Ot.prp. nr. 72 (2008-2009)

Om lov om endringer i lov 12. juni 1981 nr. 52 om verdipapirfond og enkelte andre lover (samleproposisjon)

Til innholdsfortegnelse

1 Proposisjonens hovedinnhold

Finansdepartementet legger med dette frem forslag til nye bestemmelser og endringer av bestemmelser i en rekke lover på finansmarkedsområdet.

Det foreslås for det første en ny bestemmelse i verdipapirfondloven som åpner for sammenslåing av verdipapirfond. Etter gjeldende rett kan ikke verdipapirfond fusjoneres. Etter lovforslaget vil verdipapirfond kunne slås sammen etter godkjenning fra tilsynsmyndigheten (Kredittilsynet). Det foreslås at godkjenning fra tilsynsmyndigheten bare skal kunne gis dersom vedtektene i de fond som skal slås sammen i det vesentlige er like når det gjelder investeringsmandat, og dersom sammenslåingen antas å være i andelseiernes interesse. Det foreslås også stilt som vilkår for sammenslåing at flertallet av de styremedlemmene som er valgt av andelseierne har stemt for sammenslåingen. Det er viktig at investorenes interesser hensyntas på en god måte ved sammenslåing av fond, og det er hensynet til slikt investorvern som ligger bak disse forslagene til vilkår for sammenslåing.

Videre foreslås endringer i forsikringsvirksomhetsloven med sikte på å bedre konkurransen i markedet for fripoliser, pensjonskapitalbevis og individuelle pensjonsavtaler. Det foreslås for det første at retten til å kreve flyttegebyr ved flytting av fripoliser, pensjonskapitalbevis og individuelle pensjonsavtaler, oppheves. Det foreslås også at oppsigelsesfristen ved flytting av fripoliser og pensjonskapitalbevis reduseres fra to måneder til en måned. Endelig foreslås regler som presiserer at selskapet skal betale forsinkelsesrente dersom flyttingen av midlene til det nye selskapet ikke foretas innen oppgjørsfristen. Lovforslagene innebærer at kundene kan flytte sine fripoliser, pensjonskapitalbevis og individuelle pensjonsavtaler kostnadsfritt, og at flyttingen kan gjennomføres raskere enn i dag. Dette kan bidra til økt flytting av slike avtaler, noe som igjen vil kunne øke konkurransen i denne del av markedet.

Det foreslås også en endring i regnskapsloven som innebærer at børsnoterte foretak som ikke utarbeider konsernregnskap, skal ha plikt til å utarbeide årsregnskap i samsvar med internasjonale regnskapsstandarder (International Financial Reporting Standards - IFRS).

Videre foreslås en presisering av at kravet i finansavtaleloven § 45 om samtykke fra låntaker dersom lånefordringen pantsettes eller overdras, ikke skal gjelde ved pantsettelse eller overdragelse av lånefordringen til Norges Bank og Bankenes sikringsfond. Dette foreslås tatt inn i nye bestemmelser i sentralbankloven og banksikringsloven.

Det foreslås enkelte tekniske endringer i verdipapirfondloven, bl.a. for å bringe definisjoner mv. i samsvar med direktiv 85/611/EF (UCITS-direktivet) og direktiv 2007/16/EF (gjennomføringsdirektivet til UCITS-direktivet). Direktiv 2007/16/EF er et såkalt «implementing level 2 directive» og er fastsatt av EU-kommisjonen. Direktivet utfyller og klargjør UCITS-direktivet med hensyn til enkelte definisjoner og begreper knyttet til investeringskategorier.

Det foreslås videre en teknisk endring i foretakspensjonsloven og innskuddspensjonsloven, som skal sikre at det er samsvar mellom den plikt foretak har til å opprette pensjonsordning etter lov om obligatorisk tjenestepensjon og den adgang foretakspensjonsloven og innskuddspensjonsloven gir til å opprette pensjonsordning.

Det foreslås også at Kredittilsynet skifter navn til Finanstilsynet. Forslaget fremmes etter ønske fra Kredittilsynet. Det foreslåtte navnet Finanstilsynet vil bedre reflektere tilsynets virksomhet, herunder at tilsynet omfatter både bank-, forsikrings- og verdipapirtilsyn. Kredittilsynets navn er fastlagt i kredittilsynsloven, og forslaget om navnendring krever derfor endring av kredittilsynsloven. I tillegg må navnet Kredittilsynet og henvisninger til kredittilsynsloven endres i alle de lover der navnet og lovtittelen forekommer.

Til forsiden