Prop. 52 L (2014-2015)

Endringer i brann- og eksplosjonsvernloven, tolloven og straffeloven 2005 (utgangsstoffer for eksplosiver mv.)

Til innholdsfortegnelse

1 Proposisjonens hovedinnhold

Justis- og beredskapsdepartementet foreslår i denne proposisjonen lovendringer som legger til rette for implementering av Europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 98/2013 av 15. januar 2013 om markedsføring og bruk av utgangsstoffer for eksplosiver (Regulation (EU) No 98/2013 of the European Parliament and of the Council of 15 January 2013 On the marketing and use of explosive precursors). Rettsakten vil heretter bli omtalt som forordning (EU) nr. 98/2013.

I proposisjonen benyttes begrepet «utgangsstoffer for eksplosiver» om prekursorer/stoffer som kan benyttes til å produsere eksplosiver.

Forordning (EU) nr. 98/2013 pålegger EU/EØS-statene å etablere restriksjoner i tilgangen til stoffer og stoffblandinger som kan benyttes til å produsere eksplosiver. Videre pålegges EØS-statene å etablere et nasjonalt kontaktpunkt som kan motta meldinger om mistenkelige transaksjoner av disse utgangsstoffene for eksplosiver. Departementet foreslår å implementere selve forordningen i forskrift. Det er imidlertid behov for å foreta enkelte endringer i brann- og eksplosjonsvernloven for å ha tilstrekkelig hjemmelsgrunnlag for en slik forskrift. Samtidig foreslås det enkelte andre endringer i brann- og eksplosjonsvernloven for å sikre et helhetlig regime for regulering og kontroll med utgangsstoffer som kan brukes til å fremstille eksplosiver.

Forordning (EU) nr. 98/2013 forutsetter at landene har regler for å kunne sanksjonere ved overtredelser av forordningens bestemmelser. Det forutsettes at sanksjonene er effektive og proporsjonale i forhold til overtredelsen, samt har en avskrekkende virkning. I proposisjonen foreslås det at strafferammen for de alvorligste overtredelsene etter brann- og eksplosjonsvernloven heves til hhv. 2 og 6 år. Strafferammen heves ved en forskuttert ikrafttredelse av §§ 190 annet ledd og 191 i straffeloven 2005, gjennom en endring av straffebestemmelsen i brann- og eksplosjonsvernloven § 42 tredje og fjerde ledd. Samtidig foreslås endringer i Straffeloven 2005 for å bringe bestemmelsene på linje med endringene som foreslås i brann- og eksplosjonsvernloven § 42.

Departementet foreslår i samråd med Finansdepartementet, en endring i tolloven § 12-1 annet ledd bokstav f om tollmyndighetenes adgang til å utlevere informasjon til politi- og påtalemyndighet. Endringen innebærer at kravene til utlevering av taushetsbelagt informasjon til politi- og påtalemyndighet endres fra rimelig grunn til mistanke om det kan foreligge straffbar handling med strafferamme over seks måneders fengsel til «grunn til å undersøke om noen forbereder, begår eller har begått en handling som kan medføre høyere straff enn fengsel i seks måneder». Videre foreslås det samtidig å presisere i bestemmelsen at tollmyndighetene kan gi opplysninger til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) når de nevnte vilkår er oppfylt.

I proposisjonen foreslås det enkelte andre endringer i brann- og eksplosjonsvernloven, som ikke har en sammenheng med gjennomføring av forordning (EU) nr. 98/2013. Det foreslås å etablere en plikt for kommuner til å evaluere hendelser, for å sikre det forebyggende arbeidet og den operative håndteringsevnen i brannvesenet. Videre foreslås det en hjemmel for at tilsynsmyndigheten skal kunne be om rapportering fra kommunen om alle ressurser, hendelser og evalueringer. Det foreslås også en mindre endring av hvem i kommunen som kan fatte enkeltvedtak når det gjelder tilsyn med byggverk.

Kapittel 2 omhandler lovforslagets bakgrunn. Det fremgår at lovforslaget skal bidra til et strengere regime for utgangsstoffer for eksplosiver. Lovforslaget legger til rette for en implementering av forordning (EU) nr. 98/2013. Det redegjøres videre for andre nasjonale tiltak som sammen med forordningen skal bidra til et helhetlig regime for regulering og kontroll med utgangsstoffer for eksplosiver.

Kapittel 3 omhandler gjeldende rett. Det vises til at brann- og eksplosjonsvernloven er det primære regelverk når det gjelder vern mot brann og eksplosjon mv. Videre redegjøres det for øvrige lover/forskrifter som regulerer farlig stoff.

Kapittel 4 omhandler fremmed rett. Her omtales rettstilstanden i Danmark, Sverige, Storbritannia og Nederland.

Kapittel 5 omhandler forordningens krav til håndtering av – og restriksjoner i tilgangen til – utgangsstoffer for eksplosiver. Departementet foreslår at virksomheter pålegges en plikt til å etablere tekniske og organisatoriske tiltak for å håndtere utgangsstoffer for eksplosiver for å sørge for at disse ikke kommer på avveie eller havner i urette hender. Videre foreslås det at departementet gis hjemmel til å fastsette nærmere forskrifter om håndtering av utgangsstoffer for eksplosiver. Departementet foreslår på denne bakgrunn en ny § 20 a i brann- og eksplosjonsvernloven.

Kapittel 6 omhandler forordningens krav til å opprette et system for rapportering av mistenkelige transaksjoner og betydelig svinn og tyveri. Kapittelet omhandler også krav til opprettelse av et nasjonalt kontaktpunkt for mottak av meldinger om mistenkelige transaksjoner. Det redegjøres for personvernlovgivningen og behovet for endringer i lovgivningen drøftes.

Kapittel 7 omhandler tollmyndighetenes adgang til å utlevere informasjon til politi- og påtalemyndighet, samt Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). I samråd med Finansdepartementet foreslås det endring av tolloven § 12-1 annet ledd bokstav f, som gir en lavere terskel for tollmyndighetenes adgang til å utlevere taushetsbelagt informasjon til politi- og påtalemyndighet samt DSB.

Kapittel 8 redegjør for at departementet i høringsbrevet foreslo å endre Helse-, miljø- og sikkerhetsbegrepet (HMS) i brann- og eksplosjonsvernloven § 8 til også å omfatte «sikring». Med bakgrunn i at flere høringsinstanser påpekte at HMS-begrepet er et innarbeidet begrep, og at det syntes unødvendig å endre det, har departementet valgt å opprettholde dagens HMS-krav.

Kapittel 9 viser til et behov for å heve strafferammen i brann- og eksplosjonsvernloven. Dette for å harmonere med forordningen som forutsetter at sanksjonene skal være effektive og proporsjonale i forhold til overtredelsen, samt ha en avskrekkende virkning. Departementet foreslår en endring av straffebestemmelsen i brann- og eksplosjonsvernloven § 42, ved en forskuttert ikrafttredelse av straffeloven 2005 §§ 190 annet ledd og 191 med noen endringer slik at bestemmelsene omfatter de groveste overtredelsene av brann- og eksplosjonsvernloven knyttet til eksplosiver eller utgangsstoffer for eksplosiver. Samtidig foreslås endringer i 2005 – loven §§ 190 og 191 for å bringe bestemmelsene på linje med endringene som foreslås i brann- og eksplosjonsvernloven § 42.

Kapittel 10 omhandler andre endringer i brann- og eksplosjonsvernloven som ikke har sammenheng med gjennomføring av forordningen. Det foreslås en endring i § 13 om tilsyn med særskilte brannobjekt slik at det går tydeligere frem at kommunestyret kan delegere adgangen til å fatte enkeltvedtak til andre organer eller administrasjonen i kommunen. Det foreslås videre en endring i § 9 annet ledd som tydeliggjør kommunens plikt til å sørge for at brannvesenet evaluerer hendelser for å sikre kontinuerlig læring og forbedring av det forebyggende og beredskapsmessige arbeidet. Videre foreslår departementet en endring av § 10 som gir generell rapporteringsplikt for kommunene om alle ressurser, hendelser og evalueringer som er av betydning for det forebyggende og beredskapsmessige arbeidet.

Kapittel 11 redegjør for administrative og økonomiske konsekvenser av lovforslaget.

Kapittel 12 gir merknader til de enkelte lovbestemmelsene.

Til forsiden