NOU 2011: 19

Ny våpenlov— Gjennomgang av gjeldende våpenlovgivning og forslag til ny våpenlov

Til innholdsfortegnelse

31 Straffebestemmelser

31.1 Gjeldende rett

I gjeldende våpenlov er straffebestemmelsen oppstilt i § 33. Den lyder som følger:

«Den som forsettlig eller grovt uaktsomt overtrer bestemmelser gitt i eller i medhold av denne lov, straffes med bøter eller fengsel i inntil 3 måneder, hvis ikke overtredelsen rammes av et strengere straffebud. Gjelder overtredelsen § 27 b annet ledd eller ulovlig innføring, avhendelse, erverv eller besittelse av skytevåpen eller ammunisjon, kan bøter eller fengsel i inntil 2 år anvendes.
Er overtredelse som nevnt i første ledd annet punktum grov, kan bøter eller fengsel i inntil 4 år anvendes. Ved avgjørelsen av om overtredelsen er grov, skal det særlig legges vekt på hva slags og hvor mange våpen overtredelsen gjelder eller om handlingen av andre grunner er av særlig farlig eller samfunnsskadelig art.
Medvirkning straffes på samme måte.»

Dagens straffebestemmelse ble vesentlig skjerpet i forbindelse med lovrevisjonen i 1998.1 I forbindelse med lovrevisjonen2 ble det foretatt en sammenligning av våpenlovens straffebestemmelser og straffelovens straffebestemmelser, hvoretter departementet fant å foreslå en skjerpelse av det generelle straffenivået i våpenlovens straffebestemmelse, samt å innta en egen bestemmelse for medbringing av skytevåpen på offentlig sted.3

Lov 20. mai 2005 nr. 28 om straff (straffeloven) skal erstatte gjeldende straffelov av 19024, men er med unntak av kapittel 16 ennå ikke trådt i kraft. I lovens § 412 nr. 58 er det vedtatt flere endringer med betydning for gjeldende våpenlov. Våpenloven § 27b annet og tredje ledd er vedtatt opphevet, idet forbudet mot å medbringe skytevåpen, luft- og fjærvåpen, våpenetterligninger og deaktiverte skytevåpen på offentlig sted er inntatt i den nye straffeloven § 189. Videre erstattes gjeldende våpenlov § 33 første ledd annet punktum av ny straffelov § 190. Våpenloven § 33 annet ledd erstattes av ny straffelov § 191, hvor strafferammen er hevet til bot eller fengsel inntil 6 år.

31.2 Vurdering av gjeldende rett

Skyldkravet etter våpenloven er forsett eller grov uaktsomhet. Utvalget har vurdert om også simpel uaktsomhet bør kunne medføre straffansvar. Det vises til at § 188 i straffeloven av 2005 straffer uforsiktig omgang med skytevåpen eller eksplosiver. Det kan da synes å være dårlig sammenheng mellom straffeloven og våpenlovens krav til skyld.

I den nye straffeloven er det vedtatt å oppheve våpenloven § 33 første ledd annet punktum, idet denne skal erstattes av ny straffelov § 190. Av § 190 fremgår det at «den som forsettlig eller grovt uaktsomt, og gjentatt eller på en graverende måte, overtrer bestemmelsene om ulovlig innføring, avhendelse, erverv eller besittelse av våpen i våpenloven 9. juni 1961 nr. 1» straffes med bot eller fengsel inntil 2 år. Dette innebærer at bare overtredelse som er gjentatt eller har skjedd på en graverende måte, straffes etter denne bestemmelse. Spørsmålet blir da om det er en god løsning å oppheve våpenloven § 33 første ledd annet punktum. Opphevelsen medfører at overtredelser som ikke oppfyller et av de nye alternative vilkårene «gjentatt eller har skjedd på en graverende måte» straffes etter våpenlovens straffebestemmelse med en strafferamme på bot eller fengsel inntil 3 måneder. Overtredelser som i dag straffes etter gjeldende våpenlov § 33 første ledd annet punktum, men som ikke er straffbare etter ny straffelov § 190, vil dermed få strafferammen redusert fra 2 år til 3 måneder.

31.3 Utvalgets forslag

Når den nye straffeloven trer i kraft, vil lovens spesielle del regulere mer alvorlige overtredelser. Mindre alvorlige overtredelser vil fortsatt straffes i medhold av spesiallovgivningen. Våpenlovens straffebestemmelse vil dermed kun regulere rene formalovertredelser, jf. § 33 første ledd første punktum. Formalovertredelser vil normalt ikke innebære direkte fare for personers sikkerhet. I Ot.prp. nr. 74 (1996-1997) punkt 7.8 nevnes som eksempel på ren formalovertredelse at registreringspliktige skytevåpen arves fra tidligere husstandsmedlemmer, men hvor det ikke ordnes med ervervstillatelse.

Våpenlovutvalget foreslår at våpenloven § 33 første ledd første punktum videreføres i ny våpenlov. Bestemmelsen i våpenloven § 33 første ledd annet punktum forslås også videreført når det gjelder ulovlig innføring, avhendelse, erverv eller besittelse av skytevåpen eller ammunisjon, idet det ikke synes å være noen god begrunnelse for å redusere strafferammen for den som forsettlig eller grovt uaktsom overtrer denne straffebestemmelsen, uten å oppfylle vilkåret i ny straffelov § 190 om at overtredelsen har skjedd gjentatt eller på en graverende måte. Det som gjelder våpenloven § 27b annet ledd kan tas ut, idet ny straffelov § 189 rammer den som forsettlig eller grovt uaktsomt medbringer skytevåpen mv. på offentlig sted. Grov ulovlig befatning med skytevåpen eller eksplosiver rammes av ny straffelov § 191, og våpenloven § 33 annet ledd blir dermed overflødig.

Utvalget har etter en samlet vurdering kommet til at skyldkravet etter våpenloven fortsatt bør være forsett eller grov uaktsomhet. Dette medfører blant annet at brudd på den generelle aktsomhetsplikten i våpenloven bare vil kunne straffes etter ny straffelov § 188 med mindre overtredelsen er grov. Uforsiktig adferd kan imidlertid få andre konsekvenser etter våpenlovens regelverk, som tilbakekall av våpenkort, som for mange vil oppleves som en straff.

Utvalget har videre vurdert hvorvidt straffenivået i våpenloven § 33 første ledd første punktum bør heves fra bot eller fengsel inntil 3 måneder, til bot og fengsel inntil 6 måneder. I forbindelse med tidligere nevnte lovrevisjon i 1998 foreslo daværende våpenlovutvalg å øke strafferammen for typiske formalovertredelser til bøter eller fengsel inntil 6 måneder. Justis- og politidepartementet så seg imidlertid enig med Riksadvokatembetet i at en strafferamme på bot eller fengsel inntil 3 måneder ville være tilstrekkelig ved de fleste formalovertredelser. Dette ble også vedtatt av Stortinget. Straffeprosessuelt hjemler dagens våpenlov hjemler ransaking,5 men ikke pågripelse.6 I forbindelse med nåværende lovrevisjon er det foreslått inntatt eller videreført skjerpede krav til blant annet oppbevaring av skytevåpen og rapporteringsplikt i form av egenerklæring. Etter en samlet vurdering har et flertall i utvalget funnet å ville forslå å heve strafferammen i straffebestemmelsens første ledd første punktum til bot og fengsel i inntil 6 måneder. Forslaget fremmes for å hjemle adgangen til pågripelse og fengsling i medhold av straffeprosessloven § 171.

Våpenloven § 33 siste ledd om medvirkningsansvar er i forbindelse med vedtagelsen av den nye straffeloven videreført som nytt annet ledd. Ny straffelov § 15 om medvirkningsansvar vil generelt også få betydning for særlovgivningen,7 herunder våpenloven. Våpenloven § 33 siste ledd fremstår dermed som overflødig, og foreslås opphevet.

Et mindretall i utvalget, medlemmene Dedichen, V. Nilsen og Tønnessen finner ikke grunn til å heve straffenivået og foreslår at våpenloven § 33 første ledd beholdes som den er. Det vises til at andre reaksjoner enn straff, som tilbakekall av våpenkort, har en betydelig preventiv effekt, og i så måte kan ha samme virkning som straff. Straffeloven rammer dessuten de mer alvorlige forhold.

Dersom ny straffelov først trer i kraft etter ikrafttredelse av ny våpenlov, vil hele någjeldende våpenlov § 33 og § 27b annet og tredje ledd måtte fungere som overgangsbestemmelser inntil ny straffelov er trådt i kraft.

Fotnoter

1.

Lov 5. juni 1998 nr. 35.

2.

Ot.prp. nr. 74 (1996-97)

3.

Våpenloven § 27 b annet ledd

4.

Lov 22. mai 1902 nr. 10 Almindelig borgerlig Straffelov

5.

Straffeprosessloven § 192

6.

Straffeprosessloven § 171

7.

Straffeloven § 1

Til forsiden