Ot.prp. nr. 8 (2004-2005)

Om lov om endringer i midlertidig lov 2. juli 2004 nr. 64 om prøveordning med lokaler for injeksjon av narkotika (sprøyteromsordning) m.m.

Til innholdsfortegnelse

1 Proposisjonens hovedinnhold

Regjeringen legger med dette frem forslag til de endringer i midlertidig lov 2. juli 2004 nr. 64 om prøveordning med lokaler for injeksjon av narkotika (sprøyteromsordning) og lov 19. november 1982 nr. 66 om helsetjenesten i kommunene (kommunehelsetjenesteloven) som er nødvendige for å kunne gjennomføre de endringer i sprøyteromsordningen som Stortingets flertall gikk inn for ved vedtakelsen av sprøyteromsloven, jf. Ot. prp. nr. 56 (2003-2004), Innst. O. nr. 104 (2003-2004), Besl. O. nr. 104 (2003-2004), debatten i Odelstinget (O.tid. 595-613, 618-619) og anmodningsvedtak nr. 544.

I proposisjonen foreslås det endringer i sprøyteromsloven § 2 om unntak fra straffansvar slik at det er tillatt for personalet i sprøyteromsordningen å gi brukerne individuell og konkret rådgivning i forbindelse med injiseringen av narkotika i sprøyterommet.

Det skal også åpnes for at brukerne straffritt skal kunne bistå hverandre med å sette sprøyter, men dette krever ikke at det foretas endringer i bestemmelsens ordlyd.

Det foreslås også å definere sprøyteromsordningen som en kommunehelsetjeneste. Det er presisert at det er opp til den enkelte kommune å avgjøre om den ønsker å søke om å etablere en slik tjeneste, og at tjenesten ikke er å anse som nødvendig helsehjelp etter kommunehelsetjenesteloven § 2-1 første ledd.

Av pedagogiske hensyn, er det foreslått en bestemmelse som uttrykkelig fastslår at kravet om forsvarlig yrkesutøvelse etter lov 2. juli 1999 nr. 64 om helsepersonell m.v. (helsepersonelloven) § 4 ikke er til hinder for at helsepersonelloven kan utføre de oppgaver som etter regelverket er lagt til personalet i sprøyterommene. Forslagene til lovendringer omtales i kapittel 3.

I kapittel 4 omtales forslagene til endringer i det utkastet til forskrifter som var vedlagt lovforslaget i Ot. prp. nr. 56 (2003-2004) om sprøyteromsordningen.

Bestemmelsen om vilkår for lovlig adgang til sprøyterommene er foreslått endret slik at det ikke lenger skal være et vilkår at en person ikke er inntatt i legemiddelassistert rehabilitering (LAR).

Kravet til bemanningen av tjenesten er foreslått endret slik at det stilles krav om at tjenesten skal bemannes med både sosial- og helsefaglig personell. Leder av sprøyterommene skal ha helsefaglig utdanning som tilsvarer minst høyskolenivå.

I forskriftene til sprøyteromsloven er det foreslått regler om journalføring i sprøyterom som innebærer en noe innskrenket plikt til å føre journal i forhold til det som følger av helsepersonelloven §§ 39 og 40 og forskrift 21. desember 2000 nr. 1385 om pasientjournal.

Bestemmelsen om formålet med registreringen av brukerne av sprøyterommet er foreslått endret slik at hovedformålet med registrering er evaluering av prøveordningen. Som ledd i sin adgangskontroll, skal imidlertid personalet ha anledning til å bruke opplysningene i registeret til å få bekreftet eller avkreftet om en person er registrert bruker.

Sprøyteromstjenestens innhold er foreslått utvidet slik at tjenesten også skal inneholde tilbud om individuell helsehjelp, som for eksempel sårstell. Som en konsekvens av dette, er kravene til tjenestens lokaler utvidet slik at det også stilles krav om tilgang til et egnet behandlingsrom for å gi slik helsehjelp.

Kravet om at sprøyterommene skal samlokaliseres med lavterskel helsetjeneste, er opprettholdt i utkastet til forskrifter.

Bestemmelsen om regler for opptreden i sprøyteromslokalene er foreslått endret slik at bistand fra en sprøyteromsbruker til å sette sprøyter på en annen person ikke nevnes som eksempel på en straffbar handling som skal føre til bortvisning.

Til forsiden