Prop. 113 S (2010–2011)

Utbygging og drift av Ekofisk sør og Eldfisk II

Til innholdsfortegnelse

2 Omtale av prosjektene

2.1 Utbygging og drift av Ekofisk sør

Departementet mottok plan for utbygging og drift av Ekofisk sør 24. februar 2011. Planen er en videreutvikling av Ekofisk-feltet, og omfatter en ny brønnhodeplattform (2/4 Z) og en ny havbunnsbasert vanninjeksjonsinnretning (2/4 VB). Boring av nye produksjons- og vanninjeksjonsbrønner er også omfattet av planen.

2.1.1 Lokalisering og historikk

Ekofisk-feltet ligger helt sør i Nordsjøen, om lag 300 kilometer fra land. Feltet inngår i utvinningstillatelse 018, som ble tildelt 2. september 1965. Tillatelsen omfatter deler av blokk 2/4, 2/7 og 7/11 og inneholder flere funn og felt, ofte omtalt som Ekofisk-området. Bortsett fra Ekofisk-feltet er det i utvinningstillatelsen i dag drift på Eldfisk, Tor og Embla.

Rettighetshaverne i utvinningstillatelse 018 er:

ConocoPhillips Skandinavia AS (operatør)

35,112 pst.

Eni Norge AS

12,388 pst.

Petoro AS1

5,000 pst.

Statoil Petroleum AS

7,604 pst.

Total E&P Norge AS

39,896 pst.

Figur 2.1 Kart over Ekofisk-området

Figur 2.1 Kart over Ekofisk-området

Ekofisk var det første kommersielle oljefunnet på norsk sokkel da det ble funnet i 1969. Feltet ble satt i produksjon i 1971, og det har siden vært bygget ut flere ganger. Det var først i 1975 og 1977 at feltet fikk eksportrørledninger for eksport av henholdsvis olje og gass. I 1987 ble innretningene på Ekofisk-feltet jekket opp flere meter som følge av havbunninnsynkning. Vanninjeksjon startet opp samme år og har vært med på å øke utvinningen fra feltet betydelig. De siste tiårene har feltet gjennomgått flere ombygginger som har vært gjenstand for myndighetsbehandling. I 2010 ble det godkjent bygging av ny boligplattform på feltet.

2.1.2 Reservoar og produksjon

Ekofisk ble opprinnelig bygd ut med trykkavlastning som drivmekanisme. I 1987 startet vanninjeksjonen, primært i nordlige og sentrale deler av feltet. Trykkavlastningen har ført til en sammentrykking av reservoaret som har gitt en innsynkning av havbunnen med opptil 9,5 meter. De opprinnelige tilstedeværende ressursene for Ekofisk er i henhold til ressursregnskapet for norsk sokkel per 31. desember 2010 oppgitt til 1099 millioner Sm3 olje og 292 milliarder Sm3 gass. På samme tidspunkt var det produsert 587 millioner Sm3 oljeekvivalenter.

Figur 2.2 Forventet produksjonsprofil for Ekofisk-feltet. Det mørke områdene er produksjon som tilskrives Ekofisk sør-prosjektet hhv. med og uten vanninjeksjonsinnretningen 2/4 VB.

Figur 2.2 Forventet produksjonsprofil for Ekofisk-feltet. Det mørke områdene er produksjon som tilskrives Ekofisk sør-prosjektet hhv. med og uten vanninjeksjonsinnretningen 2/4 VB.

Realiseringen av Ekofisk sør er forventet å øke utvinningen av olje fra Ekofisk-feltet fra 49,5 til 52 pst i 2028. Selv om utvinningstillatelsen går ut i 2028, vil Ekofisk-feltet kunne produsere fram mot 2050. Dette vil i så fall øke utvinningsgraden ytterligere.

2.1.3 Utbyggingsløsning

PUD for Ekofisk sør omfatter bygging av ny brønnhodeplattform (2/4 Z), ny havbunnsbasert vanninjeksjonsinnretning (2/4 VB) og boring av 44 nye brønner, hvorav 35 produksjonsbrønner, 8 vanninjeksjonsbrønner og 1 brønn for deponering av kaks. Disse brønnene vil bli boret med oppjekkbar borerigg. Produksjonen fra 2/4 Z vil bruke eksisterende olje- og gassbehandlingsanlegg på Ekofisk feltsenter. Gassen vil bli eksportert til Emden og oljen til Teesside for videre prosessering.

Den nye 2/4 Z-plattformen vil være en bunnfast innretning med stålunderstell og plass til 36 brønner. Plattformen vil være koblet til den eksisterende 2/4 M-plattformen via en broforbindelse. Havbunnsinnretningen 2/4 VB vil være lokalisert om lag 3 kilometer sør for Ekofisk-komplekset. Denne innretningen vil få injeksjonsvann fra Eldfisk-feltet.

Det er beregnet at den nye 2/4 Z-plattformen vil kreve 1,8 MW elektrisk kraft, som vil bli dekket fra allerede eksisterende kraftgenereringskapasitet på Ekofisk-komplekset. I tillegg vil det bli lagt en ny elektrisitetskabel mellom 2/4-Z plattformen på Ekofisk og den kommende 2/7 S-plattformen på Eldfisk. Dette skal gi energioptimal utnyttelse av kraftgenereringskapasiteten på de to feltene. I tillegg er det avsatt plass på 2/4 Z-plattformen slik at denne kan få kraft fra land dersom dette skulle bli aktuelt i fremtiden. Denne plassen kan alternativt benyttes til å fase inn nye ressurser fra omkringliggende felt eller funn.

2.1.4 Drift og nedstengning

Ekofisk 2/4 Z har planlagt oppstart desember 2013, mens havbunnsinnretningen 2/4 VB etter planen skal starte opp i september 2013. Operatøren vil benytte eksisterende forsynings- og driftsbase i Risavika i Tananger.

Det vil bli lagt fram en avslutningsplan med forslag til disponering av feltinstallasjoner og rør i god tid før nedstengningen av produksjonen. Ved behandlingen av denne planen vil det bli lagt vekt på å finne disponeringsløsninger som er akseptable for miljøet og som ikke vil skape problemer for fiskerivirksomheten.

2.1.5 Investeringer og lønnsomhet

Operatøren har beregnet investeringene for Ekofisk sør-prosjektet til 27,3 milliarder 2011-kroner inkludert boring av brønner. Videre er det beregnet en nåverdi før skatt på 21,2 milliarder 2011-kroner. Anslagene er basert på en oljepris på 73,9 USD/fat, en valutakurs på 6,2 kroner/USD (øker til 6,5 kroner/USD i 2014) og en diskonteringsrente på 10 pst.

Operatøren har også gjennomført sensitivitetsanalyser for viktige parametre. Nåverdi for lav oljepris (44 USD/fat) er beregnet til om lag 3 milliarder kroner før skatt. For lavt reserveutfall1 (P90) er nåverdien beregnet til om lag 16 milliarder kroner før skatt. Balanseprisen2 for Ekofisk sør-prosjektet er 233 kroner/fat ved en diskonteringsrente på 7 pst.

Alle de økonomiske beregningene er gjort i lys av at utvinningstillatelsen utløper i 2028. Det er et potensial for produksjon på Ekofisk-feltet fram mot 2050, noe som vil påvirke nåverdien av prosjektet.

2.2 Utbygging og drift av Eldfisk II

Departementet mottok plan for utbygging og drift av Eldfisk II 24. februar 2011. Planen er en videreutvikling av Eldfisk-feltet, og omfatter en ny brønnhode-, produksjons- og boligplattform og boring av nye produksjons- og vanninjeksjonsbrønner. Planen omfatter også en oppgradering av eksisterende innretninger på Eldfisk- og Embla-feltet.

2.2.1 Lokalisering og historikk

Eldfisk-feltet ligger helt sør i Nordsjøen, om lag 300 kilometer fra land. Feltet inngår i utvinningstillatelse 018, som ble tildelt 2. september 1965. Tillatelsen omfatter deler av blokk 2/4, 2/7 og 7/11 og inneholder flere funn og felt, ofte omtalt som Ekofisk-området.

Eldfisk-feltet ble funnet i 1970, og feltet startet å produsere i august 1979. Feltet ble bygget ut med en brønnhode-, bore- og boligplattform samt en prosess- og kontrollplattform som er koblet sammen. En tredje plattform, en brønnhode-, bore-, prosess-, og boligplattform ble installert på den nordlige delen av feltet. I forbindelse med oppstart av vanninjeksjon i 2000, ble det bygget en ny plattform på Eldfisk-feltet, 2/7 E. Denne plattformen leverer injeksjonsvann til Ekofisk- og Eldfisk-feltet i tillegg til tjenester knyttet til kraftproduksjon, gassinjeksjon og gassløft for Eldfisk-feltet.

2.2.2 Reservoar og produksjon

Eldfisk ble opprinnelig bygget ut med trykkavlastning som drivmekanisme, med oppstart av vanninjeksjon i 2000. De opprinnelige tilstedeværende ressursene for Eldfisk er i henhold til ressursregnskapet for norsk sokkel per 31. desember 2010 oppgitt til 463 millioner Sm3 olje og 125 milliarder Sm3 gass. På samme tidspunkt var det produsert 141 millioner Sm3 oljeekvivalenter.

Figur 2.3 Produksjonsprognose fra Eldfisk-feltet. Det mørke området er produksjon som tilskrives den nye 2/7 S innretningen i forbindelse med Eldisk II-prosjektet. Det grå viser produksjonen fra eksisterende innretninger som også er en del av prosjektet.

Figur 2.3 Produksjonsprognose fra Eldfisk-feltet. Det mørke området er produksjon som tilskrives den nye 2/7 S innretningen i forbindelse med Eldisk II-prosjektet. Det grå viser produksjonen fra eksisterende innretninger som også er en del av prosjektet.

Det er anslått at Eldfisk II prosjektet, vil øke utvinningsgraden for olje fra 22 pst. til 28,5 pst. innenfor nåværende lisensperiode. En videreutvikling av ressursene i nordlige del av Eldfisk vil kunne øke utvinningsgraden med ytterligere 1,5 pst.

2.2.3 Utbyggingsløsning

PUD for Eldfisk II omfatter bygging av en brønnhode-, prosess-, og boligplattform. Det skal også bores 42 nye brønner, hvorav 2 på Eldfisk 2/7 A og 40 på Eldfisk 2/7 S. Brønnene på Eldfisk 2/7 S fordeles på 30 produksjonsbrønner, 9 vanninjeksjonsbrønner og 1 brønn for deponering av kaks. I tillegg inneholder prosjektet omfattende oppgraderinger av eksisterende plattformer, slik at disse kan få forlenget levetid. Selv om lisensperioden utgår i 2028, er det estimert at feltet kan produsere fram mot 2050.

Den nye plattformen vil være en bunnfast innretning med stålunderstell og plass til 40 brønner. Den nye plattformen vil være koblet via en bro til den eksisterende 2/7 E-plattformen. Olje og gass fra Eldfisk vil fortsatt gå i rør via Ekofisk til markedet. Det vil også bli lagt en elektrisk kabel og en fiberoptisk kabel mellom Ekofisk- og Eldfisk-feltet.

Det skal gjøres omfattende modifikasjoner på de eksisterende innretningene på Eldfisk- og Embla-feltet, slik at disse kan produsere til den nye Eldfisk 2/7 S-innretningen. Én plattform omgjøres til brostøtte på feltet.

Systemene på den nye plattformen vil være elektrisk drevne, og bruk av elektrisk kraft på den nye plattformen er beregnet til 7 MW når alle kraftforbrukerne er i drift. Kraften vil bli dekket gjennom eksisterende kraftproduksjon på Eldfisk 2/7 E, eventuelt supplert med kraft gjennom kabelen som skal legges mellom Ekofisk- og Eldfisk-feltet. Dette vil sikre en energioptimal utnyttelse av kraftgenereringskapasiteten på de to feltene.

2.2.4 Drift og nedstengning

Eldfisk 2/7 S har planlagt oppstart første kvartal 2015. Operatøren vil benytte eksisterende forsynings- og driftsbase i Risavika i Tananger.

Det vil bli lagt fram en avslutningsplan med forslag til disponering av feltinstallasjoner og rør i god tid før nedstengningen av produksjonen. Ved behandlingen av denne planen vil det bli lagt vekt på å finne disponeringsløsninger som er akseptable for miljøet og som ikke vil skape problemer for fiskerivirksomheten.

2.2.5 Investeringer og lønnsomhet

Operatøren har beregnet investeringene for Eldfisk II-prosjektet til 36,6 milliarder 2011-kroner. Tallet inkluderer den nye innretningen, modifikasjoner på de eksisterende innretningene og boring av nye brønner. Videre er det beregnet en nåverdi før skatt på 9,2 milliarder 2011-kroner. Anslagene er basert på en oljepris på 73,9 USD/fat, en valutakurs på 6,2 kroner/USD (øker til 6,5 kroner/USD i 2014) og en diskonteringsrente på 10 pst.

Operatøren har også gjennomført sensitivitetsanalyser for viktige parametre. Nåverdi for lav oljepris (44 USD/fat) er beregnet til om lag -8 milliarder kroner før skatt. For lavt reserveutfall3 (P90) er nåverdien beregnet til om lag -2 milliarder kroner før skatt. Balanseprisen før skatt for Eldfisk II-prosjektet er 341 kroner/fat ved en diskonteringsrente på 7 pst.

Alle de økonomiske beregningene er basert på at utvinningstillatelsen utløper i 2028. Det er et potensial for produksjon fra Eldfisk-feltet fram mot 2050.

Fotnoter

1.

P90 er et ressursestimat hvor det er 90 prosent sannsynlighet for at ressursene er større enn dette.

2.

Balanseprisen er den oljeprisen som gjør at nåverdien i prosjektet blir lik 0.

3.

P90 er et ressursestimat hvor det er 90 prosent sannsynlighet for at ressursene er større enn dette.
Til forsiden