Ot.prp. nr. 6 (1999-2000)

Om lov om endringer i folketrygdloven og i enkelte andre lover (samleproposisjon høsten 1999)

Til innholdsfortegnelse

Del 2
Lovtekniske justeringer og klargjøring av praksis

11 Klargjøring av regler om arbeidsgiverperiode - folketrygdloven § 8-19

11.1 Innledning

§ 8-19 fjerde ledd angir når ny arbeidsgiverperiode begynner å løpe etter at arbeidsgiveren har utbetalt sykepenger i en full arbeidsgiverperiode. Måten bestemmelsen er utformet på, kan gi inntrykk av at ethvert fravær i løpet av de første 16 dagene etter at arbeidstaker har gjenopptatt arbeidet utsetter inntreden av ny arbeidsgiverperiode. Departementet foreslår å klargjøre at fritak fra arbeidsgiveransvaret bare gjelder når arbeidsgiver har utbetalt sykepenger i en full arbeidsgiverperiode, og arbeidstakeren blir arbeidsufør igjen innen 16 dager etter at hun eller han har gjenopptatt arbeidet.

11.2 Bakgrunn. Gjeldende rett

Reglene om arbeidsgiverperiode ble innført ved «sykepengereformen» (lov 10. juni 1977 nr. 84). I den forbindelse mente man at det ikke ville være rimelig å la en ny arbeidsgiverperiode begynne å løpe når arbeidstakeren etter sykmelding gjenopptar sitt arbeid bare for en eller noen få dager og deretter får tilbakefall. Et mislykket forsøk på å gjenoppta arbeidet etter at arbeidsgiver har utbetalt sykepenger i en full arbeidsgiverperiode, burde ikke føre med seg en forpliktelse for arbeidsgiveren til å dekke sykepenger i ytterligere en arbeidsgiverperiode. Det ble derfor gitt regler om arbeidsgiverens ansvar ved tilbakefall innenfor et kortere tidsrom i § 3-6 nr. 3 i lov om folketrygd av 17. juni 1966. Når arbeidsgiveren hadde utbetalt sykepenger i en full arbeidsgiverperiode, skulle det ikke inntre noen ny arbeidsgiverperiode ved sykdom som inntraff innen 14 dager etter at vedkommende arbeidstaker hadde gjenopptatt arbeidet.

Bestemmelsen ble videreført i den nye folketrygdloven § 8-19 fjerde ledd. (Arbeidsgiverperioden er i ettertid utvidet til 16 kalenderdager). I denne forbindelse ble det foretatt en språklig justering som ikke var ment å innebære noen realitetsendring. Ifølge ordlyden plikter arbeidsgiveren igjen å betale sykepenger for et tidsrom på opptil 16 kalenderdager (en ny arbeidsgiverperiode) når arbeidstakeren har vært i arbeid sammenhengende i 16 kalenderdager etter et sykefravær.

11.3 Departementets vurdering og forslag

Den endrede formuleringen i § 8-19 fjerde ledd har skapt tvil om når en ny arbeidsgiverperiode skal inntre, spesielt innen offshorevirksomhet der det arbeides i konsentrerte arbeidsperioder med etterfølgende friperioder.

Departementet foreslår derfor at bestemmelsen klargjøres. Det vises til lovforslaget.

11.4 Ikrafttredelse. Økonomiske og administrative konsekvenser

Departementet foreslår at endringen trer i kraft straks. Endringen er en presisering av gjeldende rett, og har derfor ingen økonomiske eller administrative konsekvenser.

12 Klargjøring av forskriftshjemmel - alkoholloven § 1-2

Etter § 1-2 annet ledd i lov av 2. juni 1989 nr. 27 om omsetning av alkoholholdig drikk m.v. kan departementet gi forskrifter om lovens anvendelse på Svalbard og kontinentalsokkelen. Forskrifter av 24. juni 1974 om alkoholordningen for Svalbard har imidlertid regulert omsetningen både på Svalbard og Jan Mayen. Med virkning fra 1. januar 1999 er det gitt en egen forskrift for Svalbard, og departementet vil på samme måte videreføre gjeldende bestemmelser for Jan Mayen i egen forskrift. Av lovtekniske grunner foreslås det at alkoholloven § 1-2 annet ledd endres slik at den også klart hjemler forskrift for Jan Mayen.Det vises til lovforslaget.

Det foreslås at endringen trer i kraft fra 1. januar 2000. Den vil ikke ha økonomiske eller administrative konsekvenser.

Til forsiden