Prop. 106 L (2016–2017)

Endringer i straffeprosessloven (biometrisk autentisering)

Til innholdsfortegnelse

5 Forslaget i høringsnotatet 14. desember 2016

I høringsnotatet 14. desember 2016 foreslo departementet å gi politiet en hjemmel for bruk av tvang for å få tilgang til datasystemer som åpnes med biometrisk autentisering. Departementet foreslo en teknologinøytral bestemmelse, både med hensyn til datasystem og type biometrisk autentisering:

«Departementet foreslår at bestemmelsen gjøres teknologinøytral, jf. «datasystem». Den bør ikke bare omfatte fingeravtrykksavlesning, men også andre typer biometrisk autentisering, som irisgjenkjenning, netthinnegjenkjenning og kanskje i fremtiden, DNA-gjenkjenning.»

En bestemmelse om bruk av tvang til å gjennomføre biometrisk autentisering ble foreslått tatt inn som et nytt annet ledd i straffeprosessloven § 199 a. I tillegg foreslo departementet en endring i § 199 a første ledd slik at det fremgår at enhver som har befatning med et datasystem plikter å bruke biometrisk autentisering for å gi politiet tilgang. Departementet foreslo dermed at straffeprosessloven § 199 a kunne lyde:

«Ved ransaking av et datasystem kan politiet pålegge enhver som har befatning med datasystemet å gi nødvendige opplysninger for å gi tilgang til datasystemet eller å åpne det ved bruk av biometrisk autentisering.
Overfor mistenkte kan et pålegg om å gi tilgang til datasystemet ved biometrisk autentisering skje ved bruk av tvang, dersom tvangsbruken er nødvendig og forholdsmessig. Det samme gjelder overfor andre enn mistenkte, dersom ransaking foretas i deres datasystem

Det ble videre foreslått at det i kapitlet om beslag (straffeprosessloven kapittel 16) henvises til § 199 a så langt den passer, slik at politiets adgang til å anvende makt også skal gjelde når ransakingen har gått over til beslag.

Departementet pekte på at for enkelte typer av biometrisk autentisering vil tvang kunne være vanskelig å gjennomføre eller komme i strid med selvinkrimineringsvernet, men at dette må vurderes i hvert enkelt tilfelle.

Når det gjelder hvem politiet kan tvinge til å gjennomføre autentiseringen, foreslo departementet å begrense det til mistenkte samt andre enn mistenkte når deres datasystem er gjenstand for ransaking. Departementet ba særlig om høringsinstansenes syn på bestemmelsens rekkevidde på dette punktet.

Departementet foreslo at kompetansen til å treffe beslutning om tvang skulle legges til politiet:

«Departementets foreløpige syn er at beslutningen om å anvende makt overfor mistenkte for å få åpnet datasystemet, kan treffes av politiet på stedet, på samme måte som politiet kan beslutte å fjerne mistenkte som sperrer for inngangsdøren ved en husransaking. Om kompetansen til å treffe beslutning om dette bør løftes opp et nivå, til påtalemyndigheten, er likevel et spørsmål som departementet særlig ber om høringsinstansenes syn på.»