Ot.prp. nr. 96 (2005-2006)

Om lov om endringer i lov 25. september 1992 nr. 107 om kommuner og fylkeskommuner m.m (komité­modell, avtalevalg m.m.)

Til innholdsfortegnelse

12 Merknader til de enkelte bestemmelser

Merknader til endringer i kommuneloven:

Til § 7 nr. 3:

Forslaget innebærer ingen realitetsendring i dagens bestemmelse. Det foreslås en presisering av lovteksten i tråd med det som tidligere er lagt til grunn.

Til § 10 a:

Bestemmelsen er ny.

Nr. 1: Myndighet til opprettelse av komiteer er lagt til kommunestyret/fylkestinget selv, og kan dermed ikke videredelegeres. Komiteene er saksforberedende organer, og kan ikke tildeles avgjørelsesmyndighet. De kan avgi formelle innstillinger i saker som skal avgjøres i kommunestyret/fylkestinget. Til det å være saksforberedende organ hører også myndighet til å arrangere høringer eller debatter i tilknytning til de saker komiteen har til behandling. Videre kan komiteene fungere som såkalte politiske verksteder, ved for eksempel å ta opp nye saker.

Nr. 2: Utgangspunktet er at samtlige medlemmer av kommunestyret/fylkestinget velges til komiteer når en komitémodell innføres. Kommunestyret/fylkestinget selv kan imidlertid bestemme at ordfører/fylkesordfører kan fritas fra valget. Kontrollutvalgsmedlemmer som også er medlemmer av kommunestyret/fylkestinget er utelukket fra valg.

Nr. 3: Valg til komiteene skjer på bakgrunn av innstilling fra en valgnemnd, slik regelen også er ved ordinært avtalevalg etter foreslått § 38 a. Det kreves imidlertid ikke enighet i kommunestyret/fylkestinget for at valget anses gjennomført. Simpelt flertall er tilstrekkelig.

Nr. 4: Bestemmelsen gir særregler ved valg til komiteene. Til forskjell fra avtalevalg kreves det ikke kjønnsmessig balanse etter lovens ordinære regler. Bestemmelsen setter krav til forholdsmessighet for begge kjønn i alle komiteene sett under ett. Valg til alle komiteer må derfor skje samlet. Regelen innebærer at dersom den kjønnsmessige fordeling blant de som skal velges til komiteene for eksempel er 40 prosent kvinner og 60 prosent menn, skal det samme fordelingstall benyttes ved valg til den enkelte komité. Den kjønnsmessige fordeling blant varamedlemmene skal være lik som ved valg av faste medlemmer. Valgbare varamedlemmer er imidlertid kun kommunestyrets/fylkestingets varamedlemmer. Kravet til forholdsmessighet betyr også at dersom kommunestyret/fylkestinget bestemmer at det skal legges ned en komité eller opprettes en ny, må sammensetningen for alle komiteer vurderes på nytt. Samtlige kommunestyrerepresentanter (og møtende varamedlemmer) er stemmeberettigede ved valg til komiteene.

Nr. 5: Dette er en særregel som regulerer forholdet i de tilfeller et kommunestyre-/fylkestingsmedlem trer endelig ut av kommunestyret/fylkestinget. Vedkommendes varamedlem (jf. § 16 nr. 2) vil da tre inn i, ikke bare i den uttredendes plass i kommunestyret/fylkestinget, men også i aktuell komité. Hovedregelen om nyvalg ved uttreden fra annet folkevalgt organ enn kommunestyret/fylkestinget, gjelder ikke for komiteene, jf. § 16 nr. 3.

Nr. 6: For videre saksutredning eller til å utrede særskilte spørsmål knyttet til saker komiteen har til behandling, kan komiteene opprette arbeidsutvalg med mindre kommunestyret/fylkestinget har bestemt noe annet. Arbeidsutvalgene kan ikke gis avgjørelsesmyndighet.

Nr. 7: Komiteene velges for hele valgperioden. Som for faste utvalg kan imidlertid kommunestyret/fylkestinget foreta omorganiseringer i perioden.

Til § 12 nr. 4:

Den foreslåtte endringen innebærer at det enkelte kommunedelsutvalg ved vanlig flertall, kan beslutte å delegere myndighet til egen administrasjon. Formelt gjøres dette ved at lederen av administrasjonen i kommunedelen får myndighet til å treffe vedtak i enkeltsaker eller i typer av saker som ikke er av prinsipiell betydning. Denne ordningen er i samsvar med det som ellers er kommunelovens system for videredelegering (til administrasjonssjefen). Bestemmelsen sikrer kommunestyret muligheten til å nekte videredelegering, men det kreves ikke noen aktiv handling fra kommunestyrets side for å åpne for delegasjon. Den myndighet som kan delegeres til kommunedelsadministrasjonen tilsvarer den myndighet som kan legges til ledere eller arbeidsutvalg tilknyttet faste utvalg eller til kommunens administrasjonssjef.

Til § 14 nr. 1 første ledd bokstav a):

Hovedregelen også ved valg til kommunedelsutvalg er at innbyggerne er valgbare uansett hvor de bor i kommunen. Det foreslås at kommunestyret kan vedta at bare de som er innført i folkeregisteret som bosatt i vedkommende kommunedel, er valgbare til kommunedelsutvalg. Spørsmålet om hvorvidt et slikt bostedskrav skal gjøres gjeldende, må diskuteres konkret av det enkelte kommunestyre.

Til § 16:

Nr. 1: Paragrafens første ledd annet punktum fastsetter i dag regler for innkalling av varamedlemmer når et organ er valgt ved forholdsvalg. Dette foreslås endret til å gjelde i alle tilfelle – både når organet er valgt ved forholdsvalg og ved avtalevalg.

Nr. 2: Regelen for opprykk ved ledig representantplass i formannskap/fylkesutvalg foreslås endret, jf. § 16 nr. 3. Som en følge av dette gjøres en endring i paragrafens annet ledd slik at den kun gjelder ved opprykk i kommunestyret/fylkestinget når en representantplass blir ledig.

Nr. 3: Det foreslås at ledige plasser i formannskapet eller fylkesutvalget skal fylles ved suppleringsvalg, på samme måte som det som gjelder for andre folkevalgte organ, med unntak av kommunestyret/fylkestinget. Regelen om nyvalg kan ikke få anvendelse på kommunestyre- og fylkestingskomiteer opprettet i medhold av § 10 a. På grunn av kravet til gjennomgående representasjon vil medlemmer i slike komiteer også sitte i kommunestyret/fylkestinget. Ved varig forfall i kommunestyret eller fylkestinget er regelen at varamedlem trer inn i kommunestyret/fylkestinget, jf. § 16 nr. 2. Vedkommende må da også tre inn i den komiteen uttredene kommunestyre-/fylkestingsmedlem tilhørte, jf. § 10 a nr. 5.

Suppleringsvalg skal skje fra den samme gruppen som det uttredende medlemmet tilhørte.

Nr. 5: Suppleringsvalg til ledige vararepresentantplasser skal skje fra den gruppen som har for få vararepresentanter. Regelen gjelder i dag kun ved forholdsvalg. Lovforslaget innebærer at den også vil gjelde ved avtalevalg.

Nr. 6: Det foreslås regler om hvordan suppleringsvalget skal gjennomføres. Den gruppen som har en ledig plass peker selv ut kandidaten til plassen. Kommunestyret eller fylkestinget velger deretter vedkommende, dersom de formelle valgbarhetsvilkårene er oppfylt. Dette er i samsvar med det som gjelder ved suppleringsvalg til kommunestyret/fylkestinget i løpet av valgperioden, når det ikke er flere valgbare kandidater igjen på den opprinnelige listen. I de tilfeller suppleringsvalget skjer i formannskapet/fylkesutvalget, jf. delegasjonsregelen i § 16 nr. 5 siste punktum, skal melding om forslag til kandidat sendes vedkommende organ.

Til § 17 nr. 2:

Da den nye valgloven ble vedtatt i 2002, ble det bestemt at de nyvalgte kommunestyrene/fylkestingene skulle foreta egengodkjenning av valgoppgjøret. Det ble ikke gitt bestemmelser om når denne egengodkjenningen skulle finne sted. Det lovfestes at kommunestyret/fylkestinget skal ta stilling til valgets gyldighet som første sak i konstituerende møte etter § 17. Dette er i tråd med praksis.

Til § 24 nr. 2:

Bestemmelsen inneholder en presisering om at ledere av kommunale og fylkeskommunale foretak kan ansettes på åremål. Presiseringen innebærer ingen realitetsendring. Bestemmelsen om åremål utvides til å omfatte kommunale ombud. Det er også gjort mindre språklige endringer i lovteksten, uten at dette innebærer realitetsendring.

Gjeldende bestemmelse i nr. 2 om regnskapsansvarlig foreslås opphevet. Ny § 24 nr. 2 foreslås å regulere ansettelse på åremål. Nåværende § 24 nr. 4 blir ny nr. 3.

Til § 29:

Nr. 1: Som en følge av at komitémodellen foreslås lovregulert som eget folkevalgt organ på linje med faste utvalg, tas kommunestyre- og fylkestingskomiteene med i oppregningen av organ hvor saksbehandlingsreglene er gjort obligatoriske.

Nr. 3 og 4: Som følge av at det foreslås en ny § 38 a om avtalevalg ved valg til folkevalgte organer, foretas en presisering i lovteksten slik at lovhenvisningene blir korrekte.

Nr. 6: Kommunelovens ordinære regler for valg til folkevalgte organ gjelder ikke. I stedet er det fastsatt egne regler i § 10 a for valg til kommunestyre- og fylkestingskomiteer. Dette presiseres i bestemmelsen om saksbehandlingsreglenes virkeområde.

Til § 35 nr. 4:

Det foreslås lovfestet en regel om avtalevalg i ny § 38 a. Hovedregelen om valg til folkevalgte organ endres i samsvar med dette, slik at valget skal skje ved forholdsvalg dersom minst ett medlem krever det, ellers som avtalevalg.

Til § 38:

Bestemmelsen regulerer i dag flertallsvalg ved valg til folkevalgte organer. Regelen anses overflødig ved siden av de foreslåtte regler om avtalevalg etter § 38 a. Flertallsvalg er kun aktuelt hvor det skal velges enkeltrepresentanter, for eksempel kommunens representant i et organ utenfor kommunen, leder/nestleder i utvalg eller ved suppleringsvalg til folkevalgte organer. Bestemmelsen foreslås endret i samsvar med dette.

Til § 38 a:

Bestemmelsen er ny.

Paragrafen regulerer valg av folkevalgte organer ved avtalevalg, og innebærer en lovfesting av den praksis som har utviklet seg i kommuner og fylkeskommuner på dette området.

Valget skal gjennomføres basert på et enstemmig vedtak i kommunestyret eller fylkestinget. Dersom noe medlem stemmer imot at valget holdes på denne måten, må det gjennomføres som forholdsvalg. Til grunn for valget ligger en innstilling, for eksempel fra en valgnemnd. Innstillingen skal inneholde et antall navn som tilsvarer antall medlemmer i vedkommende organ, og benevning på det partiet/den gruppen vedkommende representerer. I tillegg kan innstillingen inneholde forslag på vararepresentanter.

De regler som i dag gjelder den kjønnsmessige sammensetningen av organer valgt ved flertallsvalg, får tilsvarende anvendelse ved avtalevalg. Reglene gjelder organet som helhet. Dette innebærer at begge kjønn skal være representert dersom gruppen får valgt to eller tre representanter. Blir det valgt fire eller flere representanter, skal hvert kjønn være representert med minst 40 prosent av de som velges. Tilsvarende gjelder for vararepresentantene. Dersom et kjønn vil få færre representanter enn det som følger av reglene, må man foreta en justering i innstillingen ved at representanter for det underrepresenterte kjønn settes inn slik at man oppfyller lovens krav.

Ved valg av organer med lovfestet krav til gjennomgående representasjon skal reglene om kjønnsmessig sammensetning av organene følges så langt det er mulig.

Til § 39 a:

I bestemmelsens første ledd er det foretatt en språklig klargjøring. Dette innebærer ingen realitetsendring i forhold til tidligere bestemmelse.

Nr. 2: Hovedregelen er at kommunestyret/fylkestinget må ta stilling til forslaget innen 6 måneder. Forslag knyttet til sak som inngår i en pågående planprosess etter plan- og bygningsloven vil mest hensiktsmessig behandles i forbindelse med denne. Det vises til at plan- og bygningsloven i § 16-1 har bestemmelser om innbyggernes rett til medvirkning i planprosesser. Initiativforslag bør ikke behandles løsrevet fra denne sammenhengen. Det foreslås derfor at det kan gjøres unntak fra 6 måneders fristen i disse tilfellene.

Nr. 3: Endringene er en presisering av hvordan gjeldende bestemmelse er fortolket og praktisert. Disse bygger på presiseringer gitt i lovens forarbeid, men som ikke fremgår av lovens ordlyd direkte. Det slås nå fast at et forslag som har samme innhold som et annet forslag fremmet etter § 39 a eller en sak som er behandlet av kommunestyret eller fylkestinget i løpet av valgperioden, ikke kan fremmes i samme valgperiode. Det er også foretatt en språklig forenkling av bestemmelsen, uten at dette innebærer noen realitetsendring.

Merknader til endringer i svalbardloven:

Til § 34:

Bestemmelsen klargjør at Longyearbyen lokalstyre kan gjøre endring i medlemstallet og når dette må gjøres for å få virkning for kommende valgperiode. Bestemmelsen tilsvarer kommuneloven § 7 nr. 3.

Til § 36 a:

Bestemmelsen regulerer bruk av lokalstyrekomiteer og tilsvarer regelen i kommuneloven § 10 a.

Til § 36 b:

Bestemmelsen regulerer adgangen til utvidet myndighet i hastesaker og tilsvarer regelen i kommuneloven § 13.

Til § 39 a:

Bestemmelsen regulerer bruk av åremål for Longyearbyen lokalstyre på tilsvarende måte som for kommunene.

Til § 44 a:

Bestemmelsen regulerer ordningen med innbyggerinitiativ for Longyearbyen lokalstyre på tilsvarende måte som for kommunene.

Til forsiden