Prop. 3 S (2015–2016)

Samtykke til ratifikasjon av avtale av 29. juni 2015 om opprettelse av Den asiatiske investeringsbanken for infrastruktur (AIIB)

Til innholdsfortegnelse

1 Hovedinnholdet i proposisjonen

57 stater, inklusive Norge, er med i gruppen av stater som deltar i etableringen av Den asiatiske investeringsbanken for infrastruktur (AIIB), og dermed tar sikte på å bli grunnleggere av banken. Forhandlingene om opprettelsen av banken har pågått siden høsten 2014. Norge var en av 50 stater som undertegnet avtalen om bankens opprettelse i Beijing den 29. juni 2015. Statene som ikke var i stand til å signere avtalen har frist fram til 31. desember i år til å gjøre dette. Avtalen vil tre i kraft når minst ti medlemmer, med minimum 50 % av innskuddskapitalen, har deponert sine ratifikasjonsinstrumenter. Avtalen skal ratifiseres av medlemsstatene i tråd med nasjonale regler og senest innen 31. desember 2016. Det legges opp til at AIIB blir operativ i november/desember 2015.

Bankens hovedformål er å fremme bærekraftig økonomisk utvikling og regionalt samarbeid i Asia gjennom investeringer i infrastruktur. Banken har ikke fattigdomsbekjempelse som eksplisitt formål, men vil gjennom infrastrukturutbygging likevel kunne bidra vesentlig til dette. Bankens hovedkvarter vil være i Beijing. Det er ventet at AIIB vil opprette et regionkontor i Europa.

Det har vært reist tvil om hvorvidt AIIB vil legge seg på internasjonalt anerkjente standarder for moderne multilateral bankvirksomhet. Både bankens interimssekretariat og de kinesiske initiativtakerne understreker tvert imot at man ønsker en bank basert på de beste standarder som foreligger. Det er så langt ingen grunn til å trekke dette i tvil. AIIB ønsker også tett samarbeid med bilaterale og multilaterale utviklingsinstitusjoner, herunder Verdensbanken og Den asiatiske utviklingsbanken.

Medlemskap i AIIB er utenrikspolitisk, utenriksøkonomisk og utviklingspolitisk viktig for Norge. Norsk medlemskap i AIIB vil dessuten representere et signal om at Norge ønsker en god relasjon til Kina. Norge vil arbeide for at internasjonal god praksis for styresett, anti-korrupsjon og sosiale og miljømessige sikkerhetsmekanismer legges til grunn for all virksomhet i AIIB.

Avtalen regulerer organisasjonens formål, etablerer kriterier for medlemskap, fastsetter rammene for organisasjonens kapitalisering, gir regler for interne beslutningsprosesser og definerer premissene for samarbeid med andre aktører. Som i de nåværende utviklingsbankene skal guvernørrådet, som bankens øverste styrende organ, ha all makt. Rådet, som skal møtes én gang i året, skal kunne delegere myndighet til styret og eventuelt til bankens ledelse.

Styret vil ha 12 medlemmer, hvorav 9 fra asiatiske og 3 fra ikke-regionale land. Styresammensetningen vil, som i andre multilaterale banker og Det internasjonale valutafondet (IMF), bli basert på valggruppesamarbeid. Styret kan delegere myndighet til presidenten med minst tre fjerdedels flertall. Presidenten skal komme fra regionen. Presidenten skal velges av guvernørrådet. Inntil banken operasjonaliseres, er presidenten valgt midlertidig av sjefsforhandlerne fra de 57 landene. Bankens visepresident(er) skal ansettes av styret etter anbefaling fra presidenten. Alle strategier og operasjonelle retningslinjer skal vedtas i styret. Styret skal ikke ha fast tilholdssted ved hovedkvarteret i Beijing. Medlemmene vil reise til styrets møter, tentativt fire ganger i året. Styremedlemmene skal ha en eller to stedfortredere.

Bankens grunnkapital vil være på 100 milliarder amerikanske dollar. Av dette skal 20 milliarder dollar (20 %) innbetales, mens 80 milliarder dollar (80 %) vil være garantikapital. Norges kapitalandel er på 0,55 %, det vil si 550 millioner amerikanske dollar. Av dette skal 110 millioner dollar betales inn over fem år, mens 440 millioner dollar er garantikapital. Ordningen med garantikapital tilsvarer ordninger i andre multilaterale banker og finansinstitusjoner. Norges eierandel i AIIB vil være noe lavere enn i Verdensbanken, men høyere enn i Asiabanken.

Innskudd i AIIB er ikke godkjent som offisiell utviklingsbistand i OECDs utviklingskomite (OECD/DAC). Flere land ønsker å ta opp dette spørsmålet.

Siden AIIB er en multilateral investeringsbank og avtaleverket ivaretar viktige prinsipper for en slik bank samt åpner for pro rata tilbakeføring av inntekter til eierne, foreslår Regjeringen i Prop. 1 S (2015–2016) at Norges kapitalinnskudd håndteres som en formuesomplassering.

Utenriksdepartementet vil ha ansvaret for Norges deltakelse i AIIB. Utenriksministeren eller en statsekretær vil bli utpekt som Norges guvernør i banken.

Avtalen i engelsk originaltekst, med oversettelse til norsk, følger som trykte vedlegg til proposisjonen.