Ot.prp. nr. 109 (2008-2009)

Om lov om pensjonsordning for oppdragstaker i statlig beredskaps- eller familiehjem

Til innholdsfortegnelse

2 Bakgrunnen for lovforslaget

2.1 Innledning

Fornyings- og administrasjonsdepartementet legger med dette fram forslag til lov om pensjonsordning for oppdragstaker i statlig beredskaps- eller familiehjem. Loven tar sikte på å legge til rette for en pensjonsordning for en yrkesgruppe (oppdragstakere) som ikke er arbeidstakere etter arbeidsmiljøloven. Oppdragstakerne inngår i stedet oppdragsavtaler med staten ved Barne-, ungdoms- og familieetaten.

Staten ved Barne-, ungdoms- og familieetaten overtok i januar 2004 fylkeskommunenes oppgaver på barnevernområdet. En del av oppdragstakerne i hjemmene som ble drevet av fylkeskommunene, hadde pensjonsordning i Kommunal Landspensjonskasse. I de senere år har det vært ulike løsninger, men etter 2004 har de færreste vært tilknyttet noen pensjonsordning.

Barne- og likestillingsdepartementet har utarbeidet nye, standardiserte oppdragsavtaler som Barne-, ungdoms- og familieetaten på vegne av staten inngår med den enkelte oppdragstaker. I disse avtalene vil den enkelte oppdragstaker oppnå bedre sosiale ordninger enn tidligere, hvor blant annet egen pensjonsordning er omfattet.

Ettersom oppdragstakere i de statlige beredskaps- eller familiehjem ikke defineres som arbeidstakere, er de utelukket som medlemmer i Statens Pensjonskasse, jf. § 5 første ledd i lov om Statens Pensjonskasse. Etter en grundig vurdering av flere ulike løsningsalternativer har Fornyings- og administrasjonsdepartementet funnet det mest hensiktsmessig å lage en ny lov for å kunne gi oppdragstakere tilfredsstillende pensjonsrettigheter.

2.2 Forholdet til arbeidsmiljøloven og arbeidstakerbegrepet

Det har vært foretatt grundige vurderinger knyttet til om beredskapshjem- og familiehjemforeldre omfattes av arbeidsmiljølovens arbeidstakerbegrep. Hvorvidt det foreligger et arbeidstakerforhold etter arbeidsmiljøloven, avgjøres etter en konkret helhetsvurdering på bakgrunn av det reelle forholdet mellom partene. Domstolspraksis gir anvisning på en rekke momenter det skal legges vekt på i denne forbindelse. I henhold til disse kriteriene vil det klare utgangspunktet være at en oppdragstaker i statlig beredskaps- eller familiehjem faller utenfor arbeidsmiljølovens arbeidstakerbegrep. De er derfor klassifisert som frilansere. Begrepet oppdragstaker er likevel valgt da dette er et innarbeidet begrep som videreføres i kontraktene mellom oppdragsgiver og oppdragstaker. Det er for øvrig ingen tilsiktet realitetsforskjell mellom begrepene oppdragstaker og frilanser.

Det er ikke aktuelt å endre lov om Statens Pensjonskasse slik at den tilpasses medlemskap for en avgrenset gruppe oppdragstakere, eller medlemskap til oppdragstakere generelt. Årsaken er at lov om Statens Pensjonskasse § 5 første ledd gir rett og plikt til medlemskap for arbeidstakere som er ansatt i en statlig virksomhet, mens oppdragstakere verken er ansatt eller har en fast virksomhetstilknytning. Det bør likevel iverksettes en ordning som gir oppdragstakere tilnærmet like gode vilkår som arbeidstakere i statens tjeneste. Departementets løsning er å foreslå en ny lov som knytter den enkelte oppdragstaker til pensjonsordningen i lov om Statens Pensjonskasse.

2.3 Bakgrunnen for ny pensjonsordning

2.3.1 Hensynet til barnets beste

Av de barna som plasseres utenfor hjemmet, er plassering i private hjem i dag det mest benyttede plasseringsalternativet. Ved utgangen av 2007 var det plassert omlag 7 600 barn i private hjem. Omlag 10 - 15 prosent av disse vil imidlertid av forskjellige årsaker ha problemer med å fungere godt i et kommunalt fosterhjem. Statlige beredskaps- og familiehjem er derfor ment å være et tilbud til disse barna.

De statlige beredskaps- og familiehjemmene har som oppgave å ta i mot barn som har behov for plassering på grunnlag av vedtak etter barnevernloven kapittel 4. Beredskapshjem skal ha særskilt kompetanse på å ivareta barns særlige behov som følge av at de blir akuttplassert, mens familiehjem skal ha særskilt kompetanse på å ivareta barn med behov for oppfølging ut over det ordinære på grunn av særlige utfordringer. Etter oppdragstakers avtale med staten, forpliktes hjemmene til å være tilgjengelige for å motta barn på kort varsel.

Det er derfor et overordnet hensyn at de statlige beredskaps- og familiehjemmene organiseres og drives til barnets beste. Fornyings- og administrasjonsdepartementet ser en klar sammenheng mellom barnets beste og stabile sosiale ordninger for oppdragstakere, herunder en god pensjonsordning.

2.3.2 Begrenset adgang til annet arbeid

Oppdragstakeren fraskriver seg i oppdragskontrakten muligheten til å ta annet arbeid ved siden av oppdraget, jf standardkontraktene pkt. 3. Det er hensynet til barnets beste og behovet for til en hver tid å være tilgjengelig for barna som er motivet bak arbeidsbegrensningen.

Departementet mener denne begrensningen er utslagsgivende for å gi oppdragstakerne en pensjonsordning, ettersom de hindres i å ha annet arbeid. Denne betingelsen avgrenser disse oppdragstakerne mot andre frilansere og fosterforeldre. Lov om pensjonsordning for oppdragstaker i statlig beredskaps- eller familiehjem er følgelig et resultat av oppdragstakerens arbeidsbegrensning. Dette omtales også i proposisjonens pkt. 6.1.

2.3.3 Rettferdighetshensyn og rekrutteringshensyn

Rettferdighetshensyn tilsier at det er behov for å gi statlige oppdragstakere tilnærmet like gode betingelser som ansatte i staten. De utøver et arbeidsoppdrag, men oppdragets særpreg tilsier at de faller utenfor arbeidstakerbegrepet.

En ny pensjonsordning vil også være et virkemiddel for å rekruttere nye oppdragstakere, og motvirke frafall av eksisterende oppdragstakere. Det er en målsetting å redusere frafall av eksisterende oppdragstakere. Samtidig er det et mål å rekruttere et tilstrekkelig antall nye oppdragstakere i statlige beredskaps- og familiehjem, med riktig kompetanse og tilstrekkelig erfaring, og en hensiktsmessig geografisk spredning. Derfor bør den enkelte oppdragstaker tilbys sosiale ordninger som er tilnærmet lik offentlige arbeidstakeres ordninger. Pensjonsordningen må også være likeartet slik at man unngår ulike varianter og forskjellsbehandling mellom oppdragstakerne.

2.3.4 Videreføring av tidligere medlemskap mv.

Noen oppdragstakere har tidligere hatt medlemskap i kommunale pensjonsordninger. Dette innebærer at pensjonsordningen som foreslås innført i hovedtrekk tilsvarer en kommunal pensjonsordning som noen er kjent med. Enkelte av oppdragstakerne har tidligere vært ansatt i offentlig sektor og derved opparbeidet tjenestetid, og enkelte vil tiltre arbeid i offentlig sektor etter endt oppdragsperiode. Av den grunn bør oppdragstakerne tilknyttes Overføringsavtalen, og samtidig ha mulighet til å opparbeide tjenestetid i en offentlig pensjonsordning som oppdragstaker.

Til forsiden