkostnader ved forskningsaktiviteten som ikke fanges opp i dagens finansiering. Noe avhengig av hva disse analysene vil gi kan man tenke seg to mulige løsninger; a) en styrking av den aktivitetsbaserte finansieringen av forskning eller, b) en kostnadskompensasjon til helseforetak med høy forskningsaktivitet. Utvalget tar gjerne imot synspunkter på fordeler og ulemper ved disse tilnærmingene.

Når det gjelder undervisning skiller utvalget i sitt arbeid mellom assistentleger og turnuskandidater på den ene siden, og praksisplasser for studenter i grunnutdanningen på den andre siden. Utvalget har ikke tilgjengelig opplysninger om gruppen videreutdanning for høyskoleutdannede på helseforetaksnivå. Utvalget analyserer nå om de to førstnevnte kategoriene synes å påvirke kostnadsnivået i helseforetakene. Utvalget har dessverre ikke tilgjengelig informasjon om fordeling av praksisplasser på helseforetaksnivå for grunnutdanningene. Regionale tall av praksisplasser etter geografisk lokalisering av universiteter og høyskoler viser en viss skjevfordeling, med en høyere belastning i Helse Midt-Norge RHF og i Helse Nord RHF sammenlignet med befolkningstall. Utvalget har diskutert finansieringen av praksisplasser ved helseforetakene og vil presisere følgende: Omfanget og fordeling av praksisplasser er bestemt av nasjonal utdanningskapasitet og geografisk lokalisering av universiteter og høyskoler. Det gir derfor liten mening å implementere en finansiering av disse i en behovsbasert modell. Samtidig er det ikke tilgjengelig data som kan si noe om de reelle (mer)kostnadene ved denne typen plasser. Ordinære kostnadsanalyser vil ikke være finmaskede nok til å fange opp slike kostnader – noe blant annet analysene i forkant av Hagen-utvalgets innstilling (NOU 2003: l Behovsbasert finansiering av spesialisthelsetjenesten) viste. Utvalget er åpen for synspunkter på dette.

Utvalget har sett det som mest hensiktsmessig å henvende seg til universitets- og høyskolesektoren etter en kartlegging av hvilke muligheter vi har for å gjøre analyser på området. Kartleggingen har tatt noe tid. Vi ber om forståelse for dette. Innspill kan sendes til utvalgets leder på email jon.magnussen@ntnu.no eller via telefon 93009681.

Med vennlig hilsen

Jon Magnussen

Til forsiden