Ot.prp. nr. 77 (2003-2004)

Om lov om endringer i arbeidsmiljøloven, ligningsloven, utlendingsloven og allmenngjøringsloven

Til innholdsfortegnelse

1 Proposisjonens hovedinnhold

1.1 Innledning

Kommunal- og regionaldepartementet legger med dette frem forslag til lov om endringer i lov 4. februar 1977 nr. 4 om arbeidervern og arbeidsmiljø m.v. (arbeidsmiljøloven), lov 13. juni 1980 nr. 24 om ligningsforvaltning (ligningsloven), lov 24. juni 1988 nr. 64 om utlendingers adgang til riket og deres opphold her (utlendingsloven) og lov 4. juni 1993 nr. 58 om allmenngjøring av tariffavtaler m.v. (allmenngjøringsloven).

Lovforslagene har sin bakgrunn i anmodningsvedtak fra Stortinget av 14. mai 2004, der regjeringen ble bedt om å fremlegge en rekke lovforslag for å forhindre sosial dumping, se nærmere punkt 2.

Forslagene i proposisjonen gjelder flere departementers ansvarsområder, og proposisjonen er derfor blitt til i samarbeid mellom Kommunal- og regionaldepartementet, Arbeids- og administrasjonsdepartementet og Finansdepartementet.

1.2 Proposisjonens hovedinnhold

I punkt 2 redegjøres det nærmere for bakgrunnen for proposisjonen.

I punkt 3 foreslås det å innføre en ny bestemmelse i utlendingsloven om at Arbeidstilsynet skal føre tilsyn med at vilkårene for innvilgelse av arbeids- eller oppholdstillatelse følges i virksomhetene; jf. forslag til ny § 11 a. Enhver som er underlagt tilsyn etter bestemmelsen skal, når Arbeidstilsynet krever det og uten hinder av taushetsplikt, kunne fremlegge opplysninger som anses nødvendige for utøvelsen av tilsynet. Ved mistanke om brudd på regelverket om arbeids- og oppholdstillatelse varsles utlendingsmyndighetene. Petroleumstilsynet skal på tilsvarende måte ha tilsynsansvaret innenfor sitt myndighetsområde.

I punkt 4 foreslås det at Arbeidstilsynet skal føre tilsyn med at lønns- og arbeidsvilkår som følger av vedtak om allmenngjøring etter allmenngjøringsloven § 3 blir overholdt, jf. forslag til ny § 8 i allmenngjøringsloven. Enhver som er underlagt tilsyn etter bestemmelsen skal, når Arbeidstilsynet krever det og uten hinder av taushetsplikt, kunne fremlegge opplysninger som anses nødvendige for utøvelsen av tilsynet. Det foreslås at Arbeidstilsynet kan anmelde overtredelser til politiet. Petroleumstilsynet skal på tilsvarende måte ha tilsynsansvaret innenfor sitt myndighetsområde.

I punkt 5 foreslås det at departementet får hjemmel i arbeidsmiljøloven til å gi forskrift som pålegger bruk av identitetskort for arbeidstakere innenfor bransjer der det er nødvendig eller hensiktsmessig for å ivareta arbeidstakernes helse, miljø og sikkerhet, jf. forslag til ny § 15 A. Det samme gjelder oversiktslister over ansatte som til enhver tid har rett til å oppholde seg på arbeidsplassen.

I punkt 6 foreslås det å endre ligningsloven § 6-10 nr. 1 slik at rapporteringsplikten til Sentralskattekontoret for utenlandssaker utvides til å gjelde opplysninger om alle utenlandske arbeids- og oppdragstakere innen alle bransjer. Det er forutsatt at det skal kunne gjøres unntak fra rapporteringsplikten.

I punkt 7 drøftes det om det er behov for å endre straffebestemmelsen i utlendingsloven § 47 for å sikre at virksomheter som benytter arbeidstakere uten arbeidstillatelse blir anmeldt og idømt bøter. Videre vurderes det om straffeloven § 34 i tilstrekkelig grad sikrer at eventuell fortjeneste oppnådd ved en slik straffbar handling kan inndras. Det konkluderes med at det verken er nødvendig eller ønskelig at det foretas endringer i de aktuelle bestemmelsene. Det vil være hensiktsmessig at en eventuell innstramming av de administrative rutinene i slike saker gis ved instrukser.

Punkt 8 inneholder merknader til de enkelte lovbestemmelsene.

Til forsiden