Prop. 11 S (2010–2011)

Kapitalforhøyelse og statlig lån til Statskog SF

Til innholdsfortegnelse

1 Innledning og sammendrag

Landbruks- og matdepartementet foreslår i denne proposisjonen at Stortinget gir sin tilslutning til Statskog SFs kjøp av Borregaard Skoger AS, Borregaard Vafos AS og Børresen AS fra Orkla ASA og Borregaard NEA AS, til en pris av 1,725 milliarder kroner, og samtykker i kapitalforhøyelse og låneopptak for dette formålet.

Kjøpet foreslås finansiert med en egenkapitalforhøyelse på 1,250 milliarder kroner. Resterende del av kjøpesummen, 475 millioner kroner, finansieres ved et ansvarlig lån fra staten.

Orkla varslet våren 2010 at selskapet vurderte å selge alle aksjer i de nevnte selskapene, som eier og forvalter store skogeiendommer. Orkla ASA eier 100 prosent av Borregaard Skoger AS. Børresen AS og Borregaard Vafos AS eies begge 100 prosent av Borregaard NEA AS, som er et heleid datterselskap av Orkla. Borregaard Skoger AS eier 50 prosent av aksjene i Statskog-Borregaard Skogsdrift AS. De resterende 50 prosent av aksjene i Statskog-Borregaard Skogsdrift AS eies i dag av Statskog SF.

Borregaard Skoger AS, Børresen AS og Borregaard Vafos AS eier eiendommer med et samlet areal på ca. 1,1 millioner dekar hvorav om lag 756 000 dekar produktivt skogareal. Eiendommene er fordelt på 24 kommuner. De største eiendommene ligger i Borregaard Skoger AS og har et samlet areal på ca. 932 000 dekar, hvorav ca. 650 000 dekar er produktivt skogareal. Eiendommene er fordelt på fire fylker og 18 kommuner. Hovedvekten av eiendommene til Borregaard AS ligger i Hedmark, og delvis grensende til Statskog SFs eksisterende eiendommer. Børresen AS har skogeiendommer på totalt 114 000 dekar i kommunene Lier, Modum, Nedre Eiker og Øvre Eiker. Eiendommene ligger nær Drammen og bare fire mil fra Oslo, og har dermed sentral beliggenhet som turområde for store befolkningskonsentrasjoner. Borregaard Vafos AS eier skogeiendommer på til sammen 21 000 dekar i kommunene Drangedal og Kragerø.

Kjøp av de nevnte selskapene er en sjelden mulighet til å utvide grunnlaget for Statskog SFs forretningsmessige drift. Statskog SFs styre har tatt en investeringsbeslutning og er kommet i kjøpsposisjon, med forbehold om godkjennelse av eier. Saken er behandlet i foretaksmøtet, som har gitt sin tilslutning til oppkjøpet med forbehold om Stortingets samtykke. Regjeringen mener staten som eier av Statskog SF bør gi foretaket anledning til å gjennomføre investeringen. Investeringen forutsetter egenkapitalforhøyelse i kombinasjon med låneopptak.