Ot.prp. nr. 16 (2001-2002)

Om lov om endringer i lov av 13. juni 1975 nr. 35 om skattlegging av undersjøiske petroleumsforekomster m.v. (petroleumsskatteloven)

Til innholdsfortegnelse

3 Departementets brev av 13. september 2001 og merknader til brevet

Departementet sendte 13. september 2001 ut brev med forslag til mulige endringer i petroleumsskatteloven med svarfrist 20. september 2001. Forslaget innebar forserte avskrivninger for driftsmidler som avskrives etter reglen i petroelumsskatteloven § 3. Departementet foreslo ett av følgende to alternativer for avskrivning av slike driftsmidler der formålet i henhold til godkjent plan etter petroleumsloven er produksjon og rørledningstransport av gass som skal nedkjøles til flytende form:

  1. Avskrivning med 50 prosent hvert år under forutsetning av at LNG-anlegget faller innenfor landskatteregimet.

  2. Avskrivning med 331/3 prosent hvert år under forutsetning av at LNG-anlegget faller innenfor sokkelskatteregimet.

Brevet ble sendt til Statoil, Oljeindustriens landsforening (OLF) og Oljeskattekontoret. Brevet ble samtidig lagt ut på departementets hjemmeside.

Departementet har mottatt merknader fra OLF, Statoil, Greenpeace, Natur og ungdom og WWF-Norge. Enkelte av merknadene gjelder andre forhold enn de skattemessige, herunder fiskeri- og miljømessige hensyn. Departementet går ikke nærmere inn på disse spørsmålene, men legger til grunn at de miljømessige konsekvensene på vanlig måte vil bli vurdert i forbindelse med behandling av plan for utbygging, anlegg og drift.

Nedenfor gjengis de vesentligste merknadene til departementets skatteforslag.

Oljeindustriens landsforening finner det umulig å foreta en forsvarlig organisatorisk behandling på grunnav kort svarfrist.

Statoil støtter fullt ut at det foretas lovendringer som forbedrer vilkårene for denne typen prosjekter. Statoil foretrekker alternativ ii) - avskrivning med 331/3 prosent hvert år med LNG-anlegget i sokkelskatteregimet. Statoil foreslår endringer i ordlyden i lovutkastet, ved at ordene «nytt» og «storskala»utgår. Statoil foreslår videre at endringene trer i kraft med virkning fra og med 2001.

Det er opplyst at Statoils synspunkter støttes av flertallet av rettighetshaverne i Snøhvitlisensen. Mindretallet av rettighetshaverne som har preferanse for alternativ i), støtter alternativ ii) på subsidiært grunnlag.

Greenpeacekan ikke se at det foreligger grunn til å gi Snøhvitfeltet skattemessig spesialbehandling. Greenpeace hevder at siden lovendringen er så spesifikt utformet at den kun passer til Snøhvitfeltet, er den ulovlig og bør stoppes. Bakgrunnen for lovendringen er utilfredsstillende, da Snøhvitprosjektets negative effekter på fiskeri og miljøverdier ikke er omtalt.

Natur og ungdom hevder blant annet at utbyggingen av Snøhvit ikke er gjort til gjenstand for konsekvensutredning. Organisasjonen peker på at prosjektet kan få alvorlige konsekvenser for klimaet og det sårbare økosystemet i Barentshavet.

WWF-Norge klager på høringsrunden og krever at det fremlagte forslaget om endring sendes på høring til de samme instanser som miljøkonsekvensutredningen for Snøhvit LNG, og at høringsfristen settes til åtte uker. WWF-Norge har sendt Sivilombudsmannen kopi av klagen til orientering.

WWF-Norge finner det fullstendig uakseptabelt å subsidiere petroleumsvirksomhet som innebærer en formidabel økning av Norges utslipp av klimagasser før det foreligger en helhetlig strategisk konsekvensanalyse.