Prop. 131 L (2014–2015)

Endringer i plan- og bygningsloven (Sentral godkjenning av foretak)

Til innholdsfortegnelse

4 Merknader til bestemmelsene

4.1 Merknader til de enkelte bestemmelser i plan- og bygningsloven

Til overskriften i kapittel 22. Sentral godkjenning av foretak

I § 22-3 innføres en adgang til å opprette en godkjenning av foretak som ikke skal ha ansvarsrett. Overskriften i kapittel 22 om godkjenning endres slik at den ikke oppgir at kapittelet gjelder godkjenning av foretak for ansvarsrett.

Til § 22-1 Sentral godkjenning av foretak for ansvarsrett

Bestemmelsens første ledd endres slik at den gjenspeiler at det kan stilles krav til sentralt godkjente foretak i tillegg til de kvalifikasjonskravene som gjelder for foretak som skal ha ansvarsrett i byggetiltak.

Til § 22-3 Forskrifter om sentral godkjenning

Bestemmelsen gir forskriftshjemler for krav som kan stilles for at foretak skal få sentral godkjenning og regler om behandling av saker om sentral godkjenning.

Første ledd er i hovedsak ny, men en generell adgang til å stille krav for sentral godkjenning, er en videreføring. Det innføres hjemler for forskrifter som stiller krav til foretakene ut over de kvalifikasjonskravene som gjelder i dag. Kravene skal gjenspeile at foretaket oppfyller sentrale krav som samfunnet setter til virksomheters drift for å motvirke blant annet arbeidslivskriminalitet. Første punktum inneholder en ikke-uttømmende liste over eksempler på forhold det kan stilles krav om, som skatte- og avgiftsbetaling, krav til helse, miljø og sikkerhet, og forhold vedrørende lønns- og arbeidsvilkår. Første punktum inneholder også hjemmel for å stille mer omfattende krav til kvalitetssikringen i sentralt godkjente foretak, enn de som stilles til foretak med ansvarsrett i byggesaker. I denne bestemmelsen ligger også adgangen til å stille særskilte krav til revisjon av foretakenes kvalitetssikringssystemer. Dette kan bli aktuelt å innføre hvis det innføres særskilte regler om uavhengig kontroll etter lovens kapittel 24 for foretak som har slik revisjon. I første ledd andre punktum innføres en adgang til å vise opplysninger om foretakenes forsikringer og andre offentlige godkjenninger som en del av sentral godkjenning. Det aktuelle eksempelet proposisjonen viser til som en annen offentlig godkjenning er at foretak som er godkjente opplæringsbedrifter kan vise dette i sin sentrale godkjenning. Det vises for øvrig til proposisjonen kapittel 2.4.2.

Andre ledd er nytt. Bestemmelsen åpner for at det kan opprettes en sentral godkjenning for foretak som ikke skal ha ansvarsrett i byggesaker. En slik godkjenning kan innføres for foretak som utfører arbeider som omfattes av plan- og bygningsloven § 20-1, altså arbeider av en slik størrelse og art at de reguleres av byggesaksbestemmelsene i loven. Det er en forutsetning for en slik godkjenningsordning at det stilles minstekrav til utdanning, og det kan for øvrig stilles krav som angitt i første ledd. Det vises også til merknadene i kapittel 2.4.2.

Tredje ledd viderefører reglene om behandling av saker om sentral godkjenning.

Til § 22-5 Forskrifter om særskilte regler om byggesaksbehandling for sentralt godkjente foretak

Bestemmelsen er ny, og gir en generell og vid adgang til å innføre særskilte saksbehandlingsregler for foretak som har sentral godkjenning. Slike regler vil i de fleste tilfeller også kunne gis med hjemmel i saksbehandlingsreglene i loven, jf. særlig forskriftshjemlene i saksbehandlingsreglene i kapittel 21 og kontrollreglene i kapittel 24. Paragraf 23-5 gir imidlertid en generell adgang til å gi særregler, og fjerner således eventuell tvil om mulighetene for særregler. Bestemmelsens andre punktum angir særskilt at det kan innføres helt eller delvis unntak fra krav om uavhengig kontroll. Bestemmelsen forutsetter at det er innført en særskilt godkjenning av foretak som reviderer sine kvalitetssikringssystemer, jf. § 23-3.

4.2 Merknader til ikrafttredelsesbestemmelsen

Loven trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer. Siden lovendringene gjelder forskriftshjemler, er det ikke behov for overgangsbestemmelser.

Til forsiden