Ot.prp. nr. 34 (1999-2000)

Om lov om endringer i lov 22. juni 1962 nr. 12 om pensjonsordning for sykepleiere m.m.

Til innholdsfortegnelse

4 Utvidet rett til ektefellepensjon - § 19 tredje ledd

Departementet foreslår å innføre rett til ektefellepensjon også når ekteskapet er inngått etter at medlemmet er fylt 65 år, eller etter at medlemmet har fått rett til uførepensjon.

Disse medlemmene blir da likestilt med de medlemmene som gifter seg før et av disse tidspunktene.

Pensjonsordningen for sykepleiere gir i dag ikke ektefellepensjon etter et medlem som giftet seg etter at han eller hun fylte 65 år. Rett til ektefellepensjon inntrer heller ikke dersom ekteskap inngås etter at et medlem har fått rett til uførepensjon med en uføregrad på minst 50 prosent (lov om pensjonsordning for sykepleiere § 19 tredje ledd).

Når særlige grunner taler for det, kan pensjonsordningens styre etter bestemmelsen i fjerde ledd likevel innvilge hel eller delvis pensjon. Tilsvarende bestemmelse i lov om Statens Pensjonskasse har blitt praktisert meget strengt. I denne sammenhengen har styret lagt særlig vekt på den gjenlevende ektefellens inntektsforhold.

Departementet følger opp forslaget i Ot.prp. nr. 94 for 1998-99 om at det skal gis rett til ektefellepensjon også når ekteskapet er inngått etter at medlemmet er fylt 65 år, eller etter at medlemmet har fått rett til uførepensjon.

Forslaget innebærer en økonomisk trygghet uavhengig av alderen til medlemmet når vedkommende gifter seg, og av om vedkommende er fullt yrkesaktiv eller pensjonist ved ekteskapsinngåelsen. Departementet anser det videre rimelig å gi en slik rett da medlemmet har bidratt til å finansiere en potensiell ektefellepensjon gjennom sitt medlemsinnskudd.

Etter forslaget i punkt 5 om karenstid for rett til ektefellepensjon vil det ikke ytes slik pensjon hvor ekteskapet inngås i siste leveår, dersom dødsfallet skyldes en sykdom som avdøde led av ved ekteskapsinngåelsen.

Det vises til merknadene til § 19 tredje ledd og lovforslaget.

Departementet foreslår at endringen trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer, og at den skal gjelde for dødsfall som finner sted etter at endringen er trådt i kraft.

Endringen vil ikke få økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning.

Til forsiden