Ot.prp. nr. 27 (2003-2004)

Om lov om voldgift

Til innholdsfortegnelse

1 Proposisjonens hovedinnhold

Proposisjonen inneholder forslag til ny lov om voldgift (voldgiftsloven). Loven skal erstatte tvistemålsloven kapittel 32, hvor gjeldende regler om voldgift er regulert. Forslaget bygger på Tvistemålsutvalgets utredning, NOU 2001: 33 Voldgift.

Voldgift er en alternativ tvisteløsningsmetode hvor partene ved avtale overlater til en eller flere tredjepersoner, å løse tvisten dem imellom med bindende virkning. Tvisten kan da ikke bringes inn for de alminnelige domstoler, og voldgiftsavgjørelsen får virkning som en rettskraftig dom.

Loven oppstiller regler for behandling av voldgift som finner sted i Norge, i tillegg til regler om anerkjennelse og fullbyrding av også utenlandske voldgiftsdommer. Formålet med loven er å etablere et regelverk som tilfredsstiller kravene til en moderne voldgiftsregulering, som er lett tilgjengelig og som ivaretar brukernes behov for forutberegnelighet. I tillegg skal loven tilpasse voldgiftsreglene til den utviklingen som har skjedd internasjonalt på voldgiftsinstituttets område. Det er et overordnet mål at loven skal bidra til en effektiv voldgiftsbehandling. Loven skal imidlertid også ivareta grunnleggende rettssikkerhetsgarantier og de offentlige hensyn som gjør seg gjeldende. Loven vil kunne bidra til at partene i internasjonale forretningsforhold finner det mer naturlig å avtale at tvister i deres mellomværende skal løses ved voldgift i Norge.

Departementet foreslår at voldgiftsbestemmelsene inntas i en egen lov, og ikke lenger som en del av prosessreglene som gjelder for ordinær domstolsbehandling. Loven skal være et rammeverk for parter som ønsker å løse rettstvister ved voldgift, og lovens bestemmelser kan derfor i stor utstrekning fravikes ved avtale.

Departementet foreslår videre at loven både systematisk og innholdsmessig, baseres på United Nations Commission on International Trade Law (UNCITRAL) sin modellov for internasjonal voldgift. Lovforslaget omfatter både nasjonale og internasjonale tvister.

Departementets forslag innebærer en mer detaljert og systematisk regulering av voldgiftsreglene enn etter gjeldende rett. Det foreslås detaljerte regler om oppnevning av voldgiftsretten, om saksbehandlingen for voldgiftsretten og regler for avgjørelsen av saken. Det foreslås videre uttømmende og detaljerte regler om når en voldgiftsdom kan settes til side som ugyldig. Lovforslagets regler om anerkjennelse og fullbyrding kommer til anvendelse også på utenlandske voldgiftsdommer. Her er det foreslått uttømmende og detaljerte regler om forhold som er til hinder for anerkjennelse og fullbyrding.

Lovforslaget inneholder bestemmelser om de alminnelige domstolenes oppgaver i forbindelse med voldgift, og regler for behandlingen av slike saker. Dette gjelder for eksempel domstolens bistand i forbindelse med oppnevning av voldgiftsretten, bevisopptak, overprøving av voldgiftsrettens avgjørelse av inhabilitetsinnsigelse og egen domsmyndighet.

Departementet foreslår at det ikke lenger skal oppstilles formkrav til voldgiftsavtalen i sin alminnelighet. Det foreslås imidlertid særskilte formregler og begrensninger i adgangen til å avtale voldgift i forbrukerforhold. Forslaget går ut på at voldgiftsavtaler i forbrukerforhold alltid skal være skriftlig og tas inn i et eget dokument. Videre skal det ikke være anledning til å inngå avtale om voldgift i forbrukerforhold for fremtidige tvister, men bare for tvister som allerede har oppstått.

For å avklare spørsmålet om taushetsplikt for partene i en voldgiftssak, foreslår departementet å lovfeste at partene ikke har taushetsplikt uten at dette er avtalt. At partene ikke har taushetsplikt, innebærer ikke at saken er offentlig. Dette vil bero på i hvilken grad partene selv ønsker offentlighet omkring saken. Departementet foreslår imidlertid at en part ikke ensidig kan bestemme at offentligheten skal gis anledning til å være til stede under voldgiftsforhandlingen, men at dette må forutsette enighet mellom partene.

Til forsiden