Prop. 141 L (2012–2013)

Endringer i utlendingsloven mv. (behandling av sikkerhetssaker)

Til innholdsfortegnelse

1 Hovedinnholdet i proposisjonen

Justis- og beredskapsdepartementet fremmer med dette forslag om endringer i lov 15. mai 2008 nr. 35 om utlendingers adgang til riket og deres opphold her (utlendingsloven).

Forslaget gjelder nye regler for hvordan forvaltningen og domstolene skal behandle utlendingssaker som berører grunnleggende nasjonale interesser eller utenrikspolitiske hensyn (sikkerhetssaker). Formålet er å etablere regler som gir muligheter for kontradiksjon i saker der opplysninger som er gradert etter sikkerhetsloven eller beskyttelsesinstruksen må hemmeligholdes, og samtidig legge til rette for en effektiv saksbehandling, tilpasset sakenes særegne karakter og viktighet.

Lovforslaget innebærer endringer i de prosessuelle reglene for forvaltningsbehandlingen. I stedet for at departementet skal instruere utlendingsmyndighetene om innholdet i vedtaket, skal departementet selv treffe avgjørelse i førsteinstans i saker som gjelder inngrep i retten til opphold for utlendinger med oppholdstillatelse. Slike saker vil etter sin art normalt berøre utlendingens rettigheter etter den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK) artikkel 8. Dette vil blant annet gjelde avgjørelser om utvisning av utlendinger med oppholdstillatelse i Norge, vedtak om tilbakekall og vedtak om å avslå fornying av allerede innvilgede oppholdstillatelser. I disse tilfellene vil det ikke lenger gjelde noen rett til toinstansbehandling i forvaltningen. I stedet foreslås det at utlendingen gis rett til uten kostnader å bringe saken inn for domstolen. Dette må anses å styrke utlendingens rettssikkerhet.

Etter tvisteloven § 22-1 kan Kongen samtykke i at det under domstolsbehandlingen fremlegges opplysninger som ellers må holdes hemmelig av hensyn til rikets sikkerhet eller forholdet til fremmede stater. I proposisjonen foreslås det å etablere en ordning med at det kan oppnevnes en særskilt sikkerhetsklarert advokat som kan opptre i tillegg til utlendingens ordinære prosessfullmektig under domstolsbehandlingen. Kongen kan da samtykke i at opplysninger som ellers må holdes hemmelig av hensyn til rikets sikkerhet eller forholdet til fremmede stater, kan gjøres kjent for retten og den særskilte advokaten. Det blir da den særskilte advokatens oppgave å ivareta utlendingens interesser i forbindelse med rettens behandling av den graderte informasjonen. Den særskilte advokaten kan som utgangspunkt ikke kommunisere med klienten etter å ha blitt gjort kjent med de graderte opplysningene. Vedkommende kan imidlertid motta skriftlige henvendelser fra utlendingen og dennes ordinære advokat. Den foreslåtte ordningen for domstolsbehandlingen svarer i hovedsak til ordningen i dansk rett.

Når det gjelder vedtak eller beslutninger som er rettet mot utlendinger uten oppholdstillatelse, foreslås det en enklere prosess. I slike saker skal vedtak fortsatt treffes av Utlendingsdirektoratet (UDI). UDI skal som hovedregel legge til grunn den vurdering som er foretatt av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i sak om grunnleggende nasjonale interesser, eller av Utenriksdepartementet i sak om utenrikspolitiske hensyn. Det er likevel UDI som har ansvaret som vedtaksorgan, og UDI må derfor alltid foreta en selvstendig og helhetlig vurdering av saken. I tilfeller hvor PST eller Utenriksdepartementet bygger på gradert informasjon som ikke blir forelagt UDI, må imidlertid UDI som utgangspunkt legge vurderingene til grunn uten nærmere prøving. En eventuell klage over UDIs vedtak, skal behandles av Justis- og beredskapsdepartementet.

Departementet foreslår også endringer i enkelte av de materielle bestemmelsene, herunder en endring i utvisningsbestemmelsene. Det foreslås at dagens vilkår om at det bare kan treffes vedtak om utvisning på grunn av grunnleggende nasjonale hensyn dersom dette er «nødvendig», oppheves. Det er uansett et vilkår at utvisning ikke må være et uforholdsmessig inngrep overfor utlendingen selv eller dennes nærmeste familie. Dette følger både av gjeldende utlendingslov og av lovforslaget.

Til forsiden