Ot.prp. nr. 61 (2003-2004)

Om lov om endringer i politiloven (vurdering av helsetilstanden ved innsetting i arrest, politimyndighet, Politihøgskolen mv.)

Til innholdsfortegnelse

1 Proposisjonens hovedinnhold

Etter at lov om politiet 4. august 1995 nr. 53 (politiloven) trådte i kraft har det oppstått behov for endringer og tilføyelser. Loven ble sist endret høsten 2002. Som følge av St.meld. nr. 22 (2000-2001) Politireform 2000 og opprettelsen av Politidirektoratet, har det oppstått behov for ytterligere endringer og tilføyelser.

Etter overgangen fra Politiskole (etatskole) til Politihøgskole fikk elevene status som studenter og deres formelle bånd til politietaten ble brutt. Dette forholdet sammenholdt med erfaring har vist at det er behov for å lovfeste sentrale bestemmelser om høgskolens organisering og virksomhet, samt studentenes rettigheter og plikter.

Videre er det behov for en del mindre endringer og justeringer i politilovens bestemmelser, fortrinnsvis av presiserende og utfyllende karakter.

Departementet foreslår i proposisjonen endringer i politiloven § 9 slik at det inntas et tillegg for å presisere politiets ansvar for å sørge for at nødvendig helsepersonell involveres når personer som innbringes til politiarrest med rimelig grunn kan anses å kunne få alvorlige helsemessige skader på grunn av rus, sykdom og/eller kroppsskader. Bestemmelsene i politiloven § 17a, § 17b og § 17c om Politiets sikkerhetstjeneste foreslås samlet i et eget nytt kapittel III A. Det foreslås ingen realitetsendringer når det gjelder Politiets sikkerhetstjeneste.

Departementet foreslår i proposisjonen enkelte endringer i politiloven § 18. For det første foreslås det at kravet til vandel også omfatter de som tilsettes i Politidirektoratet. Dette medfører ingen realitetsendring da det per i dag er regulert i politiloven § 24a. Det foreslås videre at det presiseres i første ledd at kravet om norsk statsborgerskap bare er en forutsetning for å kunne tildeles »alminnelig» politimyndighet.

Departementet foreslår i proposisjonen en harmonisering av bestemmelsene i politiloven § 19 når det gjelder tilsettingsform og -måte i Politidirektoratet og etaten for øvrig. For Politidirektoratet foreslås at assisterende politidirektører beskikkes i likhet med politidirektøren. Det foreslås at sjefene for politiets særorganer beskikkes, med unntak av sjefen for ØKOKRIM som utnevnes. Det foreslås videre at betegnelsene »politimester» og »visepolitimester» forbeholdes politidistriktene, og således ikke kan benyttes i Politidirektoratet eller i politiets særorganer.

Departementet foreslår i proposisjonen endringer som skyldes at det har trådt i kraft endringer i stillingsstrukturen i som gjør det nødvendig med enkelte endringer i politiloven § 20 om tildeling av politimyndighet og legitimasjon. Departementet foreslår også at fjerde ledd endres slik at tjenestemannen må oppgi navn og/eller tjenestenummer.

Departementet foreslår i proposisjonen at § 24a opphører, og at bestemmelser om krav til norsk statsborgerskap, vandel, bierverv og taushetsplikt for tilsatte i Politidirektoratet inntas i nåværende paragrafer som regulerer det samme for øvrige tilsatte i politi- og lensmannsetaten. Forslaget medfører ingen realitetsendringer.

Sentrale bestemmelser som regulerer Politihøgskolens organisering og virksomhet, samt studentenes rettigheter og plikter foreslås lovfestet.

Departementet foreslår endelig endring av overskriften til § 25 slik at den bringes i samsvar med bestemmelsens ordlyd, og at rekkevidden av bestemmelsen klargjøres i loven i tråd med Sivilombudsmannens forståelse av bestemmelsen.

Til forsiden