Ot.prp. nr. 36 (2001-2002)

Om lov om endringer i lov 20. desember 1974 nr. 73 om dyrevern

Til innholdsfortegnelse

7 Forsøksdyr

Landbruksdepartementet hadde i tillegg til forannevnte endringer, også et annet forslag om endring av dyrevernloven på høring. Dette forslaget gikk ut på å innføre en hjemmel til å kunne pålegge avgift på bruk av forsøksdyr, fastsatt gjennom forskrift.

Bruk av forsøksdyr er kontroversielt og møter til dels stor motstand både nasjonalt og internasjonalt. Gjennom Europarådkonvensjonen om beskyttelse av forsøksdyr, har Norge påtatt seg å arbeide for at antallet dyr som brukes i forsøk skal være så lavt som mulig.

Innføring av avgift kunne etter departementets mening ha bidratt til en reduksjon i antall dyr som brukes i forsøk, og på sikt også føre til en reduksjon i antall institusjoner som utfører dyreforsøk. I Norge er det i dag over 80 institusjoner som utfører dyreforsøk, som sett ut fra landets størrelse er et relativt høyt antall. I Norge ble det totalt i 2000 brukt 531.067 dyr i forsøk - hvorav 486.716 var fisk.

Avgiften ville kunne ha ført til at institusjonene ble mer kritiske til sin metodikk og derfor brukte færre dyr i de enkelte forsøk. En avgift kunne også føre til at forskerne arbeidet mer aktivt for å finne alternative metoder til dyreforsøk.

Landbruksdepartementet sendte lovendringsforslaget om avgift på bruk av forsøksdyr på høring 11/1-2001 til en rekke aktuelle høringsinstanser. Avgiften var bl.a. tenkt brukt til å dekke opp statens utgifter med å godkjenne og føre tilsyn med forsøksdyrinstitusjoner og å bidra til å opprette en nasjonal plattform for alternativer til bruk av forsøksdyr. Avgiften var foreslått dels lagt som en årlig grunnavgift på den enkelte institusjon dels som en avgift lagt på hvert enkelt dyr som ble brukt i forsøk. Avgiften var foreslått differensiert etter dyreart. Det avgiftsnivå som ble antydet i høringsbrevet ville ha gitt en årlig anslått inntekt for staten på ca. 1,5 millioner kr.

Forslaget om å innføre avgift på bruk av forsøksdyr fikk oppslutning fra en del av høringsinstansene, men møtte til dels stor motstand spesielt hos forskere, og da særlig blant forskere innen fiskeforskning. Det ble spesielt vist til at avgiften ville skape øket byråkrati, den ville gjøre en allerede presset forskning dyrere, avgiften ville få stor betydning for en rekke fiskeforsøk, hvor det er behov for å bruke store antall dyr, særlig fiskeegg og fiskelarver og dyrevelferden ville ikke uten videre bli bedre ved å redusere antall dyr brukt i forsøk.

Med bakgrunn i motstanden mot forslaget fra forskningsmiljøene, har departementet funnet at det ikke vil fremme forslaget for Stortinget i denne omgang. Bruk av forsøksdyr, herunder spørsmålet om å avgiftsbelegge bruk av forsøksdyr, vil bli vurdert i den Stortingsmelding om dyrehold og dyrevelferd som planlegges fremmet for Stortinget i Stortingssesjonen 2002-2003. I denne melding vil også andre tiltak for å redusere bruk av forsøksdyr bli vurdert.