Prop. 79 L (2010–2011)

Endringer i introduksjonsloven og statsborgerloven

Til innholdsfortegnelse

1 Proposisjonens hovedinnhold

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet legger med dette fram forslag til endringer i lov 4. juli 2003 nr. 80 om introduksjonsordning og norskopplæring for nyankomne innvandrere (introduksjonsloven) og lov 10. juni 2005 nr. 51 om norsk statsborgerskap (statsborgerloven).

Formålet med introduksjonsordningen og opplæring i norsk og samfunnskunnskap er å styrke innvandreres forutsetninger for å kunne delta aktivt i yrkes- og samfunnslivet. Å kunne bruke språket skriftlig og muntlig er en av de viktigste forutsetningene for å kunne delta i samfunnet. Språket er nødvendig for å kunne argumentere, engasjere seg i det politiske liv, skaffe seg informasjon og konkurrere om arbeid. Å tilrettelegge for at innvandrere med lite eller ingen forkunnskaper i norsk lærer seg språket, er også viktig for at samfunnet skal få del i og dra nytte av deres ressurser og erfaringer, og for å motvirke marginalisering, og andre former for utestenging i samfunnet.

Utgangspunktet for regjeringens integreringspolitikk er at den enkelte innvandrer selv har et ansvar for å delta aktivt i samfunnet. Plikten til å delta i hhv. introduksjonsprogrammet og opplæring i norsk og samfunnskunnskap signaliserer en berettiget forventning om at innvandrere som har til hensikt å ta varig opphold i landet, søker å tilegne seg grunnleggende ferdigheter i norsk og kunnskaper om det norske samfunnet. Dette ble understreket ved innføringen av rett og/eller plikt til deltakelse i opplæring norsk og samfunnskunnskap, og ved at gjennomført norskopplæring ble innført som et nytt vilkår for innvilgelse av permanent oppholdstillatelse og for erverv av norsk statsborgerskap.

Forslagene om endringer i introduksjonsloven og statsborgerloven som fremmes i denne proposisjonen er:

  1. innføring av obligatoriske avsluttende prøver i norsk og samfunnskunnskap,

  2. utvidelse av omfanget av rett og plikt til opplæring i norsk og samfunnskunnskap,

  3. utvidelse av personkretsen som har rett og plikt til å delta i introduksjonsprogrammet,

  4. innføring av statlig tilsyn med kommunenes forvaltning av introduksjonsloven og Nasjonalt introduksjonsregister (NIR),

  5. utvidelse av vilkåret om å gjennomføre opplæring i norsk og samfunnskunnskap for å få permanent oppholdstillatelse, og

  6. utvidelse av vilkåret om å gjennomføre norskopplæring for å få norsk statsborgerskap.

I det følgende gis det en kort oversikt over hovedinnholdet i proposisjonen.

I kapittel 2 beskrives bakgrunnen for lovforslagene. I tillegg beskrives evalueringen av introduksjonsordningen og evalueringen av opplæring i norsk og samfunnskunnskap.

I kapittel 3 drøftes forslag om innføring av obligatoriske avsluttende prøver i norsk og samfunnskunnskap.

I kapittel 4 drøftes forslag om utvidelse av omfanget av rett og plikt til opplæring i norsk og samfunnskunnskap fra 300 til 600 timer.

I kapittel 5 drøftes forslag om utvidelse av personkretsen som har rett og plikt til deltakelse i introduksjonsprogrammet.

I kapittel 6 drøftes forslag om innføring av statlig tilsyn med kommunenes forvaltning av introduksjonsloven og NIR og plikt til internkontroll for kommunene med ordningene i introduksjonsloven, introduksjonsprogrammet og opplæring i norsk og samfunnskunnskap.

I kapittel 7 drøftes forslag om endring av vilkåret for å få permanent oppholdstillatelse. Dette gjelder endring i gjennomføringskravet for innvilgelse av søknad om permanent oppholdstillatelse etter lov 15. mai 2008 nr. 35 om utlendingers adgang til riket og deres opphold her (utlendingsloven) til 600 timer. Endringen er en følge av at retten og plikten til opplæring i norsk og samfunnskunnskap øker fra 300 til 600 timer.

I kapittel 8 drøftes forslag om endring av vilkåret for å få norsk statsborgerskap. Dette gjelder endring i gjennomføringskravet for innvilgelse av norsk statsborgerskap for de som har rett og plikt til deltakelse i opplæring i norsk og samfunnskunnskap etter introduksjonsloven fra 300 til 600 timer.

I kapittel 9 gis merknader til de enkelte bestemmelsene i lovforslaget.

Til forsiden