Ot.prp. nr. 64 (2000-2001)

Om lov om endringer i folketrygdloven

Til innholdsfortegnelse

1 Innledning og sammendrag

Sosial- og helsedepartementet legger med dette fram forslag til endringer i

  • lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven)

  • lov 30. juni 2000 nr. 57 om endringer i lov 28. februar 1997 om folketrygd og i enkelte andre lover

Forslagene gjelder visse mindre, materielle endringer samt lovtekniske justeringer med sikte på klargjøring og forenkling. De har ingen eller svært små økonomiske konsekvenser.

Forslagene gjelder:

  • Opptreningsinstitusjoner og spesielle helseinstitusjoner (helsesportssentra).

    Endringsforslaget innebærer at det innføres en felles hjemmel for stønad til opptreningsinstitusjoner og helsesportssentra m.m. i folketrygdloven § 5-20. Siktemålet er å innføre lik finansiering ved en felles forskrift (punkt 2).

  • Avvikling av ordningen med grunnstønad til mobiltelefon.

    Endringen er i overensstemmelse med Stortingets vedtak i forbindelse med statsbudsjettet for 2001 (punkt 3).

  • Overskudd på utgiftsgodtgjørelser tas med i beregning av sykepengegrunnlaget.

    Endringen innebærer at overskudd på utbetalte godtgjørelser som anses for å være en del av lønnsinntekten og som det betales inntektsskatt av, tas med i sykepengegrunnlaget etter folketrygdloven § 8-29 (punkt 4).

  • Sykepenger til vernepliktige.

    Vernepliktige som blir arbeidsuføre mens de utfører militær- eller siviltjeneste har rett til sykepenger etter at tjenesten er slutt. Departementet foreslår en endring i § 8-46 for å klargjøre at vernepliktige også har rett til sykepenger ved sykedimittering (punkt 5).

  • Rett til sykepenger for arbeidstakere som mottar vartpenger fra Statens Pensjonskasse.

    Endringen innebærer at vartpenger likestilles med dagpenger etter folketrygdloven og ventelønn fra Statens Pensjonskasse og gir rett til sykepenger etter folketrygdloven § 8-49.Ytelsene har hovedsakelig samme formål og gir kompensasjon for bortfall av arbeidsinntekt (punkt 6).

  • Opphevelse av unødvendig bestemmelse om attføringsstønad til trening og behandling i godkjent attføringsinstitusjon.

    Bestemmelsen i folketrygdloven om attføringsstønad til trening og behandling i godkjent attføringsinstitusjon anses overflødig og foreslås opphevet (punkt 7).

  • Klargjøring av hvilken rekkevidde en godkjenning som yrkesskade skal ha.

    Det foreslås en presisering av at et trygdekontors godkjenning som yrkesskade er begrenset til å gjelde i forhold til de særytelser som trygdekontoret kan innvilge (punkt 8).

  • Stønad til barnetilsyn ved forbigående sykdom.

    Endringen innebærer at stønad til barnetilsyn også kan gis når en enslig mor eller far allerede har en forbigående sykdom når stønadstilfellet oppstår (punkt 9.1).

  • Overgangsstønad til enslig mor eller far.

    Endringen innebærer at overgangsstønad til enslig mor eller far faller bort i den utstrekning vedkommende mottar pensjons- eller trygdeytelser til livsopphold fra utlandet, slik det gjelder for tilsvarende ytelser fra folketrygden (punkt 9.2).

  • Sosial- og helseinstitusjoners plikt til å gi rutinemessige meldinger til trygdens organer om innskriving og utskriving av klienter.

    Presisering slik at det klart går fram at de sosial- og helseinstitusjoner som blir pålagt å gi rutinemessige meldinger om innskriving og utskriving av klienter, plikter å gjøre dette uten hinder av taushetsplikt (punkt 10).

  • Refusjon til arbeidsgiver av forskuttert reisetilskott etter arbeidsgiverperioden.

    Endring i folketrygdloven slik at arbeidsgiver som forskutterer reisetilskott etter arbeidsgiverperioden for å dekke nødvendige ekstra transportutgifter etter folketrygdloven § 8-14, kan kreve reisetilskottet refundert fra folketrygden (punkt 11).

Forslaget om å avvikle ordningen med grunnstønad til mobiltelefon vil gi en netto innsparing for folketrygden på 1 mill. kroner. Dette er allerede innarbeidet i statsbudsjettet for 2001.

Forslaget om at vartpenger skal gi rett til sykepenger, anslås til å gi en årlig merutgift for folketrygden på maksimalt 1 mill. kroner, og en tilsvarende innsparing for Statens Pensjonskasse.

De øvrige forslagene i proposisjonen vil ikke ha nevneverdige økonomiske eller administrative konsekvenser.

Til forsiden