Ot.prp. nr. 6 (1999-2000)

Om lov om endringer i folketrygdloven og i enkelte andre lover (samleproposisjon høsten 1999)

Til innholdsfortegnelse

Del 3

13 Merknader til de enkelte paragrafene i lovforslaget

13.1 Endringer i folketrygdloven

Til § 3-17

Bokstav dinnebærer at den som har utført militær eller sivil førstegangstjeneste i det nærmest foregående året på uføretidspunktet, har rett til å få medregnet framtidige pensjonspoeng. Vedkommende må også fylle vilkårene for rett til uførepensjon, rehabiliteringspenger eller attføringspenger. Den tidligere begrensningen til pliktig førstegangstjeneste opphører. Endringen fører til at også kvinner som frivillig utfører førstegangstjeneste, skal få medregnet framtidige pensjonspoeng for denne perioden. Se punkt 4.

Til § 3-18

Bestemmelsen gjelder medregning og fastsetting av antatte framtidige pensjonspoeng for uførepensjonister. Endringen i fjerde leddandre punktuminnebærer at også kvinner som frivillig utfører førstegangstjeneste, får medregnet slike pensjonspoeng. Se merknadene til § 3-17 og punkt 4.

Til § 5-24

Bestemmelsen inneholder regler om stønad til helsetjenester i utlandet. Annet leddnytt annet punktum medfører at personer med vedvarende og regelmessig behov for oksygen- og dialysebehandling skal kunne få dekket utgifter til slik behandling i utlandet selv om behandlingsbehovet var påregnelig før utreisen. Den samme ordningen følger av EØS-avtalen. Se punkt 5.

Til § 6-3

Bestemmelsen inneholder hovedreglene om grunnstønad. Etter bokstav d kan det gis grunnstønad til nødvendig telefon, herunder mobiltelefon og teksttelefon. Endringen innebærer at grunnstønad til vanlig telefon bare skal ytes i særlige tilfeller. Se punkt 3.

Til § 8-3

Paragrafen gir regler om tap av pensjonsgivende inntekt og minsteinntekt for rett til sykepenger.

Annet ledd endres slik at det er et vilkår for å få rett til sykepenger fra trygden at inntektsgrunnlaget for sykepenger (sykepengegrunnlaget) utgjør minst 50 prosent av grunnbeløpet (G). Grunnbeløpet er per 1. mai 1999 kr 46 950. Se punkt 2.

Til § 8-19

Paragrafen gir regler om beregning av arbeidsgiverperiode.

Fjerde ledd endres for å klargjøre at fritak fra arbeidsgiveransvaret bare gjelder når arbeidsgiver har utbetalt sykepenger i en full arbeidsgiverperiode, og arbeidstakeren blir arbeidsufør igjen innen 16 dager etter at hun eller han har gjenopptatt arbeidet. Se punkt 11.

Til § 8-47

Paragrafen regulerer rett til sykepenger til yrkesaktive medlemmer som på sykmeldingstidspunktet midlertidig har vært ute av inntektsgivende arbeid.

Fjerde leddendres som følge av endringen i § 8-3. Endringen innebærer en gjeninnføring av minsteinntektsgrensen for rett til sykepenger som var gjeldende for denne bestemmelsen frem til 1. januar 1999, dvs. grunnbeløpet (G). Se punkt 2.

Til § 9-3

Bestemmelsen gir regler om tap av pensjonsgivende inntekt og minsteinntekt som vilkår for rett til stønad ved barns sykdom.

Annet ledd endres tilsvarende § 8-3 annet ledd, slik at det blir et vilkår for å få rett til omsorgspenger, pleiepenger og opplæringspenger at inntektsgrunnlaget for sykepenger (sykepengegrunnlaget) utgjør minst 50 prosent av grunnbeløpet. Denne inntektsgrensen gjelder ikke for omsorgspenger fra arbeidsgiveren. Se punkt 2.

Til § 9-8

Paragrafen gir regler om omsorgspenger fra arbeidsgiver.

Fjerde ledd annet punktumoppheves slik at det ikke lenger gis full refusjon av omsorgspenger i de tilfeller hvor arbeidstakeren har en kronisk eller langvarig sykdom som gir arbeidsgiver rett til refusjon av sykepenger i arbeidsgiverperioden. Se punkt 6.

Til § 10-8

Paragrafen regulerer bl a hvem som har rett til rehabiliteringspenger

I annet ledd nytt tredje punktumåpnes det for unntaksvis godkjenning av at aktivisering og arbeidstrening kan skje hos en annen arbeidsgiver. Hvilke tilfeller som kan godkjennes, vil fremgå av forskrift med hjemmel i bestemmelsens siste ledd. Se punkt 7.

Til § 21-9

Det foreslås at «brukerkontakt/oppfølgingsleder» i tredje ledd annet punktum endres til «brukerkontakt». I Ot. prp. nr. 46 for 1998-99 ble folketrygdloven §§ 15-6, 15-8 og 15-12 foreslått endret tilsvarende. Det vises der (se side 23) til at «brukerkontakt» beskriver best hva oppgaven går ut på, og at selve oppfølgingsvirksomheten ledes av trygdekontoret.

Til § 22-18 annet ledd

Bestemmelsen tar sikte på å gi hjemmel for at trygdeetaten kan kreve at arbeidsgivere, behandlingspersonell og andre med en yrkesmessig forbindelse med etaten oppretter en bankkonto her i landet for mottak av utbetalinger fra etaten, se punkt 8.

Hjemmelen er utformet som en «kan-bestemmelse», særlig med tanke på at krav om oppretting av konto først og fremst er aktuelt i forhold til personer eller bedrifter med mer regelmessig kontakt med trygdens organer.

Til § 25-13

Bestemmelsen gir i dag hjemmel for å gjøre avvik fra bestemmelsene i folketrygdloven i forbindelse med forsøk med oppfølging av sykmeldte og forsøk med lavere uføregrad enn 50 prosent for uførepensjonister. I Ot. prp. nr. 46 (1998-99) er det foreslått hjemmel for forsøk med forhåndsbetaling i begynnelsen av året for egenandeler for helsetjenester. Det foreslås nå tatt inn bestemmelser som også gir hjemmel for forsøk med egenmeldt sykefravær og sykmelding fra kiropraktor og fysioterapeut med spesialitet i manuell terapi (punkt d), og forsøk hvor henvisningskravet fra lege til kiropraktor m.v. faller bort (punkt e). Punktene d og e er utformet som et tillegg i forhold til forslaget i Ot. prp. nr. 46. Se punkt 9.

13.2 Endringer i lov 9. desember 1955 om innkreving av underholdsbidrag m.v.

Til § 19 annet ledd

Det vises til merknaden til folketrygdloven § 22-18 annet ledd. Det bemerkes imidlertid at ordet behandlingspersonell er sløyfet i det nye andre punktum i bidragsinnkrevingsloven § 19 annet ledd. Trygdeetatens innkrevingssentral vil ikke forestå oppgjør til behandlingspersonell mv., slik at dette er et lite praktisk eksempel i forhold til sentralen. Se punkt 8.

13.3 Endringer i lov 19. juni 1931 nr 18 om Aktieselskapet Vinmonopolet

Til § 15

Ansvaret for å fastsette lønnen til administrerende direktør overføres fra departementet til vinmonopolets styre. Se punkt 10.

13.4 Endringer i lov 2. juni 1989 nr 27 om omsetning av alkoholholdig drikk m.v.

Til § 1-2 annet ledd

Det presiseres at bestemmelsens forskriftshjemmel også omfatter Jan Mayen. Se punkt 12.

Til forsiden