Prop. 53 S (2011–2012)

Utbygging og drift av Åsgard undervannskompresjon

Til innholdsfortegnelse

4 Myndighetenes vurdering av plan for utbygging og drift

4.1 Arbeidsdepartementets vurdering

Arbeidsdepartementet har oversendt plan for utbygging og drift av Åsgard undervannskompresjon til Petroleumstilsynet (Ptil) for vurdering av helse, miljø og sikkerhetsforhold.

Ptil har over flere år, bl.a. gjennom møter med operatøren, fulgt utviklingen av de teknologiske løsningene for undervannskompresjonsanlegget. Det ble før myndighetene mottok PUD også etablert en dialog mellom Ptil og Statoil om omfang og innhold i utbyggingsplanen. I vurderingen av utbyggingsplanen har Ptil også bedt om, og fått, skriftlige redegjørelser fra Statoil, for å få avklart spørsmål knyttet til ulike faglige forhold og utfordringer i prosjektet.

Petroleumstilsynet har ikke identifisert forhold som indikerer at omsøkte løsning ikke kan utvikles i tråd med regelverkets krav.

På denne bakgrunn anbefaler derfor Ptil at PUD for Åsgard undervannskompresjon godkjennes uten særskilte vilkår.

Arbeidsdepartementet deler Petroleumstilsynets vurdering og har ikke øvrige merknader til utbyggingsplanen.

4.2 Oljedirektoratets vurdering

Olje- og energidepartementet har forelagt plan for utbygging og drift av Åsgard undervannskompresjon for Oljedirektoratet (OD).

OD har i sin behandling av PUD av Åsgard undervannskompresjon fokusert på følgende sentrale forhold:

  • Reserveuttaket og utnyttelse av kompresjonsanlegget

  • Teknologi og kraftløsning

  • Økonomi

Reserveuttaket og utnyttelse av kompresjonsanlegget

OD støtter operatøren i at installasjon av undervannskompressor på havbunnen på Midgardforekomsten vil være viktig for en fortsatt høy produksjon fra Mikkel og Midgard. Kompresjonen vil gjøre det mulig å utvinne om lag 29 mrd. Sm3 gass, 6,4 mill tonn NGL og 3,5 mill. Sm3 kondensat. I tillegg vil Åsgard undervannskompresjon muliggjøre lengre levetid på Åsgard B og Åsgard A, noe som kan bidra til å realisere andre ressurser i området.

Fortløpende oppdatering av geologiske modeller, kombinert med reservoarsimuleringer, vil bidra til å kunne forbedre dreneringsstrategien og derved kunne øke utvinningsgraden ytterligere. Dette, sammen med innfasinger av nye gassforekomster via havbunnsinnretningene på Mikkel og Midgard, vil bidra til å forlenge levetiden av og øke utnyttelsesgraden på kompresjonsanlegget.

Teknologi og kraftløsning

Åsgard undervannskompresjon er et pionerprosjekt hvor det har vært lagt ned mye arbeid i teknologikvalifisering. OD støtter operatørens syn på at teknologien vil kunne nyttiggjøres også på andre felt på sokkelen.

Løsningen med å legge en ny rørledning mellom kompresjonsanlegget og Åsgard B vurderes som positivt. Det blir kortere kompresjonsavstand og dermed økt effekt mht utvinning. Åsgard undervannskompresjon vil gi operatøren verdifull erfaring knyttet til driften av denne type utstyr samt behov for vedlikehold eller utskiftninger. Slike forhold vil også ha innvirkning på driftskostnadene og være av betydning ved valg av denne type teknologi i framtiden.

OD har vurdert de løsninger operatøren har undersøkt mht kraft fra land til Åsgard undervannskompresjon. På bakgrunn av høye tiltakskostnader anbefaler OD at Åsgard undervannskompresjon godkjennes uten krav om kraft fra land.

Økonomi

OD har utført egne lønnsomhetsberegninger basert på operatørens profiler og prisforutsetninger fra revidert nasjonalbudsjett 2011.

ODs beregninger viser at Åsgard undervannskompresjon fremstår som et samfunnsøkonomisk godt prosjekt som er robust overfor endringer i de forutsetningene operatøren har lagt inn i den økonomiske analysen.

ODs anbefaling

OD anbefaler at prosjektet godkjennes og gjennomføres som beskrevet i framlagt PUD for Åsgard undervannskompresjon.

4.3 Olje- og energidepartementets vurdering

Olje- og energidepartementet deler Oljedirektoratets vurderinger om at utbyggingsplanen til Åsgard undervannskompresjon ivaretar god ressursforvaltning.

Olje- og energidepartementet og Oljedirektoratet har hatt dialog med operatør om utbyggingsløsningen for Åsgard undervannskompresjon før overlevering av PUD. Formålet med denne dialogen har vært å sikre at den valgte utbyggingsløsningen gir god ressursforvaltning og at den oppfyller myndighetenes krav, herunder miljøkrav.

Det er gjennomført konsekvensutredning for Åsgard undervannskompresjon. Konsekvensutredningen har ikke avdekket forhold som tilsier at prosjektet ikke bør gjennomføres. Det er ikke ventet negative konsekvenser av betydning for naturressurser og miljø.

Ulike løsninger for kraft fra land er vurdert av operatøren. Ingen av løsningene har en tiltakskostnad som tilsier at tiltaket bør gjennomføres. Utslipp i forbindelse med produksjon vil være omfattet av kvotesystemet for klimagasser og det vil betales CO2-avgift som for andre utslipp fra petroleumssektoren.

Operatørens beregning viser at prosjektet er lønnsomt, selv ved lavt reserveutfall og lave oljepriser. Basert på de anslag operatøren har for ressurser og kostnader gir Åsgard undervannskompresjon god samfunnsøkonomisk lønnsomhet. Investeringene knyttet til Åsgard undervannskompresjon er av operatøren anslått til 13,1 mrd. 2011-kroner. Beregnet nåverdi før skatt er på 25,7 mrd. 2011-kroner1. Balanseprisen for prosjektet er på 38 USD per fat olje/85 øre per Sm3 gass ved 7 pst. diskonteringsrente (reelt).

Analyser utført av Oljedirektoratet bekrefter operatørens økonomiske beregninger. Utbyggingen av Åsgard undervannskompresjon vil gi samfunnsøkonomisk lønnsomhet, og prosjektet kan gjennomføres innenfor akseptable rammer med hensyn til sikkerhet, arbeidsmiljø, det ytre miljø og fiskeriinteresser.

Olje- og energidepartementet mener på denne bakgrunn at utbygging av Åsgard undervannskompresjon er et økonomisk robust prosjekt som gir god samfunnsøkonomisk lønnsomhet og bidrar til god ressursforvaltning. Aktiviteten som utbygging og drift av Åsgard undervannskompresjon skaper, og inntektene til staten, vil gi positive virkninger for samfunnet.

Fotnoter

1.

Operatøren har lagt til grunn en oljepris på 80 USD/fat, en valutakurs på 6 NOK/USD, en gasspris på 1,80 kroner per Sm3 og diskonteringsrente på 7 prosent (reelt).