NOU 2012: 7

Mer effektiv konkurranselov

Til innholdsfortegnelse

15 Forslag til lov om endringer i konkurranseloven

I lov 5. mars 2004 nr. 12 om konkurranse mellom foretak og kontroll med foretakssammenslutninger (konkurranseloven) gjøres følgende endringer:

I

§ 9:

§ 9 annet ledd oppheves.

§ 12 skal lyde:

§ 12. Pålegg om å bringe en ulovlig atferd til opphør mv.

Konkurransetilsynet kan pålegge foretak eller sammenslutninger av foretak som overtrer forbudene i § 10, § 11 eller forskrift i medhold av § 14, å bringe overtredelsen til opphør. Pålegget kan omfatte ethvert tiltak som er nødvendig for å bringe overtredelsen til opphør. Strukturelle tiltak kan bare pålegges dersom det ikke finnes like effektive atferdsregulerende tiltak, eller dersom et atferdsregulerende tiltak vil være mer byrdefullt for foretaket.

Pålegg etter første ledd kan gis selv om Konkurransetilsynet vedtar overtredelsesgebyr mot foretaket etter § 29 eller anmelder overtredelsen.

Når Konkurransetilsynet har til hensikt å fatte et vedtak etter § 12 første ledd, og de involverte foretakene avgir tilsagn om avhjelpende tiltak, kan Konkurransetilsynet avslutte saken ved å gjøre tiltakene bindende for foretakene. Slikt vedtak kan fattes etter at Konkurransetilsynet har gitt foretakene en foreløpig orientering om saken, og skal fastslå at Konkurransetilsynet ikke finner grunn til å gripe inn.

Et vedtak etter tredje ledd kan omgjøres av Konkurransetilsynet etter eget tiltak eller etter anmodning fra de involverte foretakene dersom

  • a) faktiske forhold som var vesentlige for vedtaket endrer seg,

  • b) foretakene handler i strid med vedtaket, eller

  • c) vedtaket bygger på ufullstendige, uriktige, eller villedende opplysninger fra foretakene.

Ved klage over vedtak etter tredje ledd kan departementet bare prøve om tiltakene foreslått av de involverte foretakene er tilstrekkelige til å avhjelpe de konkurransemessige problemene som Konkurransetilsynet etter sin foreløpige vurdering hadde funnet at saken reiste da vedtaket ble truffet.

Konkurransetilsynet kan dersom det er

  • a) rimelig grunn til å anta at § 10, § 11 eller forskrift i medhold av § 14 er overtrådt, og

  • b) fare for at konkurransen utsettes for varig og uopprettelig skade,

treffe midlertidig vedtak om pålegg etter første ledd. Dette gjelder likevel ikke dersom den vedtaket retter seg mot, påføres skade eller ulempe som står i åpenbart misforhold til de hensyn vedtaket skal ivareta. Midlertidig vedtak skal treffes for et begrenset tidsrom, men kan forlenges dersom faren for konkurransen består.

§ 14 skal lyde:

§ 14. Konkurransefremmende tiltak

Dersom det er nødvendig for å fremme konkurransen i markedene, kan Kongen ved forskrift gripe inn mot vilkår, avtaler og handlinger som begrenser eller er egnet til å begrense konkurransen til skade for forbrukerne.

§ 16 skal lyde:

§ 16. Inngrep mot foretakssammenslutninger mv.

Konkurransetilsynet skal forby foretakssammenslutninger som i betydelig grad vil hindre effektiv konkurranse, særlig som et resultat av at en dominerende stilling skapes eller styrkes. Forbudet kan omfatte slike utfyllende bestemmelser som er nødvendige for at formålet med forbudet blir oppnådd.

Dersom Konkurransetilsynet finner at avhjelpende tiltak foreslått av melder(ne) vil avbøte de konkurransebegrensende virkningene som foretakssammenslutningen kan føre til, skal den godkjennes på disse vilkår. Konkurransetilsynet kan knytte forpliktelser til vedtaket for å sikre at vilkårene oppfylles.

Dersom foretakssammenslutningen er gjennomført, kan forbud etter første ledd omfatte påbud om avhendelse av aksjer eller andeler som er ervervet som ledd i foretakssammenslutningen, eller andre tiltak som er egnet til å gjenopprette situasjonen som forelå før foretakssammenslutningen ble gjennomført.

Konkurransetilsynet kan etter forslag fra melder(ne) oppnevne en forvalter til å bistå ved gjennomføringen av vedtak om tillatelse på vilkår etter annet ledd. Forvalteren får sin godtgjørelse dekket av og kan inngå avtaler på vegne av dem som vedtaket retter seg mot. Kongen kan i forskrift gi nærmere bestemmelser om forvalters stilling.

I den utstrekning opprettelsen av et fellesforetak som utgjør en foretakssammenslutning etter § 17 har til formål eller virkning å samordne fortsatt uavhengige foretaks konkurransemessige atferd, skal denne samordningen vurderes etter § 10 med sikte på å fastslå om det skal nedlegges forbud mot foretakssammenslutningen. Ved denne vurderingen skal Konkurransetilsynet særlig ta hensyn til

  • a) om to eller flere morselskaper etter opprettelsen av fellesforetaket i betydelig grad er virksomme på det samme markedet som fellesforetaket eller på et marked i et tidligere eller senere ledd i omsetningskjeden eller på et tilgrensende marked, og

  • b) om samordningen, som en direkte følge av opprettelsen av fellesforetaket, gir de berørte foretak mulighet til å hindre konkurransen for en betydelig del av de aktuelle varer og tjenester.

§ 16a skal lyde:

§16a. Inngrep mot erverv av andeler i foretak som ikke fører til kontroll

Konkurransetilsynet skal forby erverv av andeler i et foretak som ikke fører til kontroll dersom ervervet i betydelig grad vil hindre effektiv konkurranse. Er ervervet gjennomført ved trinnvise oppkjøp, kan det gripes inn overfor de transaksjoner som har funnet sted innenfor en periode på to år regnet fra tidspunktet for det siste ervervet.

Bestemmelsene i § 16 annet til femte ledd gjelder tilsvarende for inngrep etter første ledd.

§ 18 skal lyde:

§ 18. Melding av foretakssammenslutninger mv.

Partene i en fusjon etter § 17 første ledd bokstav a eller den eller de som samlet eller hver for seg varig overtar kontroll etter § 17 første ledd bokstav b, skal informere Konkurransetilsynet om foretakssammenslutningen ved en melding.

Meldeplikten i første ledd gjelder ikke

  • a) dersom de involverte foretakene har en samlet årlig omsetning i Norge under 1 milliard kroner, eller

  • b) dersom bare ett av de involverte foretakene har en årlig omsetning i Norge over 100 millioner kroner.

Dersom en foretakssammenslutning består i erverv av deler av ett eller flere foretak, enten de er selvstendige rettssubjekter eller ikke, skal det ved beregningen av omsetning etter annet ledd for selgers eller selgernes vedkommende bare tas hensyn til omsetningen for de deler som inngår i foretakssammenslutningen. Dersom det innenfor et tidsrom på to år gjennomføres to eller flere transaksjoner som nevnt i første setning mellom de samme personer eller foretak, skal dette likevel betraktes som én og samme foretakssammenslutning, med virkning fra den dag den siste transaksjonen finner sted.

Melding etter første ledd skal inneholde

  • a) kontaktinformasjon om partene i fusjonen eller den eller de som overtar kontroll,

  • b) beskrivelse av foretakssammenslutningen,

  • c) beskrivelse av de involverte foretakene og foretak i samme konsern,

  • d) beskrivelse av de markedene som berøres av foretakssammenslutningen,

  • e) beskrivelse av horisontalt forbundne markeder hvor minst to av partene er aktive på det samme markedet og hvor partenes samlede markedsandel overstiger 15 prosent samt markeder hvor minst to parter er vertikalt forbundet og deres markedsandel overstiger 25 prosent på hvert respektive marked, som skal inkludere

    • – beskrivelse av markedsstrukturen i de berørte markedene,

    • – beskrivelse av de involverte foretakenes viktigste konkurrenter, kunder og leverandører i de berørte markedene, og

    • redegjørelse for eventuelle etableringshindringer i de berørte markedene.

  • f) ved opprettelse av fellesforetak må meldingen også inneholde opplysninger om hvorvidt morselskap fortsatt er virksomme på det samme markedet som fellesforetaket eller på et tidligere eller senere ledd i omsetningskjeden eller på et tilgrensende marked,

  • g) redegjørelse for eventuelle effektivitetsgevinster,

  • h) opplysninger om foretakssammenslutningen er underlagt tilsyn fra andre konkurransemyndigheter,

  • i) seneste versjon av avtalen om foretakssammenslutning med vedlegg, og

  • j) de involverte foretakenes siste årsberetning og årsregnskap.

Ved erverv av kontroll skal det bare gis opplysninger om foretak i samme konsern som det eller de foretakene som overtar kontroll.

Konkurransetilsynet kan pålegge melding for erverv av andeler i foretak etter § 16a. Et slikt pålegg kan ikke gis senere enn 3 måneder etter endelig avtale om erverv av andeler.

Erverv etter § 16a kan meldes frivillig til Konkurransetilsynet for å avklare om det er aktuelt med inngrep etter § 16a.

Melding i henhold til første, femte og sjette ledd anses som fullstendig først når kravene i § 18a er oppfylt.

Kongen kan ved forskrift fastsette nærmere regler om meldinger etter første til sjette ledd, herunder innskrenke virkeområdet for meldeplikten etter første ledd, og fastsette krav til innhold i meldingen samt regler om offentliggjøring av meldinger.

Konkurransetilsynet kan i den enkelte sak lempe kravene til melding etter denne bestemmelsen.

§ 18a skal lyde:

§ 18a. Taushetsbelagte opplysninger

Den som gir opplysninger underlagt lovbestemt taushetsplikt til konkurransemyndighetene i henhold til § 18 fjerde ledd og § 24 første ledd, skal klart angi eller avmerke slike opplysninger og begrunne sin oppfatning. Avgiver skal samtidig fremlegge forslag til offentlig versjon. Dersom første og annet punktum ikke er oppfylt, kan konkurransemyndighetene legge til grunn at opplysningene ikke er underlagt lovbestemt taushetsplikt.

§ 19 skal lyde:

§ 19. Gjennomføringsforbud

Foretakssammenslutninger som omfattes av reglene i § 18 første ledd, må ikke gjennomføres før Konkurransetilsynet har avsluttet behandlingen av saken. Det samme gjelder dersom Konkurransetilsynet har gitt pålegg om melding etter § 18 femte ledd eller melding er gitt etter § 18 sjette ledd.

Konkurransetilsynet kan etter søknad fra melder(ne) gjøre unntak fra gjennomføringsforbudet etter første ledd i enkeltsaker. Konkurransetilsynet kan ved forskrift gjøre unntak fra gjennomføringsforbudet for grupper av foretak.

§ 20 skal lyde:

§ 20. Vedtak

Vedtak etter § 16 og § 16a treffes av Konkurransetilsynet på grunnlag av melding etter § 18 første,femte eller sjette ledd.

Konkurransetilsynet må innen 25 virkedager fra meldingen er mottatt, varsle at vedtak kan bli aktuelt. I varselet må Konkurransetilsynet vise at det er rimelig grunn til å anta at foretakssammenslutningen eller ervervet som nevnt i § 16a i betydelig grad vil hindre effektiv konkurranse. Gis ikke slikt varsel, kan Konkurransetilsynet ikke gripe inn etter § 16 eller § 16a.

Dersom melder(ne) fremsetter forslag om avhjelpende tiltak innen 20 virkedager fra meldingen er mottatt, forlenges Konkurransetilsynets frist etter annet ledd med 10 virkedager. Fremsettes forslag innen fristen, kan Konkurransetilsynet innen 35 virkedager, fatte vedtak om godkjenning på de foreslåtte vilkår. Slikt vedtak kan fattes uten at partene er gitt forhåndsvarsel.

Konkurransetilsynet må snarest mulig og senest innen 70 virkedager etter at meldingen ble mottatt, fatte vedtak som stadfester fremsatt forslag om avhjelpende tiltak fra melder(ne) eller legge frem begrunnet forslag til forbudsvedtak. Dersom melder(ne) fremsetter forslag om avhjelpende tiltak senere enn 55 virkedager fra meldingen er mottatt, forlenges Konkurransetilsynets frist tilsvarende. Forslaget til forbudsvedtak forelegges partene til uttalelse med en frist på 15 virkedager. Konkurransetilsynet må treffe sitt vedtak innen 15 virkedager fra tilsynet har mottatt partenes uttalelse. Dersom det er fremsatt et forslag om avhjelpende tiltak etter at Konkurransetilsynet har lagt frem begrunnet forslag til forbudsvedtak, kan fristen forlenges med 15 virkedager.

Forslag om avhjelpende tiltak anses ikke som fremsatt før offentlig versjon av forslaget er inngitt.

Vedtak kan påklages innen 15 virkedager. Konkurransetilsynet skal bringe klagen inn for departementet senest 15 virkedager etter at den er mottatt. Departementet må treffe vedtak i klagesaken innen 60 virkedager etter at klagen er mottatt. Ved klage over vedtak etter § 16 annet ledd kan departementet bare prøve om foretakssammenslutningen eller ervervet av andeler kunne føre til konkurransebegrensende virkninger da vedtaket ble truffet og om vilkårene avhjelper de konkurransebegrensende virkningene. For øvrig gjelder reglene om klage i forvaltningsloven kapittel VI så langt de passer.

Frister i annet, tredje og fjerde ledd for Konkurransetilsynets saksbehandling begynner ikke å løpe før Konkurransetilsynet har mottatt en offentlig versjon av dokumentene.

Frister i annet, fjerde og sjette ledd for Konkurransetilsynets eller departementets saksbehandling slutter å løpe dersom noen av de involverte foretak etter å ha mottatt skriftlig krav om å gi opplysninger innen en bestemt frist, ikke oppfyller kravet. Kravet anses ikke som oppfylt før Konkurransetilsynet har mottatt en offentlig versjon av dokumentene. Partene skal informeres om at fristen har sluttet å løpe. Fristen begynner å løpe igjen når Konkurransetilsynet eller departementet mottar de etterspurte opplysninger.

Kongen kan ved forskrift gi nærmere regler om offentlige versjoner av meldinger etter femte, syvende og åttende ledd.

Når Konkurransetilsynet finner at det ikke foreligger grunnlag for inngrep etter § 16 eller § 16a, skal melder(ne) underrettes skriftlig om at saken henlegges. I saker hvor Konkurransetilsynet har varslet at inngrep kan bli aktuelt etter annet ledd, skal underretningen kort angi hvorfor det ikke foreligger grunnlag for inngrep.

§ 21 skal lyde:

§ 21. Prøving i saker av prinsipiell eller stor samfunnsmessig betydning

I saker av prinsipiell eller stor samfunnsmessig betydning kan Kongen i statsråd tillate en foretakssammenslutning eller et erverv av andeler som Konkurransetilsynet har grepet inn mot etter § 16 og § 16a. Det kan settes vilkår for en slik tillatelse. Bestemmelsene i § 16 annet og tredje ledd får tilsvarende anvendelse.

Dersom vilkårene i § 16 første ledd eller § 16a første ledd er oppfylt, kan Kongen i statsråd i saker av prinsipiell eller stor samfunnsmessig betydning, treffe vedtak etter §§ 16, 16a, 18 og 19. Fristene i § 18 og § 20 gjelder ikke for vedtak truffet etter dette ledd. Kongen i statsråd kan likevel ikke gripe inn mot en foretakssammenslutning eller et erverv av andeler senere enn 12 måneder etter at det er inngått endelig avtale eller kontroll er overtatt.

§ 25 skal lyde:

§ 25. Bevissikring

For å søke etter bevis kan Konkurransetilsynet, når det er rimelig grunn til å anta at loven eller vedtak i medhold av loven er overtrådt, eller det er nødvendig for å kunne oppfylle Norges avtaleforpliktelser overfor en fremmed stat eller en internasjonal organisasjon, kreve

  • a) å få adgang til lokaler, eiendommer, transportmidler og andre oppbevaringssteder hvor det kan finnes bevis for overtredelse,

  • b) å få adgang til bolig dersom det er særlig grunn til å anta at bevis oppbevares der,

  • c) å ta med ting som kan ha betydning som bevis for nærmere gransking og

  • d) å forsegle forretningslokaler, bøker eller forretningspapirer så lenge undersøkelsen varer og dette anses nødvendig.

Originale dokumenter kan bare tas med når originalen i seg selv antas å ha en særskilt bevisverdi, eller der bevisverdien vil reduseres ved kopiering. Foretaket har i tilfelle rett til å få kopi av dokumentet.

Begjæring om adgang til bevissikring framsettes av Konkurransetilsynet for tingretten på det sted hvor det mest praktisk kan skje. Retten treffer sin avgjørelse ved beslutning før bevissikringen settes i verk. Rettens beslutning skal angi kontrollens gjenstand, herunder hvilken type overtredelse og hvilket marked som er gjenstand for tilsynets undersøkelse. Den begjæringen retter seg mot, skal ikke varsles om begjæringen eller beslutningen. Anke over beslutningen har ikke oppsettende virkning. Straffeprosessloven § 200 og § 201 første ledd, § 117 til § 120, jf. § 204, § 207, § 208, § 209, § 213 og kapittel 26 samt forvaltningsloven § 15 annet ledd gjelder så langt de passer.

Den kontrollerte skal motta en kopi av det beslaglagte elektroniske materialet. Når Konkurransetilsynet starter sin gjennomgang av beslaglagt elektronisk materiale har den kontrollerte eller dennes representant rett til å være til stede for å avklare om materialet inneholder dokumenter som er omfattet av taushetsplikt som nevnt i straffeprosessloven §§ 117 til 120. Dersom den kontrollerte og Konkurransetilsynet ikke kommer til enighet om ett eller flere dokumenter er omfattet av taushetsplikt som nevnt i straffeprosessloven §§ 117 til 120, skal dette avgjøres av tingretten.

Konkurransetilsynet kan kreve bistand av politiet til å iverksette beslutningen om bevissikring.

Dersom det ikke er tid til å avvente rettens beslutning, kan Konkurransetilsynet kreve at politiet avstenger områder der bevisene kan være inntil rettens beslutning foreligger.

Kongen kan ved forskrift fastsette nærmere regler om bevissikring og behandling av overskuddsinformasjon.

§ 26 skal lyde:

§ 26. Forholdet til offentleglova og innsyn i dokumenter i avsluttede overtredelsessaker

Offentleglova gjelder ikke i saker om overtredelse av §§ 10, 11, 18 første ledd, 19 første ledd eller vedtak i medhold av denne lov så lenge saken ikke er avsluttet. En sak regnes ikke som avsluttet hvis den er anmeldt til påtalemyndigheten.

Enhver med rettslig interesse i en avsluttet sak om overtredelse av § 10, § 11 eller pålegg etter § 12, skal også gis innsyn i opplysninger som er undergitt lovbestemt taushetsplikt, med mindre innsyn vil virke urimelig overfor den opplysningene gjelder. Blir det begjært innsyn i taushetsbelagte opplysninger etter denne bestemmelse, skal de som har krav på taushet varsles og gis en frist til å uttale seg om spørsmålet. Avslag på begjæring om innsyn kan påklages til departementet. Reglene i forvaltningsloven kapittel VI gjelder tilsvarende. Retten til innsyn etter dette ledd gjelder ikke opplysninger underlagt taushetsplikt etter § 27a eller dokumenter som er unntatt fra offentleglova etter § 27a.

§ 27a skal lyde:

§ 27a. Beskyttelse av kilder og lempningssøknader

Konkurransemyndighetene har taushetsplikt om identiteten til foretak eller person som gir tips om overtredelse av § 10 eller § 11. Taushetsplikten gjelder også overfor sakens parter og deres representanter. Anmodning om påbud om opphør etter konkurranseloven § 12 omfattes ikke av taushetsplikten.

Offentleglova gjelder ikke for dokumenter som er mottatt av Konkurransetilsynet i forbindelse med krav om lempning etter konkurranseloven § 30 eller § 31. Konkurransemyndighetene har taushetsplikt om opplysninger som har sin opprinnelse i erklæringer fra et foretak om dets viten om en overtredelse av § 10 og foretakets delaktighet i overtredelsen, og som er utarbeidet spesielt med det formål å oppnå lempning. Part eller partsrepresentant som blir gjort kjent med opplysninger som angitt i annet punktum har taushetsplikt om opplysningene, og kan bare bruke dem i den utstrekning det er nødvendig for å ivareta partens tarv i saken.

Forvaltningsloven §§ 13 til 13e gjelder tilsvarende så langt de passer.

§ 29 fjerde ledd nytt femte punktum skal lyde:

Søksmål mot staten må reises innen seks måneder fra partene mottok underretning om vedtaket.

§ 30 skal lyde:

§ 30. Hel lempning av overtredelsesgebyr

Hel lempning av overtredelsesgebyr gis til det første foretaket som av eget tiltak fremlegger alle bevis det besitter, forutsatt at vilkårene i annet til fjerde ledd er oppfylt. Det samme gjelder der foretaket av eget tiltak gir en klar beskrivelse av bevismaterialets art og innhold, såfremt det innen en frist fastsatt av Konkurransetilsynet fremlegger alle bevis for overtredelsen som det besitter.

Alle bevis anses fremlagt først når foretaket også har gitt informasjon om identiteten til foretakene som har deltatt i overtredelsen og en konkret beskrivelse av overtredelsens art og omfang, herunder dens geografiske omfang, varighet og hvilke produkter den har omfattet, og om foretaket har hatt kontakt med andre konkurransemyndigheter angående overtredelsen.

Bevisene må være tilstrekkelige til

  • a) at Konkurransetilsynet kan gis tillatelse til bevissikring etter konkurranseloven § 25 i forbindelse med en antatt overtredelse av konkurranseloven § 10, og Konkurransetilsynet på det tidspunkt opplysningene fremlegges ikke er i besittelse av tilstrekkelige bevis til å kunne kreve slik tillatelse, eller

  • b) å bevise overtredelse av konkurranseloven § 10, og Konkurransetilsynet på det tidspunkt opplysningene fremlegges ikke er i besittelse av tilstrekkelige bevis til å bevise slik overtredelse.

Lempning gis likevel ikke dersom foretaket

  • a) ikke samarbeider fullt ut under hele saksbehandlingen til Konkurransetilsynet, herunder opplyser om alle kjente bevis, besvarer enhver henvendelse fra tilsynet, holder nåværende, og om mulig tidligere ansatte og ledere i foretaket tilgjengelig for forklaringsopptak og ikke avslører overtredelsen eller lempningssøknaden så lenge dette kan hindre tilsynets arbeid,

  • b) ikke opphører med deltakelsen i overtredelsen straks etter at det fremlegger bevis eller gir en klar beskrivelse av bevismaterialet etter første ledd, med mindre Konkurransetilsynet har anmodet om noe annet,

  • c) i forbindelse med arbeidet med lempningssøknaden har ødelagt, forfalsket, eller holdt tilbake bevis eller avslørt hele eller deler av innholdet i lempningssøknaden til andre enn konkurransemyndigheter, eller

  • d) har søkt å tvinge andre til å delta i overtredelsen.

§ 31 skal lyde:

§ 31. Delvis lempning av overtredelsesgebyr

Et foretak som ikke har krav på hel lempning, men er det første til å oppfylle vilkårene i § 30 første og annet ledd og fremlegger bevis som vesentlig styrker Konkurransetilsynets muligheter til å bevise en overtredelse av konkurranseloven § 10, gis lempning på 30 til 50 prosent. Er foretaket det andre til å oppfylle vilkårene i første punktum, gis lempning på 20 til 30 prosent. Øvrige foretak som oppfyller vilkårene i første punktum gis lempning på inntil 20 prosent. § 30 fjerde ledd gjelder tilsvarende.

Ved den nærmere fastsettelsen av delvis lempning skal det tas hensyn til hvor tidlig bevismaterialet ble fremlagt, styrken i de fremlagte bevisene og i hvilken grad foretaket har samarbeidet med Konkurransetilsynet.

§ 32 skal lyde:

§ 32. Saksbehandling i lempningssaker

Konkurransetilsynet skal gi en skriftlig bekreftelse med dato og klokkeslett for når krav om lempning med tilhørende bevis er mottatt. I bekreftelsen skal de bevisene som er fremlagt identifiseres.

Et foretak som krever hel lempning skal få registrert en prioritert rett til lempning samtidig som foretaket samler bevis. Et slikt krav må inneholde informasjon som angitt i § 30 annet ledd. Den prioriterte retten er gyldig for en tidsbegrenset periode fastsatt av Konkurransetilsynet. For å oppnå hel lempning må foretaket senest innen utløpet av fristen fastsatt av Konkurransetilsynet fremlegge bevis som oppfyller kravet i § 30 tredje ledd.

Finner Konkurransetilsynet på bakgrunn av det fremlagte bevismaterialet at vilkårene i § 30 tredje ledd er oppfylt, skal foretaket så snart som mulig underrettes om at det er grunnlag for hel lempning, forutsatt at foretaket oppfyller de øvrige vilkårene for lempning.

Gir foretaket en beskrivelse av bevismaterialet etter § 30 første ledd annet punktum, kontrollerer Konkurransetilsynet om beskrivelsen oppfyller vilkårene i § 30 tredje ledd, og informerer så snart som mulig foretaket om det er tilfellet. Finner Konkurransetilsynet at bevisene som deretter fremlegges svarer til beskrivelsen, skal foretaket så snart som mulig underrettes om at det er grunnlag for hel lempning, forutsatt at foretaket oppfyller de øvrige vilkårene for lempning.

Finner Konkurransetilsynet på bakgrunn av det fremlagte bevismaterialet at vilkårene i § 31 første ledd er oppfylt, skal foretaket så snart som mulig underrettes skriftlig om at det er grunnlag for delvis lempning.

Fremlagte bevis som ikke oppfyller vilkårene i § 30 tredje ledd, kan kreves tilbakelevert. Dette er likevel ikke til hinder for at Konkurransetilsynet innhenter ytterligere informasjon.

§ 33 skal lyde:

§ 33. Straff

Med bøter eller fengsel inntil 3 år straffes den som forsettlig eller grovt uaktsomt

  • a) overtrer §§ 10, 18 første ledd eller 19 første ledd,

  • b) overtrer vedtak etter §§ 12 første eller sjette ledd, 16, 16a eller 19 tredje ledd,

  • c) unnlater å etterkomme pålegg etter § 24 eller § 25,

  • d) gir uriktige eller ufullstendige opplysninger til konkurransemyndighetene,

  • e) bryter forsegling foretatt i medhold av § 25, eller

  • f) overtrer forskrift i medhold av § 14.

Er en overtredelse av § 10 utført under særdeles skjerpende omstendigheter, kan fengsel inntil 6 år anvendes. Ved avgjørelse av om særdeles skjerpende omstendigheter foreligger, skal det legges vekt på om overtredelsen har vært søkt holdt skjult, om den har voldt betydelig økonomisk skade, om den har gitt betydelig økonomisk fordel og grovheten av overtredelsen for øvrig.

Medvirkning til overtredelse som nevnt i første og annet ledd straffes på samme måte.

Nåværende og tidligere ansatte og styremedlemmer i foretak som oppfyller vilkårene for hel lempning etter § 30, straffes ikke etter denne bestemmelsen. Foretaksstraff idømmes ikke foretak som oppfyller vilkårene for hel lempning.

§ 34 skal lyde:

§ 34. Foreldelse

For erstatningskrav etter denne lov gjelder foreldelsesloven § 11 tilsvarende så langt den passer.

II

Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer.

Til forsiden