Ot.prp. nr. 92 (2000-2001)

Om lov om endringer i lov 3. juni 1983 nr. 40 om saltvannsfiske m.v. og lov 14. desember 1951 nr. 3 om omsetning av råfisk (kontrolltiltak)

Til innholdsfortegnelse

1 Proposisjonens hovedinnhold

Regjeringen foreslår i denne proposisjonen en del større og mindre endringer i lov av 3. juni 1983 nr. 40 om saltvannsfiske mv. og lov av 14. desember 1951 nr. 3 om omsetning av råfisk.

Forslagene er av noe ulikt innhold og karakter. De har imidlertid det til felles at samtlige, mer eller mindre direkte, har som sitt siktemål å forbedre ressurskontrollen og forvaltningen av de levende marine ressursene. Proposisjonen må derfor sees på bakgrunn av den offentlige debatt som har pågått særlig siden høsten 2000 om ulovligheter i fiskerinæringen, og den redegjørelsen som fiskeriministeren holdt for Stortinget den 3. mai 2001 om ulovligheter, kontroll og tiltak i fiskerinæringen.

Redegjørelsen er tatt inn som trykt vedlegg til proposisjonen.

Forslagene i proposisjonen omfatter følgende:

  • å utvide saltvannsfiskelovens stedlige virkeområde til å omfatte fartøy som mottar eller transporterer fisk i farvann utenfor noen stats fiskerijurisdiksjon. Videre å utvide det saklige virkeområdet til å omfatte det norske fastland i forbindelse med omlasting, landing, transport, oppbevaring og ved kontroll av omsetning av fisk, i tillegg til selve fisket, samt fangst av pigghuder (kråkeboller, sjøpølser og lignende)

  • å gi fullmakt til å fastsette faktorer for beregning av rund vekt fisk som landes, produseres, oppbevares eller transporteres, for å kunne «regne tilbake» til fangstkvantum ved kontroll av produktmengde på ethvert trinn i produksjons- og leveringskjeden,

  • å gi fullmakt til å kreve opplysninger på sluttseddel om fangstens størrelsessammensetning, i tillegg til opplysninger om fangstkvantum, fiskeslag, fangsttid osv,

  • å gi hjemmel for inndragning av fangst ved levering i strid med gjeldende regler, ikke bare ved fiske i strid med reglene, og om reduksjon av den fangstverdi som skal inndras i enkelte spesielle fiskerier, og

  • å utvide og presisere Fiskeridirektoratets myndighet når det gjelder ressurskontroll, og herunder gi direktoratet adgang til å kontrollere mottak og omsetning av fisk og fiskeprodukter i tillegg til ressurskontroll på sjøen og ved landing av fangst, samt endre salgslagenes oppgave fra «å medvirke» ved kontroll til «å utføre» kontroll.

Disse forslagene er omhandlet i punkt 3 nedenfor.

Videre fremmes forslag om å innføre en landingsseddel, for å registrere fangst som landes (herunder levende fisk til oppdretts- eller havbeiteformål) også når det ikke skjer en samtidig omsetning av fangsten, i punkt 4.

I punkt 5 fremmes det forslag om å skjerpe strafferammen i saltvannsfiskeloven, som i dag er bøter og ved gjentakelse eller skjerpende omstendigheter fengsel i inntil 6 mnd. Forslaget innebærer at den alminnelige strafferammen forhøyes til bøter eller fengsel i inntil 6 måneder, og når det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter fengsel i inntil 2 år.

Videre fremmes det i samme punkt forslag om å forhøye strafferammen i råfiskloven for så vidt gjelder overtredelse av sluttseddelforskriften på kjøpersiden. Strafferammen er i dag bøter, men foreslås skjerpet til bøter eller fengsel i inntil 6 måneder og når det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter fengsel i inntil 2 år.

Punkt 5 inneholder også et forslag om å innføre hjemmel i saltvannsfiskeloven for å anvende fengselsstraff når overtredelse er begått av utenlandsk fartøy, dersom det er inngått avtale med flaggstaten om at fengselsstraff kan anvendes. Havrettskonvensjonens utgangspunkt er at fengselsstraff ikke kan anvendes i forhold til overtredelser begått av utenlandske fartøy i en stats økonomiske sone, men åpner for at dette kan fravikes når det er inngått avtale mellom flaggstaten og vedkommende kyststat.

Til sist foreslås i punkt 6 å endre saltvannsfiskelovens virkeområde slik at man får internrettslig hjemmel for å forby statsløse fartøy å drive fiske i internasjonalt farvann, og håndheve et slikt forbud med tvangsmakt. Havrettsreglene er i utgangspunktet bygget på prinsippet om flaggstatsjurisdiksjon på det åpne hav, men det vil ikke være i strid med dette flaggstatsprinsippet å regulere og utøve tvangsmakt overfor statsløse fartøy.

Økonomiske og administrative konsekvenser er omtalt i punkt 7.

Til forsiden