Prop. 111 L (2012–2013)

Endringer i aksjelovgivningen mv. (forenklinger)

Til innholdsfortegnelse

7 Økonomiske og administrative konsekvenser

7.1 Økonomiske og administrative konsekvenser for private

Forslagene i proposisjonen vil innebære økonomiske besparelser og færre administrative byrder for aksjeselskapene og allmennaksjeselskapene. Ingen av forslagene vil etter departementets vurdering medføre økte byrder eller kostnader for selskapene.

Endringene av reglene i kapittel 2 vil forenkle stiftelsesprosessen, se punkt 4. Forslagene innebærer samlet sett at det stilles færre krav til hvilke dokumenter eller opplysninger som skal utarbeides eller gis i forbindelse med stiftelsen. Dette sammen med forslaget om å legge til rette for elektronisk stiftelse vil medføre at etablerere av ny næringsvirksomhet i større grad enn i dag vil kunne stifte et aksjeselskap uten bruk av ekstern bistand.

Endringene av § 8-1 om utbytte innebærer at skrankene for utbytteutdeling etter denne bestemmelsen reduseres, se punkt 5.4. En endring av § 8-1 og opphevelsen av reglene om overkursfond i § 3-2 (se punkt 5.3) vil sammen med den allerede gjennomførte reduksjonen av minste tillatte aksjekapital til 30 000 kroner innebære at de skjønnsmessige kravene til selskapets egenkapital og likviditet etter § 3-4 må få en mer sentral rolle. Endringene innebærer at selskapskapitalen i større grad kan tilpasses det enkelte selskapets behov. Man unngår dermed en uforholdsmessig innlåsing av kapital i selskapene som i stedet kan investeres i annen næringsvirksomhet eller brukes på annen samfunnsnyttig måte. På den annen side kan det ikke utelukkes at reduksjonen av de formelle skrankene for utbytteutdeling etter § 8-1 kan føre til at enkelte selskaper utdeler mer utbytte enn de ville ha gjort etter de nåværende reglene og da uten å ta tilstrekkelig hensyn til kravet til forsvarlig egenkapital og likviditet etter § 3-4. Det er mulig dette i noen tilfeller kan føre til dårligere dekningsmuligheter for kreditorene. Det må likevel antas at reduksjonen av aksjekapitalkravet fra 100 000 kroner til 30 000 kroner, som allerede er gjennomført, har vel så stor betydning i denne sammenhengen.

De foreslåtte endringene av kapittel 5 om avholdelse av generalforsamling gir aksjeeierne en adgang til å holde generalforsamling på en enkel og uformell måte, hvis de ønsker det, se punkt 6.2. Endringsforslagene gir på denne måten selskapene muligheter for å oppnå administrative besparelser, og skulle ikke ha noen negative konsekvenser for selskapene.

De foreslåtte endringene av kapittel 6 gir selskapene større mulighet til selv å bestemme hvordan selskapets ledelse skal organiseres, se punkt 6.4 og 6.6. Videre innebærer forslagene at styret i større grad kan treffe beslutninger uten å holde fysiske møter, se punkt 6.5. Reglene gir muligheter for administrative og økonomiske besparelser og pålegger ingen nye byrder.

7.2 Økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige

Når det gjelder økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige, er det først og fremst Foretaksregisteret som vil være berørt. Lovforslaget forutsetter at det skal utvikles en elektronisk løsning for stiftelse av aksjeselskap, se punkt 4.6. Videre innebærer enkelte av endringene at systemer og rutiner må legges om. På sikt vil en ordning som legger til rette for elektronisk stiftelse av aksjeselskap, kunne medføre besparelser for Foretaksregisteret fordi det antakelig vil føre til at flere dokumenter vil bli sendt elektronisk, og at det vil være færre feil i dokumentene som sendes inn for registrering.

Til forsiden